01.05.2013 08:29

Ģimenes lēmums – ētika vai kristīgā mācība

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vecākiem, kuru bērni septembrī sāks mācības 1. klasē, maijā ir jāizdara izvēle starp diviem priekšmetiem, ko bērni mācīsies pirmos trīs skolas gadus.

Aptaujājot pa vienai skolai katrā no 17 Pierīgas novadiem, noskaidrojām, ka desmit skolās bērni mācās ētiku, bet septiņās skolās – ētiku un kristīgo mācību. Skolās, kur apgūst abus priekšmetus, skolēnu, kuri mācās ētiku, ir aptuveni par divām trešdaļām vairāk nekā bērnu, kuri mācās kristīgo mācību.


Pierīgā priekšroka ētikai

Iemesli tam, ka skolās mācās tikai ētiku, ir vairāki. Zvejniekciema vidusskolas direktora vietniece mācību darbā Valentīna Bērziņa paskaidroja, ka līdz šim bērnu vecāki vēl ne reizi nav izvēlējušies kristīgo mācību, tāpēc skolā ir tikai ētikas stundas.

Inčukalna pamatskolas mācību pārzine Irēna Ņikitina teica, ka varētu mācīt abus priekšmetus, bet, tā kā tikai viena līdz divu bērnu vecāki izvēlas kristīgo mācību, tad skola to nevar atļauties finansiāli.

Skultes sākumskolas direktore Gaļina Grizāne teica, ka skolā ir bilingvālā apmācība un klasēs ir tikai 8–10 bērni, tāpēc nav iespējams noslogot gan ētikas, gan kristīgās mācības skolotājus. "Lai to daļēji kompensētu, pirms reliģisko svētku dienām mēs uz audzināšanas stundām aicinām baznīcas pārstāvjus, jo, ja par šiem jautājumiem runā garīdznieks, viņa teiktajam ir daudz lielāks svars," atzīst direktore.

Līdzīgi rīkojas arī Carnikavas pamatskolā, kuras direktors Sergejs Čevers paskaidroja, ka bērni mācās ētiku, bet uz Ziemassvētkiem un Lieldienām skolā viesojas kapelāns no Latvijas armijas Ādažu garnizona. Direktors ir novērojis, ka bērniem ļoti patīk šīs tikšanās reizes.

Tikai ētiku mācas arī Olaines sākumskolas, Garkalnes vidusskolas, Sējas pamatskolas, Lēdurgas Garlība Merķeļa pamatskolas un Siguldas 1. pamatskolas audzēkņi. Šo skolu mācību pārziņi teica, ka bērnu, kuri vēlas apgūt kristīgo mācību, ir ļoti maz, turklāt ir iespēja apmeklēt svētdienas skolas to konfesiju baznīcās, kuru draudzēs ir viņu vecāki.

Kristīgā mācība ir labs papildinājums izglītībai

Gan ētiku, gan kristīgo mācību bērni apgūst Ulbrokas vidusskolā, Baldones vidusskolā, Ķekavas vidusskolā, Salaspils 2. vidusskolā, Ropažu vidusskolā, Babītes vidusskolā un Ādažu vidusskolā. Šo skolu mācību pārziņi atzina, ka ir ļoti svarīgi, lai abos šajos priekšmetos būtu labi sagatavoti skolotāji. Šo skolu pieredze liecina, ka bērniem patīk gan ētika, gan kristīgā mācība un abi priekšmeti vienlīdz labi iederas skolas kontekstā.

"Mēs esam katoļi, tāpēc savam bērnam izvēlējāmies kristīgo mācību. Tā mums ir tuvāka nekā ētikas stundas," sacīja biedrības "Aktīvi vecāki – Ropažu novadam" pārstāve Jolanta Roze. "Mēs uzreiz zinājām, ka mūsu jaunākais dēls apgūs šo priekšmetu, jo mēs ģimenē uzturam kristietību, bet man pietrūkst zināšanu, lai es dēlam gudri un izsmeļoši varētu atbildēt uz jautājumiem par kristīgajām tēmām. Dēlam patīk kristīgās mācības stundas, un es uzskatu, ka tās ir ļoti labs papildinājums viņa izglītībā."

Tam, ko māca skolā, ir jāsakrīt ar vecāku viedokli
"Pamattēmas bērni apgūst abos priekšmetos. Taču kristīgā mācība ir plašāks jēdziens, jo tā visas mūsu attiecības ar visu, kas ir pasaulē, pakārto Dieva noteikumiem. Desmit Dieva likumi jeb baušļi dalās divās daļās," skaidro Rolands Eimanis, Baldones evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs, septiņus gadus kristīgās mācības skolotājs Jāņa Dūmiņa Baldones Mūzikas pamatskolā un pedagogs Bulduru Dārzkopības vidusskolā. "Pirmie trīs likumi runā par cilvēka attiecībām ar Dievu, kas ir cilvēka un pasaules radītājs. Ceturtais līdz desmitais bauslis ir likumi, pēc kuriem cilvēki ir aicināti veidot attiecības ar citiem cilvēkiem un cienīgi izturēties pret visu pārējo, kas ir pasaulē, – dzīvniekiem, putniem, dabu."

"Kristīgās mācības pamatu jeb tēmas, ko bērni apgūst mācību programmā 1.–3. klasei, caurvij zelta likums, kurā ir apvienoti visi desmit baušļi: "Mīli Dievu un savu tuvāko kā sevi pašu." Kristīgās ētikas būtība ir mīlestība, jo mēs visi esam radīti mīlestībai. Dieva likumi māca, kā mums dzīvot saskaņā ar to, kam mēs esam radīti.

Kristīgās mācības stundās ir ļoti svarīgi, lai klasē valdītu mīlestība un bērniem būtu dzīvespriecīgs garastāvoklis, jo tikai tādā atmosfērā var runāt par Dieva mīlestību. Kristīgā mācība nepieprasa par katru cenu apgūt konkrētas tēmas, iemācīties un pakļauties likumiem. Šīs stundas uzdevums, manā skatījumā, ir ļaut bērniem sajust, ka tas, par ko mēs runājam, palīdz viņiem justies labāk, lai viņiem labi klātos pasaulē."

"Gan ētikas, gan kristīgās mācības būtība ir veidot labus cilvēkus, lai būtu laba sabiedrība. Kuram priekšmetam dot priekšroku, tā ir vecāku izvēle, un tā ir ļoti svarīga, jo tam, ko māca skolā, ir jāsakrīt ar vecāku viedokli. Nevar būt tā, ka skolā bērnam māca vienu, bet mājās stāsta pavisam ko citu. Man skolā ir nācies iestāties gan par tiem bērniem, kuri tic Dievam, gan par tiem, kuri netic. Dusmoties par to, ka kāds domā citādi, nevajag. Taču ir jāsaprot tas, ka mēs esam garīgas būtnes un tāpēc mums nevienam nav dota izvēle neticēt. Mums ir izvēles brīvība, kam mēs ticam," uzsver garīdznieks.

Kurp mūsu bērnus ved izglītības sistēma?