30.03.2013 15:36

Angļu valodas skolotāja: Vēl vienas valodas zināšanas nevienam nekad netraucēs

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Atnāk bērns un stāsta, ka viņam ātri jāapgūst viss nepieciešamais, jo kopā ar ģimeni dosies ceļojumā un viņam vajadzēs tulkot vecākiem. Tas ir tik forši," par bērnu motivāciju apgūt angļu valodu priecājas I. Ušakeviča. "Atnāk bērns un stāsta, ka viņam ātri jāapgūst viss nepieciešamais, jo kopā ar ģimeni dosies ceļojumā un viņam vajadzēs tulkot vecākiem. Tas ir tik forši," par bērnu motivāciju apgūt angļu valodu priecājas I. Ušakeviča. Krišjānis Grantiņš

Vangažu vidusskolas angļu valodas skolotāja Ilona­ Ušakeviča (43) atzīst, ka ļoti svarīgi ir nestāvēt uz vietas.

"Bērni klausās popmūziku un nereti izdzird kādu interesantu vārdu. Kad man pajautā, ko tas nozīmē, reizēm nākas atbildēt: "Nezinu – tūlīt skatīsimies!" Gribu tikt līdzi bērniem – gribu zināt, par ko tā Beyonce dzied," enerģiski stāsta I. Ušakeviča un atklāj, ka nākotnes plānos ietilpst apgūt arī franču un vācu valodu.

1. Vai jums garšo melnā tēja ar pienu?
Five o'clock tea*. Man piens negaršo un piens ar tēju arī ne. Dzerot pēcpusdienas tēju, prasīsies arī kāds cepumiņš, bet pēc pieciem taču vairs nedrīkst ēst! (Smejas.)

2. Kāpēc britiem patīk iztrakoties Vecrīgā?
– Britiem patīk iztrakoties jebkurā vietā. Tas pats notiek Vācijā, Turcijā, Ēģiptē. Varbūt viņiem ir saspringta dzīve, varbūt ģimenē neļāva tā trakot, teica, ka vajag uzvesties ļoti labi, karaliene jums ir piemērs. Citā valstī viņi laikam jūtas brīvāk.

3. Vai atbalstāt izmaiņas, ka skolēni angļu valodas eksāmenu šajā mācību gadā var kārtot jau pavasara brīvdienās?
– Izmaiņām ir jābūt, taču tikai pēc gada vai diviem, kad būs redzami rezultāti, varēsim teikt, vai jaunā kārtība nākusi par labu. Bērni mūsu skolā angļu valodu mācās 12 gadus. Ja skolēns ir kārtīgi mācījies, kārtot eksāmenu pavasarī nesagādā problēmas.

4. Kādas kopīgas īpašības ir britiem un latviešiem?
– Tāpat kā britu skolēni, latviešu jaunieši ir kļuvuši ļoti aktīvi, grib iesaistīties projektos, doties izbraucienos, apmainīties ar pieredzi. Visi grib dzīvot "lielajā pasaulē". Pieaugušajiem ir tādas pašas vērtības – ģimene, bērni.

5. Vai pēdējo gadu laikā skolēniem ir mainījusies motivācija, kāpēc mācīties angļu valodu, un vai to ietekmē vēlme strādāt ārzemēs?
– Motivācijas ir dažādas: ir skolēni, kas zina, ka noteikti dosies mācīties uz ārzemēm un tur veidos karjeru, taču ir skolēni, kas saka, ka māsīca jau 10 gadus strādā Anglijā, bet nerunā ne vārda angliski, taču ir iemācījusies poļu valodu. Motivēt var arī skolotājs un vecāki. Pateicoties internetam, televīzijai, mūzikai bērni, vairāk dzird angļu valodu. Tas tikai atvieglo darbu ­skolotājiem.

6. Vai Latvijai klātos labāk, ja valsts iekārta būtu monarhija?
– Manuprāt, ne, jo Latvija vienmēr ir bijusi republika. Latvieši dažreiz baidās no jaunā. Ja tagad paziņotu, ka mums būs karalis un karaliene, visi nobītos. Galvenais, lai valdība ir prātīga, atbildīga un godīga, tad valstij klāsies labi.

7. Vai sekojat līdzi LTV1 vērojamajam britu kulta seriālam "Midsomeras slepkavības"?
– Neesmu par šo seriālu neko dzirdējusi. Seriālus neskatos vispār – nav laika.

8. Kurš britu komiķis spēj jūs visātrāk sasmīdināt?
– Misters Bīns. Strādājot skolā, pietiek ar mūsu vietējiem komiķiem. (Smejas.)

9. Kāpēc jaunieši Latvijā angļu valodu zina labāk nekā krievu?
– Tas atkarīgs no vides. Piemēram, Vangažos bērni prot runāt krieviski, jo apkārt ir daudz cilvēku, kas runā krieviski. Iespējams, Padomju Savienības mantojums devis negatīvu pieskaņu, ko kultivējuši arī masu saziņas līdzekļi, bet vēl vienas valodas zināšanas nevienam nekad netraucēs. Tagad daudzi mācās arī franču vai vācu valodu.

10. No kuras klases bērniem vajadzētu apgūt angļu valodu?
– No pirmās. Dzīve jau nestāv uz vietas – bērni jau piecu un sešu gadu vecumā sērfo internetā, skatās multenes angļu valodā, un daži tieši no tām valodu apgūst. Pirmajā klasē spēlējamies, dziedam, darbojamies, ir daudz krāsainu grāmatu ar uzlīmēm, uzdevumi nav tik sarežģīti kā ­vidusskolā.

11. Sestdien visā pasaulē atzīmēja Zemes stundu. Vai jūs izslēdzāt gaismu?
– Jā. Tiesa, ledusskapi un boileri no strāvas gluži neatvienoju. Mūsu mājās ir tik daudz dažādu ierīču, un dažreiz patiešām ir tā, ka reizē ir ieslēgts televizors, dators, radio.

12. Redžinalds Kenets Dvaits dzimis 1947. gada 25. martā Londonā un ir viens no populārākajiem mūziķiem pasaulē. Kāds ir viņa skatuves vārds? ­(Eltons Džons.)
– Tagad es zināšu!

* Tradicionāls pēcpusdienas tējas rituāls Lielbritānijā (angļu val.)

Iepriekš:
Arī karbonāde ir māksla