03.03.2013 08:13

Viedoklis: Vai integrējot īpašos bērnus ņem vērā visus likuma punktus?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Diskusijā par bērnu tā saukto "5.6." kodu, kas paredz dažāda spektra mācību traucējumus, gatavi iesaistīties arvien vairāk cilvēku.

Jautājums, vai šiem bērniem vajadzētu mācīties vispārizglītojošajās skolā tika pacelts februāra vidū, kad vairāki Stopiņu novadā dzīvojošie vecāki paziņoja, ka nelaidīs savus bērnus tuvākajā Ulbrokas vidusskolā, jo negrib, ka viņu bērni mācās kopā ar tiem, kuriem ir mācību traucējumi. Lai gan viedokļi par šo integrāciju un tās sekmīgumu ir dažādi, bieži vien ir situācijas, kad paši vecāki nemaz nezina, kādi atbalsta pasākumi viņu atvasei pienākas.

Mūsu valstī spēkā esošie normatīvi paredz, ka šiem bērniem ir iespēja mācīties pirmajā klasē divus gadus. Bet, kas ir būtiskākais, ne tikai apgūt mācību vielu, bet arī saņemt dažāda veida atbalsta pasākumus, lai turpmākā izglītošanās notiktu pēc iespējas veiksmīgāk. Taču šajā situācijā bažas ir par to, cik kvalitatīvi tas notiek ierobežoto līdzekļu dēļ.

"Esošās situācijas dēļ cieš gan pedagogi un skolēni, gan arī izglītības kvalitāte kā veselajiem, tā bērniem ar mācību traucējumiem. Šajā gadījumā arguments, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties mācību iestādi, neiztur kritiku. Ir skolas, kurās šī programma nekad netiks realizēta, piemēram, Rīgas Valsts 1. Ģimnāzijā vai Franču licejā," portālam "Apriņķis.lv" atsūtītajā svētulē situāciju komentē Stopiņu novada iedzīvotājs.

Viņš zina teikt, ka, šīs programmas sekmīgai realizēšanai dzīvē pašlaik gan valstij, gan pašvaldībai trūkst līdzekļu, tāpēc rezultāts ir tāds, kā tas ir, piemēram, Mārupes vidusskolā šāda programma nav, jo, netālu esošajā sākumskolā pēc tās ieviešanas dzīvē, mācību sasniegumu līmenis krietni pazeminājās. "Runājot par normatīviem, svarīgi ir uzsvērt, ka tie paredz, ka klasē nedrīkst būt vairāk par 20 izglītojamajiem, ja ir bērni ar mācību traucējumiem. Turklāt viņiem ir jāmācās pēc individuāli izstrādātas programmas," ar valstī esošo normatīvo bāzi iepazīstina Stopiņu iedzīvotājs.

Noteikumi par vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu nodrošinājumu atbilstoši izglītojamo speciālajām vajadzībām

Noteikumi par pedagoģiski medicīniskajām komisijām

Informācija par paraugprogrammu

Iepriekš: 

Direktore: Piemēri rāda, ka īpašo bērnu integrācija nav veiksmīga

Mamma: "Bērnu nekad nemocīšu un parastajā skolā nelaidīšu!"