27.02.2015 12:03

Siguldas tiesa apvienojas ar Rīgas rajona tiesu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No šā gada 1. marta Siguldas tiesa tiek pievienota Rīgas rajona tiesai. Siguldas tiesas nams un tajā strādājošie darbinieki paliks vecajās telpās, taču darbosies jau kā Rīgas rajona tiesas sastāvdaļa.

Kā skaidroja Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča, Siguldas pilsētas tiesas pievienošana Rīgas rajona tiesai nozīmē pārveidi organizatoriskā līmenī, proti – būs viens tiesas priekšsēdētājs, vienota lietu sadales sistēma, kā arī tiks izlīdzinātas tiesnešu slodzes.

Rīgas rajona tiesas darbības teritorijā ietilpst Ādažu, Babītes, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Inčukalna, Krimuldas, Ķekavas, Mālpils, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Sējas, Siguldas un Stopiņu novads.

Siguldas tiesas nams un tajā strādājošie darbinieki paliks vecajās telpās, kur bijuši līdz šim, un Siguldas iedzīvotāji varēs iesniegt pieteikumus tiesā gan Siguldā, gan Rīgā.

"Tiesu reorganizācija neietekmēs nozīmēto lietu izskatīšanu, taču pārcelto lietu dalībniekiem paziņojums par lietas izskatīšanas laiku un vietu, kā arī nepieciešamības gadījumā uzaicinājums uz tiesu – tiesu pavēste – tiks nosūtīta atkārtoti," uzsvēra I. Siliņeviča, piebilstot, ka informācija par reorganizēto tiesu rīcībā esošo lietu pārcelšanu ir pieejama interneta vietnē tiesas.lv/e-pakalpojumi/tiesvedibas-gaita, ievadot lietas vai tiesas pavēstes numuru.

Rīgas rajona tiesā ir 21 tiesnesis. No tiem 16 tiesnešu darbavietas atrodas Rīgā, Lomonosova ielā 10, bet piecu tiesnešu darbavietas – Siguldā, Šveices iela 27. Izmeklēšanas tiesneša darbavieta atrodas Rīgas rajona tiesā, Rīgā, Lomonosova iela 10.

Tiesai ir divas kancelejas, ieskaitot arhīvu – Rīgā un Siguldā, bet tiesas priekšsēdētāja un tiesas priekšsēdētāja vietnieka darbavieta atrodas Rīgā, Lomonosova ielā 10.

Pieteikumus, prasības un citus dokumentus turpmāk var iesniegt gan Rīgā, Lomonosova ielā 10 ( ieeja no Aiviekstes ielas 5), gan Siguldā, Šveices ielā 27.

Rīgas rajona tiesā Rīgā tiks skatītas mutvārdu procesā un rakstveida skatāmās civillietas, kuru piekritība Civilprocesa likuma izpratnē saistīta ar Ādažu, Babītes, Baldones, Carnikavas, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Stopiņu novadu. Savukārt Rīgas rajona tiesā Siguldā tiks skatītas mutvārdu procesā un rakstveidā skatāmās civillietas, kuru piekritība Civilprocesa likuma izpratnē saistīta ar Inčukalna, Krimuldas, Mālpils, Sējas, Siguldas un Garkalnes novadu.

Rakstveida procesu izskatīšanas vieta, atsevišķos gadījumos arī mutvārdu procesu izskatīšanas vieta, var tikt mainīta, lai panāktu lietas ātrāku izskatīšanu vai Civilprocesa noteiktajos gadījumos. Civillietas materiālus pēc to izskatīšanas apelācijas un kasācijas instancēs, pārbaudes prokuratūras iestādēs, atrašanās ekspertu iestādēs, jāatgriež tiesai pēc adreses, kur tā izskatīta vai tiek skatīta.

Kā to īpaši uzsvēra tiesas priekšsēdētāja, visas krimināllietas, kas Kriminālprocesa likuma izpratnē piekritīgas Rīgas rajona tiesai, turpmāk tiks skatītas Rīgas rajona tiesā Rīgā. Krimināllietas, kuras ir uzsāktas Siguldas tiesā līdz 2015. gada 1. martam, tiks pabeigtas iztiesāt Rīgas rajona tiesā Siguldā.

Tāpat Rīgas rajona tiesā Rīgā tiks skatīti izmeklēšanas tiesneša kompetencē esošie jautājumi, bet administratīvo pārkāpumu lietas un sūdzības par Iestādes vai administratīvās komisijas pieņemtu lēmumu – gan Rīgā, gan Siguldā.

Kā ieguvumu no tiesas reformas I. Siliņeviča minēja lietu izskatīšanas tempa pieaugumu. Piemēram, krimināllietu vidējais izskatīšanas laiks varētu iekļauties deviņu mēnešu robežās, sūdzības par iestāžu lēmumiem – septiņos mēnešos, uzturlīdzekļu piešķiršanas bērniem lietas – četros mēnešos, spriedums administratīvajos pārkāpumos – piecos mēnešos, bet dzērājšoferu lietās – 0,3 mēnešos.