22.11.2013 09:15

Traģēdija galvaspilsētā: iebrūkot veikala jumtam Zolitūdē, jau 37 bojāgājušie, vairāki desmiti cietušo (papildināta plkst. 14.25)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Traģisks daudzām ģimenēm joprojām ir ceturtdienas, 21. novembra, vakars, kad vairāki desmiti cilvēku devās iepirkties uz lielveikalu Zolitūdē, kur, iebrūkot jumtam, dzīvību zaudējuši jau 37 un 34 cietuši. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Saistībā ar notikušo traģēdiju lielveikalā "Maxima" valdība piektdien ārkārtas sēdē nolēma izsludināt trīs sēru dienas – 23., 24. un 25. novembrī. Valsts kanceleja informēja, ka šajās sēru dienās valsts karogi būs jāpaceļ sēru noformējumā. Valdība arī nolēma, ka pirmdien plkst. 10 visā Latvijā būs klusuma brīdis, lai pieminētu traģēdijā bojāgājušos.

Valsts policija par traģēdiju Zolitūdē izvirzījusi trīs versijas, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem. Šobrīd policija veic aktīvu izmeklēšanas darbu, aptaujā lieciniekus, cietušos un kriminālprocesā tiks nozīmētas ekspertīzes.

Izmeklēšanu saistībā ar traģēdiju sabrukušajā lielveikalā "Maxima" veiks arī Valsts darba inspekcija (VDI). Patlaban tās rīcībā esošā informācija liecina, ka traģēdijā gājuši bojā divi "Maxima" darbinieki, vēl divi "Maxima" darbinieki ir reanimācijā, bet vēl par divu darbinieku likteni nav skaidrības. Citu šajā ēkā bijušo uzņēmumu darbinieki šajā nelaimes gadījumā neesot cietuši.

Valsts asinsdonoru centrā (VADC) pavēstīja, ka piektdien no rīta vērojams liels donoru pieplūdums, īpaši Rīgā. Šobrīd asiņu krājumi ir pietiekami, taču arī nākamajās dienās cietušajiem būs nepieciešamas asinis, tāpēc donorus aicina viesoties VADC nākamnedēļ.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē informēja, ka dažiem no bojāgājušajiem personība nav zināma, tādēļ tiek lūgts atsaukties ikviens, kuram tā arī nav izdevies sazināties ar saviem tuviniekiem un ir pamats domāt, ka tuvinieks varētu būt cietis veikala "Maxima" traģēdijā. Zvanot uz tālruņa numuru 110, policija lūdz iedzīvotājus nosaukt iespējamā cietušā datus un pazīmes – dzimumu, vārdu un uzvārdu, īpašas pazīmes, iespējamo apģērbu, kā arī atstāt savu kontaktinformāciju.

Valdības ārkārtas sēdē Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane informēja, ka traģiskajā negadījumā bojāgājušo ugunsdzēsēju glābēju ģimenes saņems 50 000 latu kompensāciju. Šo finansējumu, visticamāk, ņems no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Cietušajiem glābējiem tiks nodrošināti veselības aprūpes pakalpojumi un atmaksāti rehabilitācijas izdevumi. Pēc tam, kad glābēji būs izveseļojušies, atkarībā no gūto traumu smaguma viņiem izmaksās pabalstus, kas būs robežās no 3000 līdz 5000 latu.

Valdības sēdē netika nosauktas konkrētas summas, kādas plānots izmaksāt citiem negadījumā cietušajiem vai bojāgājušo tuviniekiem. Valdības sēdes protokollēmums paredz, ka Labklājības ministrijai līdz 10. decembrim jāsagatavo un jāiesniedz Ministru kabinetā priekšlikumi par iespējām sniegt materiālo palīdzību, kā arī rehabilitācijas nodrošināšanu traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ziņoja, ka Labklājības ministrija izvērtēs iespēju līdz 100 cilvēkiem piedāvāt rehabilitāciju un psiholoģisko palīdzību, tostarp ne tikai cietušajiem, bet arī cietušo un bojāgājušo tuviniekiem.

Jau vēstīts, ka negadījumā lielveikalā "Maxima" no 37 bojāgājušajiem trīs ir glābēji. Tie ir Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļas komandieris kapteinis Vilnis Šteinītis, Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas inspektors dežurants (vada komandieris) virsleitnants Edgars Reinfelds un Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas ugunsdzēsējs glābējs kaprālis Sergejs Ižiks.

Līdz plkst. 9 slimnīcās bija nogādāti 28 cietušie, bet septiņiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas.

Ceturtdien aptuveni plkst. 18 Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabrūkot veikalam "Maxima", cietuši vairāki desmiti cilvēku, no kuriem daudzi aizvien iesprostoti gruvešos. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris VUGD darbiniekus, kuri bija sākuši glābšanas darbus.

