08.02.2013 09:32

Lēdurgā nav neviena pirmklasnieka

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
90. gadu sākumā skolā mācījās 270 audzēkņi, salīdzinājumā ar situāciju patlaban kritiens ir pamatīgs, jo no 2. līdz 9. klasei mācās vien 88 skolēni. 90. gadu sākumā skolā mācījās 270 audzēkņi, salīdzinājumā ar situāciju patlaban kritiens ir pamatīgs, jo no 2. līdz 9. klasei mācās vien 88 skolēni. Krišjānis Grantiņš

Lēdurgas Garlība Merķeļa pamatskolā šogad nav pirmās klases. Pirmo reizi visā skolas pastāvēšanas vēsturē.

"Uz pirmo klasi mums potenciāli bija tikai trīs bērni," stāsta Lēdurgas Garlība Merķeļa pamatskolas direktors Artis Puķītis. "Lai lemtu, kā risināt šo situāciju, runājām individuāli ar katra bērna vecākiem."

Reāli izrādījās tā, ka vienam no bērniem vajadzēja turpināt pirmsskolas apmācību bērnudārza grupiņā, ko viņš patlaban arī dara. Otram bērnam izdevīgāk bija izvēlēties Krimuldas vidusskolu, jo viņa mamma strādā Raganā, bet trešajam bērnam ērtāk bija mācīties Limbažu novada Lādezera pamatskolā, jo viņa mamma katru rītu brauc uz darbu Lādezerā. "Arī no apmācības viedokļa abiem bērniem labāk ir apmeklēt stundas pilnā pirmajā klasē, nevis mācīties apvienotā klasē ar vecākiem bērniem," uzskata A. Puķītis.

Nākamajā mācību gadā Lēdurgas pamatskolas pirmajā klasē potenciāli būs 11 skolēni, un tas būs pietiekami, lai skolā atkal dipinātu pirmklasnieki. Arī 2014.–2015. mācību gads izskatoties cerīgs, jo abās bērnudārza pirmsskolas sagatavošanas grupiņās patlaban mācās 44 piecus un sešus gadus veci bērni.

"90. gadu sākumā skolā mācījās 270 audzēkņi, un bija nokomplektētas arī visas paralēlklases. Salīdzinājumā ar situāciju patlaban kritiens ir pamatīgs, jo no 2. līdz 9. klasei mācās vien 88 skolēni. Bērnu skaita ziņā mazākā ir trešā klase, kurā mācās astoņi skolēni. Būtiski tas mācību darbu neietekmē, bet skolotājam ir iespējams ar katru bērnu strādāt individuālāk," stāsta direktors.

Krimuldas novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Aija Zvidriņa informēja, ka gan 2011., gan 2012. gadā Lēdurgas pagastā ir piedzimuši 12 bērni. Cerīgs bija 2010. gads, kad pagastā reģistrēti 18 jaundzimušie. 2009. gadā piedzimuši 10 bērniņi. Zināmu satraukumu, komplektējot pirmo klasi, var radīt 2008. gads, kad pasaulē nākuši tikai astoņi bērni, savukārt cerības raisa 2007. gads, jo tad Lēdurgā reģistrēti 14 bērni.

Statistika liecina, ka demogrāfiskā situācija Lēdurgas novadā ir samēra stabila, un tas, ka šogad skolā nevarēja nokomplektēt pirmo klasi, ir vien ārkārtējs gadījums, uzskata Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja.