23.04.2013 11:57

No iedzīvotāju ierosinājumiem tiek veidota jauna valstiskās audzināšanas programma

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No iedzīvotāju ierosinājumiem tiek veidota jauna valstiskās audzināšanas programma www.foto.delfi.lv

Pirmo reizi Latvijā tiek veidota plaša valstiskās (patriotiskās) audzināšanas programma, kuras saturu kopīgi aicināti veidot Latvijas iedzīvotāji.

Līdz 4. maijam vietnē www.audzinasana.lv iespējams pievienot savas idejas par to, kā labāk izglītības sistēmas ietvaros stiprināt jauniešu nacionālo pašapziņu un veicināt piederības izjūtu Latvijai.

Vietne veidota kā anketa, kas sadalīta deviņos blokos – par skolēniem ieteicamiem kino darbiem, skolu tradīcijām, patriotiskām biedrībām un jauniešu organizācijām, literatūras darbiem, Latvijas personībām, ekskursiju vietām u. c.

Projekta iecere tapusi Saeimas valstiskās audzināšanas apakškomisijā, kur, tiekoties ar Izglītības un zinātnes ministrijas, skolotāju un vecāku pārstāvjiem, secināts, ka valstī trūkst sistēmiskas pieejas skolēnu patriotiskai audzināšanai. Programma neparedz valstisko audzināšanu kā atsevišķu mācību priekšmetu vai no pārējā izglītības procesa atrautu pasākumu, bet labākās prakses un ideju apkopojumu, kā skolas un skolotāji jau esošās izglītības sistēmas un tās iespēju ietvaros var vairot skolēnos patriotismu.

Projekta autori apzinās, ka nacionālā pašapziņa un tēvzemes mīlestība ir saistīta ar daudziem  dažādiem apstākļiem, visupirms jau audzināšanu ģimenē, kā arī ar kopējo stāvokli valstī.

Tomēr izglītības iestādēm, mācību saturam un ārpusstundu aktivitātēm ir pietiekami liela nozīme jauno Latvijas pilsoņu personības attīstībā, lai šajā procesā izdarītu labāko, ko spējam.

Iedzīvotāju sniegtās idejas tiks apkopotas, sistematizētas un sadarbībā ar ekspertiem iekļautas valstiskās audzināšanas programmā, kuru skolu vadītāji pēc brīvprātības principa varēs ieviest savās mācību iestādēs.

Kurp mūsu bērnus ved izglītības sistēma?