19.02.2013 17:11

Atklāta vēstule kultūras ministrei: Operas vadība un Labklājības ministrija nedzird vai negrib sadzirdēt

Autors  Aldis Grunde, LNO un LNSO orķestru arodbiedrību valžu priekšsēdētājs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kultūras nozare ir apdraudēta, un mūziķa profesija vairs nav prestiža – tā netiek pienācīgi novērtēta! Kultūras nozare ir apdraudēta, un mūziķa profesija vairs nav prestiža – tā netiek pienācīgi novērtēta! www.foto.delfi.lv

13. februārī Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notika "Donoru diena", kurā piedalījās simfoniskais orķestris. Ar šo rīcību LNO simfoniskā orķestra mākslinieki vēlējās pievērst administrācijas un valdības uzmanību.

Tika izvirzīta galvenā prasība – atjaunot pilna darba laika noslodzi. Šīs akcijas rezultātā tika atcelts viens orķestra mēģinājums, bet pārējie trīs notika ar nepilnu orķestra sastāvu.

Operas vadība tika laikus brīdināta par šo akciju. Tomēr tā vietā, lai risinātu šo situāciju sarunu ceļā, operas vadība izvēlējās iespēju ietekmēt Valsts asinsdonoru centru, lai tas noteiktu karantīnas laiku māksliniekiem, kuri bija piedalījušies viesizrādēs Maskavā. Kad uzzinājām dienesta eksperta viedokli, noskaidrojās, ka Maskava noteikti nav to pilsētu sarakstā, no kuras atgriežoties ir noteikti kādi ierobežojumi.

Līdz šim brīdim neesam saņēmuši uzaicinājumu sēsties pie sarunu galda. Vienīgais pretarguments ir pārmetums, ka tā bijusi priekšsēdētāja priekšvēlēšanu aģitācija. Operas festivāls notiks pēc vēlēšanām, un tad tiks rīkota atkārtota akcija, turklāt ar sekām, kas nesīs valstij arī materiālus zaudējumus.

Opera izstrādāja un valdība apstiprināja operas izaugsmes stratēģiju, samaksājot kārtējos direktora saražotos parādus un piešķirot papildu dotāciju. Kā "slepenā" funkciju audita rezultātos norādīts – viens no uzdevumiem, lai īstenotu šo izaugsmes stratēģiju, ir pilna darba laika slodzes atjaunošana.

Mēs aicinām kultūras ministri un ministrijas pārstāvjus nekavējoties aktīvi iesaistīties šīs situācijas risināšanā. Operas likuma grozījumi un jaunas valdes apstiprināšana ir pārāk ieilgusi, un nav redzams tai risinājums tuvākajā nākotnē.

Ar "Donoru dienas" akciju vēlējāmies pievērst uzmanību arī izdienas pensijām. Nav nevienas citas profesijas, kuru būtu jāsāk apgūt jau bērnībā. Tās izglītībā jāiegulda 15–18 gadi, jāiztur konkurss, lai tiktu strādāt profesionālā kolektīvā, par to saņemot niecīgu atalgojumu. Turklāt laikā, kad labākie profesionālie mūziķi Latvijas Nacionālajā operā un Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī (LNSO) saņem grašus (LNSO – Ls 290 "uz rokas"), Labklājības ministrija nāk ar paziņojumu mūziķiem nākotnē liegt iespēju saņemt izdienas pensijas, orķestrī nostrādājot 25 gadus. Jau tagad trūkst motivācijas apgūt mūziķa profesiju un ir grūtības nokomplektēt sastāvu atsevišķās instrumentu grupās.

Mūsu mērķis ir pievērst valdības un sabiedrības uzmanību profesionālo mūziķu un šīs nozares bezcerīgajai situācijai, norādot, kādas neatgriezeniskas sekas var radīt operas vadības bezdarbība, valdības vienaldzība vai Labklājības ministrijas tīša kaitniecība izdienas pensiju jautājuma risināšanā.

Iepriekš:
Glābsim kultūru, glābjot dzīvību!