25.03.2013 14:48

Pašvaldības uz valsts rēķina nevarēs samazināt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No šā gada 1. septembra, kad par bērniem, kas ir reģistrēti rindā uz pašvaldības bērnudārzu, taču mācās privātā iestādē, tiks maksāts gan pašvaldības līdzfinansējums, gan valsts atbalsts, pašvaldības nedrīkstēs samazināt savu līdzfinansējuma daļu.

Lai gan iepriekš izskanējis, ka pašvaldība būs tā, kurai būs mazāk jāmaksā par bērnu, kurš mācās privātajā bērnudārzā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skaidro, ka pašvaldības no sava budžeta turpinās maksāt līdzfinansējumu līdzšinējā apmērā, bet valsts atbalsts segs starpību starp atbalsta griestiem – 130 latiem – un pašvaldības sniegto atbalstu, vēsta LETA.

Piemēram, Rīgā deklarētajiem bērniem pašvaldības līdzfinansējums patlaban ir 93 lati, katru mēnesi pašvaldība turpinās maksāt tikpat, bet valsts piemaksās 37 latus. Tas nozīmē, ka pašvaldības savu līdzfinansējuma daļu nedrīkstēs samazināt uz valsts atbalsta rēķina.

VARAM jau iepriekš skaidroja, ka valsts un pašvaldības kopējais atbalsts vienam bērnam par mācīšanos privātā izglītības iestādē – 130 lati – izvēlēts, lai bērnudārzos netiktu palielinātas cenas. Šāda summa ir aptuveni 75 % no vidējās cenas par bērnu privātajā bērnudārzā Rīgā. Lai gan šī summa ir noteikta Ministru kabineta noteikumos, kas 14. martā tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, ministrija ir gatava diskusijām par šo summu.

Sagatavotajā noteikumu projektā ir paredzēts, ka šis valsts atbalsts neattiecas uz bērna ēdināšanas izmaksām. Valsts atbalsts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai nav paredzēts, jo arī pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs vecākiem ir jāmaksā par bērna ēdināšanu.

Jau ziņots, ka VARAM izstrādāti noteikumi par kārtību, kādā tiek aprēķināts un sadalīts valsts atbalsts bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves sākšanai, ja bērns saņem šo pakalpojumu privātā izglītības iestādē. Uz pabalstu līdz 100 latiem mēnesī varēs pretendēt tie bērni, kas pirmsskolas izglītību apgūst Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētās privātās izglītības iestādēs, kuras īsteno licencētas vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas, un vienlaikus ir reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Noteikumos paredzēts, ka valsts atbalsta apmērs vienam izglītojamam ir līdz 100 latiem mēnesī. Taču vienlaikus ir noteikts, ka valsts atbalsta apmērs vienam bērnam nedrīkst pārsniegt finansējumu, kādu privātajai pirmsskolas izglītības iestādei līdzfinansē pašvaldība. Līdz ar to kopējais valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma apjoms vienam bērnam nepārsniegs 130 latus mēnesī.

Gadījumos, ja samaksa par pirmsskolas izglītības apguvi privātajā dārziņā ar pašvaldības sniegto līdzfinansējumu ir mazāka par 130 latiem, valsts atbalstu piešķirs atbilstoši starpībai, kas noteikta līgumā starp privāto bērnudārzu un bērna likumīgo pārstāvi, un pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu.