28.11.2012 14:37

Baltijā vienīgais unikālais bērnudārzs Babītē būs vēl divus gadus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baltijā vienīgais unikālais bērnudārzs Babītē būs vēl divus gadus Babītes novada pašvaldības arhīvs

Babītes novada pašvaldība par diviem gadiem ir pagarinājusi Baltijā unikālas moduļu tipa pirmsskolas izglītības iestādes telpu nomu.

Saskaņā ar līgumu pašvaldība turpinās nomāt Babītē pirms gada izveidotās moduļu tipa pirmsskolas izglītības iestādes moduļu telpas līdz 2014. gada 30. jūnijam. Baltijā līdz šim vienīgais moduļu tipa bērnudārzs pašvaldībai ļauj pilnībā nodrošināt ar vietām visus 2008. gadā dzimušos bērnus no vairāk nekā 40 novada ģimenēm, informē Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Siliņa.


Novatoriskā moduļu tipa bērnudārzs Babītē izveidots sadarbībā ar Skandināvijas uzņēmumu "Cramo", kas Ziemeļvalstīs šādu risinājumu pašvaldībām piedāvā jau vairāk nekā 35 gadus un pēdējo gadu laikā uzstādījis kopumā 8000 moduļus bērnudārzu un skolu vajadzībām, no kuriem aptuveni puse pašlaik ir izmantota vairāk nekā 400 pirmsskolas izglītības iestādēs un otra puse vēl aptuveni tikpat daudz skolām.

Babītes bērnudārzā sākotnēji ieguldītās vienreizējās investīcijas bija aptuveni Ls 32 600 (ieskaitot PVN). Pagarinot nomas līgumu, šādas papildu investīcijas vairs nav nepieciešamas.

Ideja par moduļu bērnudārza izveidi aizgūta no Skandināvijas valstīm, kur mācību nodrošināšana šāda veida iestādēs ir plaši izplatīts un efektīvs risinājums, īpaši situācijās, kad nepieciešams nodrošināt kvalitatīvas papildu telpas uz noteiktu periodu.

"Pirms gada, sākot bērnudārza darbību, bija nelielas bažas, jo šis ir Baltijā pirmais un pagaidām arī vienīgais šāda veida projekts. Taču, veiksmīgi aizvadot bargo ziemu, guvām pārliecību, ka šis mūsu pašvaldībai ir piemērots risinājums un moduļu tipa bērnudārza darbība jāturpina," pārliecināts ir Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence ("Reģionu alianse"). "Ņemot vērā Babītes dzimstības rādītājus, rindai uz vietām bērnudārzā ir tendence samazināties, kas izslēdz pamatotu nepieciešamību īstenot ilgstošus būvniecības darbus jaunas ēkas izveidei. Līdz ar to "Cramo" piedāvātais risinājums – moduļu telpu īre uz noteiktu periodu – ir vērtējams kā izdevīgākais gan no finansiālā, gan racionālā aspekta, turklāt nodrošina operatīvu risinājumu strauji pieaugušo, taču nepastāvīgo un mainīgo rindu uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs."

"Cramo" Latvijas pārstāvis Ričards Batarags savukārt teic, ka "esam gandarīti, ka Babītes novada pašvaldība ir atzinīgi novērtējusi mūsu piedāvāto moduļu telpu risinājumu un nolēmusi sadarbību ar mums turpināt. "Cramo" moduļu tipa ēkas ir speciāls risinājums situācijās, kad nepieciešams nodrošināt kvalitatīvas un specializētas telpas īstermiņā, parasti līdz pieciem gadiem. Visbiežāk pašvaldības moduļu tipu ēkas iznomā gadījumos, kamēr tiek plānota, saskaņota, projektēta un būvēta jauna skola, bērnudārzs vai cita pašvaldības ēka, jo parasti šis process ilgst vismaz pāris gadus. Moduļu telpu noma ir labs risinājums arī tad, ja īslaicīgi mainījusies demogrāfiskā situācija un papildu telpas vajadzīgas uz dažiem gadiem, kā arī gadījumos, kad esošajai ēkai nepieciešams plānots vai ārkārtas kapitālais remonts, piemēram, ugunsgrēka vai kādas citas nelaimes dēļ."


Babīte ir pagaidām vienīgā pašvaldība Baltijā, kas īstenojusi novatorisku un tālredzīgu risinājumu, pirms gada mazāk nekā divu mēnešu laikā izveidojot pirmo moduļu tipa bērnudārzu, tā nodrošinot bērniem vietas. Jāuzsver, ka šis risinājums nebūt nav ekskluzīvs un ir pieejams jebkurai pašvaldībai, kura patiesi vēlas nodrošināt savu iedzīvotāju ģimenes ar labām, komfortablām bērnudārzu un skolu telpām.

Bērnu skaits, kuriem pašvaldība šoruden nodrošina vietas pirmsskolas izglītības iestādēs Babītes novadā, ir 452, no kuriem 43 jau otro gadu apmeklē moduļu tipa pirmsskolas izglītības iestādi.