07.12.2012 10:59

Mazie mārupieši vēsturi apgūst, radot patriotisku galda spēli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Lasot grāmatu, ieraudzīju, ka veidojas sižets, par kuru var runāt ar bērniem. Lai vēsture atmiņā nogultos labāk, izdomāju, ka piemērota forma būtu spēle," teic V. Ceičs. "Lasot grāmatu, ieraudzīju, ka veidojas sižets, par kuru var runāt ar bērniem. Lai vēsture atmiņā nogultos labāk, izdomāju, ka piemērota forma būtu spēle," teic V. Ceičs. Mārupes novada pašvaldības arhīvs

Mārupes novada Skultes sākumskolas novadpētniecības pulciņš pedagoga Valda Čeiča vadībā radījis unikālu galda spēli par notikumiem Latvijas Atbrīvošanas kara vēsturē 1919. gadā.

Spēle uzdāvināta visām Mārupes novada skolām, interesenti ar to var iepazīties Mārupes novada domē, informē pašvaldības pārstāve Kate Nītiņa.

Ar skolotāja V. Čeiča palīdzību spēli divu mēnešu garumā veidojuši Skultes sākumskolas 3. un 4. klases vecuma bērni. Spēles dalībniekus tā iepazīstina ar izšķirošiem Latvijas atbrīvošanas kara notikumiem 1919. gada oktobrī un novembrī. Padziļināti spēle atklāj, kā notika cīņas Dienvidu frontē, kas aptvēra arī Pierīgā esošo Tīraini, Jaunmārupi, Skulti un tās apkārtni. Uzvar tas, kurš pirmais kopā ar Latvijas armijas karaspēka daļām liek ienaidniekam pamest Mārupes teritoriju 1919. gada 11. novembrī.

V. Čeičs par spēles ideju un tapšanas gaitu: "Pulciņa dalībnieki ik gadu kļūst jaunāki, tāpēc sāku domāt par formu, kādā ar bērniem par vēsturi runāt. Skolas bibliotēkā ir unikāla grāmata divos sējumos "Latvijas atbrīvošanas kara vēsture", kas izdota ar Latvijas austrāliešu atbalstu. To ļoti saistošā veidā sarakstījis ģenerālis Mārtiņš Peniķis, kurš ir arī visu laiku viens no labākajiem Latvijas militārvēsturniekiem.

Lasot grāmatu, ieraudzīju, ka veidojas sižets, par kuru var runāt ar bērniem. Lai vēsture atmiņā nogultos labāk, izdomāju, ka piemērota forma būtu spēle. Nodarbībās bērniem bija uzdevums katram uz savas kartes vilkt divas līnijas – vienu sarkanu, Latvijas armijas, otru zilu – Bermonta līniju, tā iezīmējot līdz 1919. gada 7. oktobrim Anglijas un Francijas kontrolēto neitrālo zonu. Pēcāk stāstīju bērniem notikumus, savukārt viņi domāja spēles gājienus."

Spēle ir piemērota vietējās vēstures apgūšanai, un tā ir atvērta – vēstures skolotāji to var papildināt ar citiem notikumiem un piemērot savām vajadzībām. Galvenais uzdevums ir bērniem sniegt zināšanas par savu tēvu, vectēvu un vecvectēvu vēsturi tā, lai viņi spētu to pastāstīt arī citiem, uzsver V. Čeičs.