02.03.2012 17:25

Saulkalnes pārdevējas slepkavībā apsūdzētais – jau vairākas dienas uz brīvām kājām (+ video)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkalnes pārdevējas slepkavībā apsūdzētais – jau vairākas dienas uz brīvām kājām (+ video) Krišjānis Grantiņš

Augstākā tiesa (AT) 28. februārī atbrīvojusi pirms diviem gadiem apcietināto Alekseju Šarovu, kuram tika piemērots 15 gadu cietumsods par Salaspils novada Saulkalnē izdarīto veikala pārdevējas slepkavību.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, apelācijas instances tiesa 1981. gadā dzimušo Šarovu atzina par nevainīgu un attaisnoja. Līdz ar to pēc trīs gadu atrašanās nebrīvē apsūdzētais tika atbrīvots no apcietinājuma tiesas zālē.


Kataja pastāstīja, ka AT atzina par nepierādītu apsūdzētā piedalīšanos noziedzīgajā nodarījumā un lietu nosūtīja atpakaļ prokuratūrai, kas to izmeklēja.

Pārbaudot visus pierādījumus lietā, nopratinot trīs lieciniekus un papildus apelācijas instancē pieprasot ziņas no DNS Nacionālās datubāzes par šajā lietā izņemto DNS profilu, apelācijas instances tiesa nosprieda atcelt Rīgas apgabaltiesas 2010. gada 15. marta notiesājošo spriedumu un atzina Šarovu par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā.

Tiesa lēma nosūtīt krimināllietu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, jo noziedzīgais nodarījums ir noticis, bet nav pierādīta apsūdzētā Šarova piedalīšanās tajā, skaidroja Kataja.

Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams 14. martā, un pēc tam lietas dalībnieki to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Kā pastāstīja Šarova advokāts Atis Krievs, apsūdzētais jau no paša sākuma savu vainu celtajā apsūdzībā neatzina. «To, ka to ir izdarījis kāds cits, apliecina DNS proves. Es nezinu, kāpēc policija ir izmeklējusi lietu tik vienpusēji,» sacīja advokāts.

«Uzskatu, ka šī lieta ir absolūti pievilkta «aiz matiem», un Iekšlietu ministrijai to vajadzēja izdarīt vienkārši tāpēc, ka tolaik sākās reformas un vajadzēja [pozitīvas] atskaites,» pieļauj Krievs.

Viņš pagaidām nezina, vai klients vēlēsies piedzīt no valsts kompensāciju par apcietinājumā pavadītiem gadiem gadījumā, ja attaisnojošais spriedums stāsies likumīgā spēkā, tomēr advokāts šādu iespēju neizslēdz.

Pēc attaisnojošā sprieduma nolasīšanas aizstāvis ar Šarovu šodien vairs neesot ticies. Viņš pieļauj, ka klients pēc atbrīvošanas, visticamāk, devies pie savas mīļotās sievietes, kura bija atnākusi noklausīties tiesas spriedumu.

Kā aģentūrai LETA sacīja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne, par protesta iesniegšanu prokurore lems pēc iepazīšanās ar pilno tiesas spriedumu.

Apelācijas instances tiesa lietu sāka iztiesāt 2011. gada septembrī, kad lietas izskatīšana tika atlikta saistībā ar informācijas pieprasīšanu no DNS nacionālās datubāzes.

Turpmākajās tiesas sēdēs tika pārbaudīti lietas materiāli un nopratināti liecinieki. Šodien tiesas sēdē tika nopratināta pēdējā lieciniece lietā un tika pabeigta lietas izskatīšana.

Šarovs tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 6.punkta - par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību Šarovs 2009. gada 20. janvārī ap pulksten 10 iegāja SIA «Satto» veikalā Rīgas rajona Saulkalnē, kur vēlējās nopirkt cigaretes un pārtikas produktus, bet viņam nebija naudas. Prokuratūras skatījumā, apsūdzētais pieprasīja veikala pārdevējai minētos produktus iedot, par tiem nesamaksājot, bet pārdevēja tam nepiekrita un pieprasīja Šarovam iziet no veikala.

Pēc apsūdzības lietas materiāliem izcēlies konflikts, kura laikā apsūdzētais izvilka no virsjakas kabatas nazi un vairākas reizes iedūra pārdevējai, pēc kā viņa no gūtajām traumām mira.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010. gada 15. martā atzina Šarovu par vainīgu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz 15 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Apsūdzētais vēlāk Rīgas apgabaltiesas spiedumu pārsūdzēja, tāpēc lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas šā gada 28. februārī to izskatīja apelācijas kārtībā un Šarovu attaisnoja.

Apsūdzētā Alekseja Širova viedokli par notikušo skatiet Latvijas Televīzijas raidījuma «Panorāma» sižetā: