05.04.2013 13:47

Salaspilietes komandai bronzas medaļa ES Dabaszinātņu olimpiādē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olimpiādes dalībnieki fotogrāfējas ar iegūtajām medaļām. Olimpiādes dalībnieki fotogrāfējas ar iegūtajām medaļām. www.facebook.com

11. Eiropas Savienības (ES) Dabaszinātņu olimpiādē 44 komandu konkurencē abas Latvijas komandas izcīnīja bronzas medaļas. Vienā no komandām startēja arī salaspiliete.

Olimpiāde norisinājās no 17. līdz 24. martam, un tajā piedalījās komandas no 22 Eiropas valstīm, tostarp divas komandas no Latvijas, vēsta LETA.

Latvijas Universitātes komandā startēja Antra Gaile (Salaspils 1. vidusskola), Haralds Baunis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) un Rosalina Fiļimonova (Jelgavas 4. vidusskola), bet Daugavpils komandā – Anita Dortiņa (Daugavpils 3. vidusskola), Jekaterina Grigorjeva (Daugavpils 9. vidusskola) un Rolands Juris Lociks (Daugavpils Vienības pamatskola).

EUSO ir olimpiāde, kurā piedalās skolēni vecumā līdz 16 gadiem, parādot savas zināšanas dabaszinātnēs – bioloģijā, ķīmijā un fizikā, spēju darboties praktiski un strādāt komandā. Katrā komandā bija trīs jaunieši, kuriem, kopā darbojoties, bija jāatrisina kāda kompleksa problēma. Šogad viens uzdevums bijis vērsts uz silīcija sastopamību dažādās vidēs – jaunieši pētīja ūdens tīrību, izmantojot kramaļģes, noteica silīcija daudzumu ūdenī, kā arī izpētīja saules bateriju darbības principu. Otrs uzdevums bijis par biogāzes ražošanu – dalībnieki noteica, kādi mikroorganismi piedalās tās ražošanā, no kādām gāzēm sastāv saražotā biogāze, un veica ekonomiskus aprēķinus par to, cik izdevīgi ir ierīkot šādu biogāzes ražotni fermā.

Paralēli uzdevumu pildīšanai skolēniem bija iespēja iepazīt citu Eiropas valstu jauniešus, piedalīties dažādās radošās un zinātniskās darbnīcās un apskatīt Luksemburgu. "Mēs ieguvām bronzas medaļu, un tomēr bijām uzvarētāji, jo tā bija brīnišķīgi pavadīta nedēļa. Risinot uzdevumus, mums bija iespēja pārbaudīt mūsu zināšanas un spēju darboties komandā, bet pārējās aktivitātes ļāva iepazīt Luksemburgu un iegūt jaunus draugus no visas Eiropas. Nebiju domājusi, ka tik augsta mēroga olimpiādē būs tik jautri, tā patiešām bija vienreizēja iespēja un pieredze," stāsta olimpiādes dalībniece Antra Gaile no Salaspils.

Iespēju doties uz olimpiādi LU komandas sastāvā jaunieši izcīnīja, pateicoties saviem sasniegumiem mācību priekšmetu olimpiādēs, aktīvai dalībai ārpusskolas dabaszinātņu pasākumos, kā arī veiksmīgai dalībai LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra organizētajā virtuālajā konkursā un rezultātiem olimpiādes atlases kārtā.