18.02.2013 15:26

Mārupē palielināts finansiālais atbalsts pirmsskolas un vispārējās izglītības nodrošināšanai

Autors  www.marupe.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupē palielināts finansiālais atbalsts pirmsskolas un vispārējās izglītības nodrošināšanai Krišjānis Grantiņš

Pieņemot 2013. gada budžetu, Mārupes novada domes deputāti veikuši vairākus grozījumus ar izglītības nozari saistītajos lēmumos.

Līdz ar tiem būtiski paaugstināts pašvaldības līdzfinansējums par Mārupes novadā deklarētajiem bērniem, kuri pirmsskolas izglītību apgūst privātajās izglītības iestādēs. Palielināts arī pašvaldības maksājums par bērniem pašvaldības apmaksātajās vietās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs un līdzfinansējums par skolēnu privātajās vispārējās izglītības iestādēs.

Līdz ar 1. februāri no 50 uz 100 latiem paaugstināts līdzfinansējums par Mārupes novadā deklarētajiem bērniem nodrošināto izglītību privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs, ar kurām pašvaldībai nav līguma par vietu apmaksu. "Likums nosaka, ka pašvaldībai bērni ar iespēju apgūt pirmsskolas izglītību ir jānodrošina, sākot no pusotra gada vecuma. Ja no trīs gadu vecuma visiem bērniem vietas pašvaldības vai privātajos bērnudārzos, kurās nopirktas apmaksājamās vietas, ir nodrošinātas, tad patlaban nav grupu, kurās uzņemt pašus mazākos no pusotra gada vecuma. Finansiāli tā lielākoties būs palīdzība tiem vecākiem, kuri bērnus vēlas vest dārziņā sākot no šī pusotra gada," skaidro Mārupes novada domes priekšsēdētāja vietniece un atbildīgā par izglītības jomu Līga Kadiģe.

Sākot ar 1. martu līdz 130 latiem paaugstināts arī izdevumu apmērs, kāds tiek maksāts par vienu bērnu pašvaldības apmaksātajās vietās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs. Izmaksas palielinātas, ņemot vērā domes lēmumu mācību grāmatas un darba burtnīcas izglītības iestādēs nodrošināt no pašvaldības puses.

Lielāks pašvaldības līdzfinansējums, kas ir 50 lati līdzšinējo 41 vietā, paredzēts Mārupes novadā deklarētajiem bērniem, kuri skolojas privātajās vispārējās vidējās izglītības iestādēs. Ar šādu lēmumu panākta maksājuma pielīdzināšana tām vidējām izmaksām, kādas pašvaldībai ir par vienu audzēkni Mārupes novada vispārējās izglītības iestādēs.

Attiecībā uz visiem lēmumiem L. Kadiģe norāda, ka deputāti vadījušies pēc principa, lai budžeta ietvarā ieguvums būtu katrai ģimenei ar skolojamu bērnu: "Ir domāts par to, lai neveidotos situācija, kad, netiekot pašvaldības izglītības iestādē, ģimenei ietu secen pašvaldības materiālais atbalsts."

Plašāk ar minētajiem domes lēmumiem var iepazīties šeit (PDF).