14.10.2014 12:23

Valsts policija Pierīgā sodījusi desmit gājējus bez atstarojošajām vestēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No 12. septembra visiem gājējiem un velosipēdistiem, pārvietojoties nepietiekami apgaismotās vietās, obligāti jānēsā atstarojošas vestes vai apģērbs ar labi redzamiem gaismu atstarojošiem elementiem. No 12. septembra visiem gājējiem un velosipēdistiem, pārvietojoties nepietiekami apgaismotās vietās, obligāti jānēsā atstarojošas vestes vai apģērbs ar labi redzamiem gaismu atstarojošiem elementiem. Einārs Binders

Pirmdien, 13. oktobrī, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki devās īpašā reidā Rīgas pievārtē un sastādīja 10 protokolus gājējiem, kuri nebija lietojuši atstarojošās vestes.

Vēl 14 gājēji tika brīdināti par vestu nelietošanu.

To šodien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs, kurš solīja, ka pārbaudes uz ceļiem turpināsies: "Mūsu pašmērķis nav cilvēkus sodīt, bet likt saprast, ka šī veste ir jāiegādājas."

A. Velšs arī informēja, ka pagājušajā nedēļas nogalē uz Latvijas autoceļiem gājuši bojā astoņi cilvēki, no kuriem četri bija gājēji, tostarp Ādažu, Mārupes un Olaines novados. Trīs no viņiem, pārvietojoties pa ceļa malu, nebija uzvilkuši atstarojošās vestes, kā to paredz Ceļu satiksmes noteikumi.

Tāpēc Valsts policija rudenī, kad iestājas tumšais laiks un redzamību apgrūtina lietus, galveno uzmanību pievērsīs gājēju drošībai, kas nereti gar ceļiem vai apdzīvotās vietās staigā bez atstarojošajām vestēm un ir autovadītājiem grūti pamanāmi.

Tieši gājēju un velosipēdistu nevērība pret savu drošību patlaban visvairāk satrauc policiju – no septembra, ejot gar ceļiem tumsā, cilvēkiem ir jāvelk atstarojošās vestes, taču gājēji šo nosacījumu joprojām neievēro un pakļauj savu dzīvību milzīgam riskam. A. Velšs skaidroja, ka atstarojošo vestu obligātas nēsāšanas ieviešana bijusi Valsts policijas iniciatīva pēc pagājušā gada traģiskā novembra, kad uz Latvijas autoceļiem dzīvību zaudēja vairāk nekā 25 gājēji.

A. Velšs informēja, ka gaidāmas izmaiņas likumdošanā. Pašreizējais sods gājējiem par atstarojošo elementu nelietošanu ir no septiņiem līdz 30 eiro. Tieši šobrīd Saeimā otrajā lasījumā atrodas grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz palielināt minimālo sodu gājējiem no septiņiem uz 15 eiro.

Policija atgādina, ka no 12. septembra visiem gājējiem un velosipēdistiem, pārvietojoties nepietiekami apgaismotās vietās, obligāti jānēsā atstarojošas vestes vai apģērbs ar labi redzamiem gaismu atstarojošiem elementiem. Īpaši būtiski atcerēties, ka šādi jānodrošinās ne vien ārpus apdzīvotām vietām, bet arī pilsētās, kur nav pietiekama apgaismojuma.

Savukārt bērniem līdz 12 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, sākot ar šī gada 1. oktobri, jāvalkā aizsargķivere.