Piektdien no rīta gābšanas darbi notikuma vietā turpinās. VUGD pārstāve Inga Vetere aģentūru LETA informēja, ka ugunsdzēsējiem ir "kādu padsmit" cilvēku telefona numuri, kuriem tiek mēģināts zvanīt, taču tiek pieļauts, ka daži no šiem cilvēkiem neatrodas veikala drupās. Glābēji ir apzinājuši visus savus darbiniekus un ir zināms, ka drupās ugunsdzēsēju vairs nav. Glābēji izmanto ne tikai motorizēto tehniku, bet arī ar rokām un lāpstām cenšas attīrīt milzīgo gruvešu kaudzi, lai nesavainotu iespējamos cietušos. VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš prognozēja, ka darbi ilgs vēl diennakti vai pat ilgāk.

Par gruvešos joprojām iesprostoto skaitu un likteni oficiālas informācijas nav. Jāņem vērā, ka laikā, kad noticis negadījums, veikalā parasti ir daudz apmeklētāju. Pēc Rīgas vicemēra Andra Amerika sniegtās informācijas, negadījuma vietā varētu būt iesprostoti ap 50 cilvēku.

Cietušie guvuši dažādas traumas – konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas. Cietušie nogādāti Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas 2. slimnīcā, kā arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Starp cietušajiem ir arī viens bērns, kurš ar daļēji smagu galvas traumu stabilā stāvoklī nogādāts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, ar atsauci uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvi Ilzi Bukšu ziņo LETA. Vairākiem cilvēkiem palīdzība tika sniegta uz vietas, daži no viņiem atteikušies doties uz slimnīcu.

Informācija par negadījuma iemesliem ir skopa. Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis gāzes katla sprādziens, taču vēlāk tika minēts, ka traģēdija saistāma ar ēkas jumta apzaļumošanas darbiem. Latvijas Radio vēstīja, ka uz veikala jumta vai pie veikala bijušas savestas aptuveni 30 tonnas smilšu, kas lietus laikā palikušas smagākas un, iespējams, izraisījušas jumta iebrukšanu. Tomēr neviena no šīm versijām pagaidām nav oficiāli apstiprināta.

Veikala būvkonstruktora "HND Grupa" īpašnieks Ivars Sergets aģentūrai LETA sacīja, ka, iespējams, traģēdijas iemesls varētu būt apzaļumošanai nepieciešamo materiālu radītā pārslodze atsevišķās vietās. "Tā ir tikai versija, taču ļoti iespējams, ka jumta iebrukšanas iemesls varēja būt atsevišķās vietās uz jumta pārāk daudz sakrautie apzaļumošanas darbiem nepieciešamie būvmateriāli, kas šajās vietās radīja pārslodzi," uzsvēra I. Sergets.

Sabrukušā veikala "Maxima" būvniecības procesā iesaistītie uzņēmumi pārkāpumus savā darbībā nesaskata.

Piektdien preses konferencē būvprojektā iesaistītie uzņēmumi uzsvēra, ka viņi ir pārbaudījuši būvprojekta dokumentāciju un katra atbildību, tomēr pārkāpumi netika konstatēti. Uzņēmumu pārstāvji atzina, ka projekta dokumentācija ir apjomīga, tāpēc tiks veikta padziļināta analīze, pieaicinot ekspertus, ziņo LETA. Uzņēmēji atspēkoja ziņas, ka uz veikala jumta būtu sakrauts pārāk daudz būvmateriālu. Viņi atzina, ka būvmateriālu atradušies blakus veikalam un uz veikala jumta materiālu bijis tik daudz, cik atļauj slodze.

Rīgas pilsētas būvvaldes priekšnieks Inguss Vircavs aģentūrai LETA apgalvoja, ka formāli visi veikala "Maxima" būvniecības dokumenti – saskaņojumi, atzinumi, tehniskie slēdzieni un būvinspektoru apliecinājumi – ir bijuši kārtībā. Taču viņš nevar izslēgt, ka pirmās kārtas būvniecības procesā izmantoti neatbilstoši būvmateriāli vai otrās kārtas būvdarbu laikā, veicot labiekārtošanas darbus uz veikala jumta, notikušas atkāpes no darbu veikšanas projekta.

Liecinieki LTV raidījumam "Panorāma" vēl ceturtdien stāstīja, ka jau apmēram divas stundas pirms griestu nogruvuma veikala telpās skanēja trauksmes signāls un cilvēki tika aicināti pamest telpas. Tomēr apsargi uz to nav uzstājuši, un tirdzniecība turpinājusies.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs sakarā ar traģisko negadījumu sasaucis pašvaldības dienestu operatīvo sanāksmi. Piektdien arī atcelta VUGD iepriekš plānotā trauksmes sirēnu pārbaude.

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri varētu būt cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt pa 67337813 un 25617442. Stradiņa slimnīcas telefona numurs ir 67069600.

Piebilstams, ka Krīzes vadības padome šorīt lēmusi no "Maximas" veikala sabrukšanas traģēdijā cietušajiem pacienta iemaksas neiekasēt.

Portāla "Delfi.lv" apkopotā fotogalerija no traģiskā notikuma.

Video ieraksti: