18.03.2013 09:27

Mālpils jauniešiem cer pūrā dot gan amatu, gan sportu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mālpils jauniešiem cer pūrā dot gan amatu, gan sportu Krišjānis Grantiņš

20. martā Mālpils novada pašvaldība uz sarunu aicinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Olimpiskās komitejas pārstāvjus, lai spriestu par iespējām turpmāk Mālpils profesionālajā vidusskolā (MPV) papildus iespējai iegūt profesiju profesionāli apgūt arī sportu.

Pašreiz MPV skolēni pēc 9. vai 12. klases papildus vidējās izglītības mācību programmai var iegūt arī profesiju: ēku inženiertīklu tehniķis, ēdināšanas pakalpojumu speciālists, mēbeļu galdnieks, interjera dizainers, kā arī nule zaļā gaisma dota mācību programmai, kuru apgūstot skolēns iegūs celtnieka profesiju. Padomā ir atjaunot arī meliorācijas speciālistu apmācību.


Tomēr novada pašvaldība redz iespēju turpmāk skolā attīstīt arī sporta novirzienu. "Varam piedāvāt apgūt daudzveidīgas profesijas un gribētu mēģināt piedāvāt iespējas arī tiem, kam interesē sports," stāsta Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs un skaidro, ka, atšķirībā no Murjāņu Sporta ģimnāzijas, Mālpilī varēs apgūt ne vien sportiskas iemaņas, bet arī profesionālo izglītību. Gala rezultātā skolu absolvēs sportisks, aktīvs, izglītots jaunietis. "Šis būtu pilnīgi jauns produkts. Un pašiem šķiet, ka varam piedāvāt nebūt ne sliktas telpas un daudzveidīgu infrastruktūru."

Par priekšrocību A. Lielmežs min gan piemērotu novada infrastruktūru, Eiropas standartiem atbilstošu peldbaseinu, gan iespēju izmitināt vismaz 100 jauniešu. Savukārt par finanšu līdzekļiem, kas būtu jāiegulda skolas programmas pilnveidošanā, runāt vēl esot pāragri, jo pagaidām vēl nav zināms, vai iecere gūt ministrijas pārstāvju konceptuālu atbalstu.

"Gribam saprast, vai valstij tas vispār ir vajadzīgs," atklāj A. Lielmežs. Ja atbalsts tiks gūts, skola pretendētu uz valsts finansējumu sporta treneru algām. "Es ļoti ceru, ka atbrauks gan ministrijas, gan Olimpiskās komitejas pārstāvji. Gribam parādīt, ka uz nebūt ne sliktās sporta un Mālpils profesionālās internātpamatskolas bāzes varam rast jaunas iespējas jauniešiem."

A. Lielmežs pauž, ka nereti valstī jūtama nostāja, ka viss var notikt tikai lielajās pilsētās, taču tas ir nepareizs uzskats. "Tur ir labāka uzdzīve, bet vai dzīve?" retoriski vaicā A. Lielmežs.