09.04.2013 12:04

Rīgas skolas aktīvi iesaistās veselīgo skolu kustībā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas skolas aktīvi iesaistās veselīgo skolu kustībā www.facebook.com/veselsridzinieks

Rīgas 80. vidusskola viena no pirmajām iesaistījusies veselīgo skolu kustībā, īstenojot vienu no Rīgas sabiedrības veselības stratēģijas "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā" rīcības plāna aktivitātēm.

Šīs kustības pārstāvji dalīsies pieredzē 19. aprīļa konferencē "Veselīgs rīdzinieks. Sabiedrības veselība Rīgas pilsētā".

"Būt pirmajiem vienmēr ir atbildīgi. Tāpēc mēs jau izmantojam katru iespēju, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu un zaļo domāšanu gan dabaszinību stundās, ķīmijā, bioloģijā, ārpusstundu lekcijās, rīkojam vingrošanas starpbrīžus. Skolas veselības pasākumos mēs cenšamies iesaistīt arī bērnu vecākus, lai veselība būtu visas ģimenes prioritāte," saka Rīgas 80. vidusskolas direktore Anna Vladova.

Tuvākajā laikā četrās skolās tiks izsludināts radošs konkurss par Veselīgo skolu kopīgo logo un saukli, lai radītu šīs kustības vizuālo tēlu un atpazīstamību. Konkursā tiks aicināti piedalīties skolēni kopā ar vecākiem.

Lai aktualizētu sabiedrības veselības nozīmi, kā arī informētu speciālistus un iedzīvotājus par sabiedrības veselības programmām, pasākumiem un aktivitātēm, 19. aprīlī Rīgas Kongresu namā notiks konference "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā. Sabiedrības veselība Rīgas pilsētā." Konferencē savu pieredzi un skatījumu uz sabiedrības veselības jautājumiem un veselīgas pilsētas veidošanu caur savas nozares prizmu paudīs Rīgas pašvaldības struktūru pārstāvji, veselības un ekonomikas nozares eksperti, nevalstisko organizāciju un iedzīvotāju iniciatīvas grupu pārstāvji.

Konferences laikā ap Kongresu namu no plkst. 9.30 līdz 15.20 notiks atraktīvi informatīvas aktivitātes un sporta stafetes rīdziniekiem, kur varēs uzlabot veselības paradumus, kā arī saņemt noderīgu informāciju par pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem. Laukumā būs izvietotas vairākas teltis, kurās iedzīvotājus informēs par veselības veicināšanu un aicinās piedalīties veselīgās pilsētvides veidošanā. Pasākumos piedalīsies Rīgas domes Labklājības departaments, Izglītības, kultūras un sporta departaments, Mājokļu un vides departaments, Rīgas pašvaldības policija, SIA "Rīgas meži", kā arī sadarbības partneri – "Latvijas Sarkanais krusts", Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Rīgas Stradiņa Universitātes Zobārstniecības un seju ķirurģijas centrs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts donoru centrs, Dzīvnieku patversme "Ulubele" un citi. Aktivitāšu laikā būs iespēja uzzināt par pašvaldības institūciju realizēto programmu ietekmi uz veselību, sabiedrības veselības veicināšanu, nodot asinis, kā arī piedalīties sporta stafetēs un spēlēs.

Rīgas pilsētas pašvaldības sabiedrības veselības stratēģija "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīga" 2012. - 2021. gadam ir izstrādāta, lai nodrošinātu galvaspilsētā mērķtiecīgu ilgtermiņa visu pašvaldības struktūru darbu iedzīvotāju veselības aprūpes pieejamībai, rīdzinieku zināšanu par veselīgu dzīvesveidu uzlabošanai, mazinot priekšlaicīgas nāves gadījumu skaitu, veidojot veselīgāku un drošāku pilsētas vidi. Šis dokuments iezīmē redzējumu, kā uzlabot Rīgas iedzīvotāju veselību, identificējot galvenās sabiedrības veselības problēmas un nosakot stratēģiskos darbības virzienus. Stratēģija ir pakārtota Rīgas attīstības stratēģijai līdz 2025.gadam un Rīgas attīstības programmai 2010. - 2013. gadam, un tā ietver darbības, kas ir pašvaldības kompetencē.

Rīgas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģija tika apstiprināta 2012. gada 15. maijā, ir izstrādāta stratēģijas programma un rīcības plāns, kā arī izveidota pilsētas Veselības padome, kura koordinē un realizē dažādu resoru sadarbību sabiedrības veselības jomā pilsētā.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji laipni aicināti atspoguļot konferences "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā. Sabiedrības veselība Rīgas pilsētā" gaitu, iepriekš piesakoties pa tālruni 29279132.

Plašāk par konferenci un citām aktivitātēm, kas saistīti ar pilsētas sabiedrības veselības stratēģiju var uzzināt interneta vietnē http://www.facebook.com/veselsridzinieks

Iepiekš:
Rīgā dzimst ideja par veselīgo skolu kustību