13.07.2018 15:54

"Vairāk saules" kopā ar LTRK aicinās Kozlovski izvērtēt policijas darbu izmeklēšanas gaitā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Vairāk saules" kopā ar LTRK aicinās Kozlovski izvērtēt policijas darbu izmeklēšanas gaitā LETA

Restorānu tīkls "Vairāk saules" kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) plāno aicināt iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V) izvērtēt policijas darbu izmeklēšanas gaitā par iejaukšanos uzņēmuma kases aparātu sistēmā, aģentūrai LETA atklāja "Vairāk saules" pārstāve Laura Minskere.

Viņa sacīja, ka lēmums par vēršanos pie ministra pieņemts, ņemot vērā, ka operatīvo dienestu darbība ir viņa kompetencē, un pašlaik policija vilcinot izmeklēšanas gaitu. Minskere atzīmēja, ka iepriekš Kozlovskis paudis ieinteresētību, lai izmeklēšanā pret "Vairāk saules" tiktu iespējami ātrāk rasts risinājums, tomēr pašreizējā situācija, pēc viņas teiktā, liecina par pretējo.

Uzņēmuma pārstāve skaidroja, ka restorānu tīkls aicinājis policiju pēc iespējas ātrāk veikt viņu rīcībā esošo "Vairāk saules" kases aparātu ekspertīzi, lai noteiktu, vai ir notikusi iejaukšanās to programmatūrā. Viņa sacīja, ka, ja tam tiktu piesaistīti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) eksperti, tad to būtu iespējams veikt 24 stundu laikā, turklāt VID piedāvājis sniegt palīdzību šajā jautājumā un vērsās policijā, lai noskaidrotu lietas apstākļus. Tāpat restorānu tīkla kases aparātu apkalpojošais uzņēmums policijai sniedza konsultācijas par to darbību.

"Cik mums zināms, tad ekspertīze nav veikta. Šobrīd tiek novilcināts laiks, jo reāli izmeklēšana nenotiek," uzsvēra Minskere.

Viņa arī atzīmēja, ka, ja policija veiktu kases aparātu ekspertīzi, tad būtu iespējams ātrāk atbrīvot apcietinājumā esošo uzņēmuma IT speciālistu Edgaru Štrombergu, kurš atbilstoši policijas skaidrojumam aizturēts, lai netraucētu izmeklēšanas darbību. Ņemot vērā, ka ekspertīze tā arī nav veikta, patlaban policija pārkāpj cilvēktiesības, paturot Štrombergu apcietinājumā, ja ir zināms, ka ekspertīzes rezultāts varētu sekmēt viņa atbrīvošanu, uzsvēra uzņēmuma pārstāve.

Viņa arī norādīja, ka uzņēmumam policija neizsniedz ne grāmatvedības, ne arī citu dokumentu kopijas, kas būtiski apgrūtina "Vairāk saules" spēju veikt nodokļu aprēķinus gan par darbiniekiem, gan par uzņēmumu. "Mēs šos jautājumus pašlaik risinām ar VID, kas sniedz konsultācijas par to, kā īstenot darbību, kamēr neeksistē grāmatvedība. (..) Mēs esam lūguši, lai [policija] izsniedz grāmatvedības dokumentu kopijas. (..) Kāpēc noraida? [Tas] nav izskaidrojams kā vienkārši ar mērķi paralizēt uzņēmuma darbību," sacīja Minskere.

Viņa norādīja, ka juristi ir vērsušies attiecīgajās iestādēs par pieļautajiem pārkāpumiem kratīšanu laikā, tomēr lielāko daļu policija noraida. Turklāt vēl joprojām, neskaitot trīs mobilos telefonus, ne uzņēmumam, ne darbiniekiem nav atdotas kratīšanu laikā izņemtās mantas.

Taujāta, kā uzņēmums izmaksā darbiniekiem algas, ņemot vērā, ka tas patlaban nespēj nodrošināt pilnvērtīgus grāmatvedības procesus, Minskere sacīja, ka uzņēmumam VID kā risinājumu piedāvāja datus, kas iepriekš atradās grāmatvedības programmās, pārrēķināt katra darbinieka individuālajā Elektroniskās deklarēšanas sistēmas kontā. Viņa norādīja, ka tas ir ļoti sarežģīts process, jo nepieciešams no jauna pārrēķināt katra darbinieka atvaļinājuma dienas, algu apmērus un citus rādītājus. "Tā konkrētajā brīdī tiek risināts šis jautājums. Tas ir mežonīgs darbs," sacīja "Vairāk saules" pārstāve.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Valsts policija aizdomās par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" 12.jūnijā aizturēja četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trīs aizturētajām personām kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu. Taču diviem no tiem tika noteikta katram 30 000 drošības nauda, pēc kuras šīs personas var tikt atbrīvotas. Ceturtajam aizdomās turētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Patlaban apcietinājumā atrodas "Vairāk saules" IT speciālists Štrombergs, kuram pēc atkārtotas piemērotā drošības līdzekļa izskatīšanas šā gada 27.jūnijā Rīgas apgabaltiesa nolēma to atstāt spēkā.

Uzņēmuma pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus un pieļauj, ka notikušais ir konkurentu provokācija. Vēlāk publiski izskanēja, ka īsu brīdi pēc tam, kad Valsts policija bija sākusi kratīšanu uzņēmuma "Vairāk saules" restorānos, vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla "Čili pica", ko pārvalda Lietuvā reģistrētā uzņēmuma "Čili Holdings" meitasfirma.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, restorānu tīkla "Vairāk saules" īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā. Uzņēmums pieder tā dibinātāja Endija Bērziņa vadītajai AS "VVS Holding", kurā viens no padomes locekļiem ir zvērināts advokāts Jānis Ešenvalds. 2017.gadā "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un 216 122 zaudējumiem.