25.06.2012 11:07

Baltezera tauvas joslas aizstāvim tomēr būs jāstājas tiesas priekšā

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Artūrs Priede. Artūrs Priede. Krišjānis Grantiņš.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā sākta kriminālvajāšana pret biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Artūru Priedi.

 

Apsūdzība Priedem uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 198.panta 2.daļas - par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma prettiesisku pieņemšanu, ko pats vai ar starpnieku izdarījis uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas darbinieks vai persona, kas uz likuma vai tiesiska darījuma pamata pilnvarota vest citas personas lietas, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu labuma devēja vai jebkuras citas personas interesēs, izmantojot savas pilnvaras, neatkarīgi no tā, vai pieņemtās materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai personai vai jebkurai citai personai, ja šīs darbības veiktas lielā apmērā, vēsta aģentūra LETA.

Saskaņā ar minēto likuma pantu vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar mantas konfiskāciju, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību vai nodarbošanos uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā.

Jau ziņots, ka sākotnēji Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē (RRP) kriminālprocess tika sākts par 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanu no kāda būvniecības uzņēmuma, taču tas tika pārkvalificēts uz citu KL pantu - par neatļautu labumu pieņemšanu.

Biedrības vadītāju, kuru tur aizdomās par "smalki" izplānotu izspiešanu, likumsargi aizturēja 4.aprīlī. Viņš iepriekš vēl nebija nonācis konfliktsituācijā ar likumu. Priedes vadītā biedrība nemitīgi "cīnījusies" pret kādu būvniecības uzņēmumu, piedāvājot pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret ievērojamu naudas summu.

Sākotnēji tika ziņots, ka izspiešana notikusi no SIA "New Europe" saistībā ar daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu "Pērle" Mazā Baltezera krastā.

Pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma martā. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums, aprakstot izspiešanu, minēja arī tās priekšvēsturi - kādu nodibinātu biedrību ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem. Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu.

Šādā veidā biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša - izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt "atrisinājumu" - pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Pēc iesnieguma saņemšanas tika sākta izmeklēšana, un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem - aizdomās par izspiešanu aizturēts 1979.gadā dzimis vīrietis. Aizturēšanas laikā pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi. Drīzumā tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu aizdomās turētajam.

Pats Priede savu vainu viņam inkriminētajos nodarījumos noliedz.


Iepriekš:

Baltezera tauvas joslas aizstāvis apsver iespēju "sūdzēties Eiropā"

A. Priede atsauc sūdzību par būvatļauju projektam "Pērle"

Panākts mierizlīgums strīdā par projektu "Pērle" pie Mazā Baltezera

Skandalozā Mazā Baltezera "Pērles" projekta attīstītājs gaida būvatļaujas atjaunošanu