14.05.2013 11:26

Upesciemā bērnu skološanai vietu nepietiek, pašvaldība vaino lielos maksājumus citiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Berģu mūzikas un mākslas pamatskola iekārtota bijušajās zvejnieku kolhoza telpās. Berģu mūzikas un mākslas pamatskola iekārtota bijušajās zvejnieku kolhoza telpās. www.bmmp.lv

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas (BMMP) telpas jau sen ir par mazu lielajam skolēnu skaitam, tāpat kā Upesciema dārziņš. 

Vecāki nepaguruši raksta vēstules domei, taču bez rezultātiem. Vietvarai naudas neesot, jo pārāk daudz jāmaksā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

Jau pērnā gada izskaņā BMMP skolas padome aizsūtīja vēstuli Garkalnes novada domes deputātiem, kurā izklāstīja esošo situāciju un lūdza risinājumu meklēt pēc iespējas ātrāk. Diemžēl mācību iestādes telpas ir nepietiekamas, lai tajā varētu realizēt akreditētās mācību programmas, rakstīts Garkalnes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam (Zaļo un Zemnieku savienība) adresētajā dokumentā. Diemžēl ne uz šīm, ne citām vēstulēm atbilde tā arī netika saņemta nedz no paša Garkalnes mēra, nedz domes administrācijas.

"Mums ir pamatotas bažas, ka telpu nepietiekamība varētu apdraudēt mūsu bērnu iespējas iegūt kvalitatīvu un mūsdienīgu izglītību gan tagad, gan nākotnē. Ja skola turpinās darboties līdzšinējās telpās, tās nekādā veidā nepaplašinot, tad jau nākamgad skolai visdrīzāk būs jāizšķiras, vai turpināt uzņemt pirmklasniekus mūzikas un mākslas programmās, vai arī dot iespēju visiem esošajiem šo programmu skolēniem turpināt apgūt izvēlētās mūzikas un mākslas programmas," vēstulē Garkalnes mēram un citiem deputātiem raksta skolēnu vecāki. Kopš 2012. gada 9. novembra ir pagājuši vairāki mēneši, taču bērnu vecāki tā arī neesot saņēmuši atbildi uz to.

Šāda spiedīga situācija, kad bērniem teju vai jāmācās vienam uz otra galvas un nepiemērotos apstākļos izveidojusies, jo BMMP atrodas bijušā zivju kolhoza "Upesciems" telpās. "Telpas, kurās pašlaik mācās mūsu bērni, nav piemērotas, piemēram, par sporta zāli ir kļuvusi bijusī kolhoznieku nama aktu zāle. Taču tā vēl ir mazākā bēda, jo, ja situācija tuvākajā laikā netiks risināta, es nezinu, kā šajā skolā varēs uzņemt pirmklasniekus, jo vienkārši fiziski nebūs, kur tos likt. Šogad ir divas pilnas pirmās klases, visticamāk, tā būs arī nākamgad. Kur lai tie bērni paliek?" situāciju izklāsta BMMP vecāku komitejas pārstāve Elīna Čakste– Rāzna.

Labāk neklājas arī vietējam bērnudārzam, kas arī atrodas nepiemērotās telpās – bijušajā muižas ēkā. Kā cerību stariņš, ka vismaz šajā situācijā kaut kas varētu mainīties, bija 29. BMMP padomes sēde, kurā piedalījās arī vairāki Garkalnes novada domes deputāti. Šādā pulciņā tika apskatīts jautājums par jauna bērnudārza būvniecību Upesciemā. Kā savā un citu vecāku vārdā aprīlī norādīja BMMP padomes priekšsēdētājs Normunds Vorslavs, šī nu būtu tā reize, kad domes deputātiem vajadzētu saliedēties, lai kopīgiem spēkiem risinātu šo sasāpējušo jautājumu.

Tā kā pēc skolā notikušās sēdes atkal iestājās klusums, vecāki atkal rakstīja kārtējo vēstuli Garkalnes domes priekšsēdētājam. "Mūsu viedoklis (nezinot visus iespējamos tehniskos aspektus) ir tāds, ka bērnudārzu būtu nepieciešams būvēt pēc iespējas vistuvāk pašreizējai skolas ēkai, jo bērnudārza audzēkņi apgūst mūziku un mākslu tā apmeklēšanas laikā, bet tam nepieciešamās telpas un skolotāji visdrīzāk arī turpmāk atradīsies skolas ēkā," rakstīts 4. aprīlī M. G. Bauzem– Krastiņam nosūtītajā vēstulē. Arī tai atbilde no domes puses nesekojusi.

Tieši šāda pašvaldības attieksme pret saviem iedzīvotājiem satracinātos vecākus tikai vēl vairāk nokaitinājusi, jo uz vēstulēm tā neatbild. Par spīti vietvaras attieksmei, vecāki nepadodas. Tieši pretēji, viņi ir cītīgi domes sēžu un komiteju apmeklētāji. "Ja mums neatbild uz vēstulēm, ejam pie deputātiem un cenšamies runāt ar viņiem. Taču atbilde diemžēl ir viena – nav naudas," zina teikt skolas vecāku pārstāve. Lai gan Garkalne ir viens no bagātākajiem novadiem Latvijā, naudas šim mērķim nepietiekot, jo pārāk daudz naudas ir jāmaksā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

To kā attaisnojumu, ka daudzas iecerētās lietas paliek vien uz papīra, pašvaldības finansētajā TV "Garkalnes ziņas" norādīja arī pats M.G. Bauze– Krastiņš. "Es uzskatu, ka tas nav taisnīgi, ka dažām pašvaldībām atņem normālus procentus, bet mums – ceturto daļu. Lai gan nākamā bagātākā pašvaldība šajā fondā maksā tikai 15 procentus," savu neapmierinātību ar esošo situāciju publiski februāra vidū klāstīja Garkalnes novada domes priekšsēdētājs.

Viņš jau toreiz sūrojās, ka summas nav samērīgas. "Šis maksājums ir briesmīgs! Mūsu mazā pašvaldība ir spiesta maksāt fondā pusotru miljonu latu, bet, piemēram, Liepāja saņem no tā miljonu. Ostas pilsēta..." ironizē Garkalnes mērs. Viņaprāt, tieši "ļaunais" fonds ir vainīgs, ka Upesciemā nav kārtīgas skolas, jo tam vienkārši nav līdzekļu. 

To, kad Upesciemā varētu būt kādas izmaiņas, neviens pagaidām nevar prognozēt, taču vecāku pārstāvi lēš, ka līdz nākamajam mācību gadam nekas nemainīsies.