06.08.2018 10:36

Brīvdienās Babītes novadā, Baldonē un Jūrmalā atrasti noslīkuši cilvēki (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Brīvdienās Babītes novadā, Baldonē un Jūrmalā atrasti noslīkuši cilvēki (papildināta) VUGD

Kopš šagada 1. maija no ūdenstilpnēm Latvijā izcelti 65 noslīkuši cilvēki, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) dati. Arī aizvadītajā nedēļas nogalē glābēji vairākkārt steidzās uz izsaukumiem saistībā ar slīkstošiem cilvēkiem, tajā skaitā arī Pierīgas novados un Jūrmalā.

Sestdien plkst. 14.26 tika saņemts izsaukums uz Lielupi Jūrmalā, kur, kā informēja pieteicējs, pirms vairāk nekā stundas peldēties bija devies cilvēks, bet nebija atgriezies. Glābēji ar laivu pārbaudīja ūdens akvatoriju, un apmēram 20 metrus no upes krasta noslīkušais cilvēks tika atrasts.

Plkst. 19.45 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Babītes novada Salas pagastu, kur ūdens karjerā bija peldējies cilvēks, bet vairs nebija redzams. Pārmeklējot ūdenstilpni, ūdenslīdēji trīs metrus no krasta četru metru dziļumā atrada noslīkušo cilvēku.

Savukārt naktī plkst. 2.30 tika saņemts izsaukums par to, ka cilvēks bija makšķerējis Lielupē Jūrmalā un iekritis ūdenī. Ūdenslīdējiem pārmeklējot pieteicēja norādīto vietu, trīs metru dziļumā noslīkušais cilvēks tika atrasts.

Pirmdien agri no rīta noslīkušais atrasts arī kādā dīķī Baldones novadā. Viņa nāves apstākļus noskaidros policija, taču sākotnējās ziņas liecina, ka noslīkušais atradies ūdenī jau vairākas dienas.

Brīvdienās noslīkuši cilvēki atrasti arī Aizkraukles novadā, Ērgļu novadā, Jēkabpilī un divi Rīgā. VUGD konstatē, ka noslīkušo cilvēku skaits ir tieši atkarīgs no laikapstākļiem – jo karstākas un saulainākas dienas, jo vairāk cilvēki neapdomīgi dodas peldēties. VUGD atkārtoti aicina, atpūšoties pie ūdens un dodoties peldēties, neaizmirt par drošību – nepeldieties alkohola reibumā un nerīkojieties pārdroši, piemēram, neleciet ūdenī nepārbaudītās vietās un necentieties pierādīt savas spējas aizpeldēt tālāk par citiem! Gadījumā, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties zvaniet 112.

Palīdzība suņiem, kaķiem un baložiem
Palīdzot bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem Jūrmalā, glābēji Mārupes ielā un Dundagas ielā no koka nocēla kaķus, Dzirnavu ielā no akas izcēla suni, bet Tallinas ielā atbrīvoja divus tīklā uz piecstāvu dzīvojamās mājas balkona sapinušos baložus.

Veicot citus glābšanas darbus, VUGD darbinieki Stopiņu novada Dreiliņos un Talsu šosejā Jūrmalā likvidēja lapseņu pūžņus, kas apdraudēja iedzīvotājus, Olaines novadā sazāģēja virs dzīvojamās mājas aizlūzušu koku, kā arī savāca ceļa braucamai daļai pārkritušus kokus Ķekavas novadā un Jūrmalā.

Turpina degt sausā zāle un mežs
VUGD nedēļas nogalē no Pierīgas saņēma arī pusotru desmitu izsaukumu par dažāda veida ugunsgrēkiem. Lielākais bija noticis piektdien Baldones novadā, kur dega seši siena ruļļi un sausā zāle pushektāra platībā. Nepilnu divu stundu laikā ugunsgrēks tika likvidēts.

Sausā zāle vēl degusi Salaspils novadā (600 m2) un Ķekavas novadā (200 m2), meža zemsedze – Baldones novadā (3000 m2), Vangažos (1000 m2) un Stopiņu novada Sauriešos (200 m2). Olaines novadā un Vikingu ielā Jūrmalā VUGD darbinieki apdzēsuši neatļautā vietā kurinātus vai nepieskatītus ugunskurus.

Vēl Olaines novadā dedzis elektrības stabs, Mālpils novada Lejciemā – pārvietojamais vagons, daudzstāvu dzīvojamā mājā Parka ielā Olainē – uz plīts piededzis ēdiens, Bauskas ielā Jūrmalā – žogs un atkritumi divos konteineros. Atkritumi dzēsti vēl vairākās vietās Jūrmalā un Olainē.