19.11.2012 08:35

Citiem nafta, latviešiem – koris

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Mūzika ir vienīgais veids, kā skolēnus savākt gan emocionāli, gan psiholoģiski," teic B. Kalniņa. "Mūzika ir vienīgais veids, kā skolēnus savākt gan emocionāli, gan psiholoģiski," teic B. Kalniņa. Krišjānis Grantiņš

Mūzikas skolotāja Brigita Kalniņa (61) Baldones vidusskolā strādā jau 36 gadus. Skolotāja audzina 7.b klasi, māca mūziku, vada korus un ansambli "Soneta".

Pie skolotājas B. Kalniņas  mūzikas burvību savulaik iepazinusi dziedātāja Linda Leen, bet vokālajā ansamblī "Leida" darbojies Jānis Holšteins-Upmanis, kurš nu pazīstams kā mūziķis un komponists Goran Gora. Ar skolas absolventu Rihardu Snikus, kurš izcīnīja augsto ceturto vietu Londonas paraolimpiskajās spēlēs, skolotāju B. Kalniņu vieno draudzība. "Rihards vienmēr, kad vien vajag, izpalīdz ar savu mūzikas aparatūru."

1. Vai visi jūsu skolēni zina valsts himnu no galvas?

98 procenti skolēni noteikti himnu zina. Apguvuši arī himnas vēsturi. Kā skolotāja B. Kalniņa pasaka: "Baumaņu Kārlis," – skolēniem jau ir skaidrs, kas par lietu.

2. Kad sapratāt, ka mūzika un darbs skolā ir jūsu aicinājums?

Mācījos Cesvainē. Mums bija mūzikas skolotājs, kurš ievēroja, ka man ir jauka balstiņa. Man ar draudzeni vienmēr bija jādzied solo. Kad mācījos 4. klasē, skolotājs Šulcs man lielajā Eglītes vakarā pils zālē lika diriģēt dziesmu "Visi lāči miegā", ko dziedāja lielais vidusskolas koris. Pils zāle pilna, es maziņa, tautas tērpā.

Ilgi gan gribēju kļūt par ārsti. Vēlējos arī dziedāt, spēlēt klavieres, bet nebija iespējas. Vienīgā iespēja, kur iestāties ar savām muzikālajām dotībām, bija Pedagoģiskā skola. Pašā sākumā negribēju kļūt par skolotāju, bet tagad nenožēloju neko.

3. Esat pūce vai cīrulis?

Esmu kā vajag. Vakaros man ir lielāka darba slodze, jo vadu pilsētas jauniešu ansambli. Kad mums pilsētā bija jauniešu koris, bieži devāmies koncertos un izbraukumos. Bet nav tā, ka man patīk no rītiem ilgi gulēt.

4. Kuras ir šobrīd izcilākās personas Latvijas mūzikas dzīvē?

Komponists Pēteris Vasks. No diriģentiem Māris Sirmais. Taču vienmēr man gan kā personība, gan komponists īpašs būs Raimonds Pauls. Viņš ir cilvēks, kas daudz kam dzīvē ticis pāri.

5. Kam dodat priekšroku – "Jaunajam vilnim" vai "Eirovīzijai"?

"Jaunajam vilnim". Tas notiek Latvijā, Latvijas vārds izskan daudzās valodās, ir dota iespēja uzstāties mūsu dziedātājiem, tur darbojas R. Pauls. Viņš tomēr aizstāv mūsu tradīcijas. Nesaskaņas ir viņu iekšējās lietas. Vienmēr esmu bērniem teikusi, ka nekad nevajag jaukt mākslu ar politiku. Bēthovens reiz teicis: "Mūzika nav vainīga, ka klausītājam tā švakāk ar ausīm".

6. Kāpēc Latvijā tik ļoti populāra ir koru kustība?

Tā aizsākumi meklējami vēsturē. Cimzes, Zīles laikā vienīgais, ko latvietis varēja atļauties ar savu darbu, ar savu aizņemtību, strādājot laukā, vakarā bija dziedāšana. Ir cilvēki, kas vēl šodien to visu mēģina sargāt. Lai kādi bija padomju laiki, dziesmu svētkus tomēr nosargāja. Ja citur ir nafta, mums ir koris.

7. Kurā gadā pirmo reizi notika dziesmu svētki?

Pirmie notika Dikļos 1864. gadā. 1873. gadā – Rīgā.

8. Kā pareizi jāpiesprauž karoga lentīte?

"V" burts nav obligāti. Skatījos žurnālā, ka var pat sasiet kā puķīti. Kā pašam patīk.

9. Kāds bijis smieklīgākais kuriozs, strādājot skolā?

Bijis daudz jautru mirkļu. Vienu grūti izcelt.

10. Ar kuru pasaules mūzikas korifeju kopā pabūt uz skatuves jūs lūgtu zelta zivtiņai?

Ar dziedātāju Andrea Bočelli. Viņš dziedātu solo, un es vadītu savu kori.

11. Kāda ir Baldones himnas galvenā doma?

Godāt, cienīt un neaizmirst savu Baldoni. Saudzēt, mīlēt un nest Baldones vārdu pasaulē. Parasti to dziedam īpašos pasākumos un pilsētas svētkos.

12. Vai skolas korim vajadzētu būt obligātam?

Kādreiz bija obligāts. Tagad bērni izdzird vārdu "opera" un nošausminās. Kad pajautāju, kad tad biji kopā ar mammīti uz operu, izrādās, ka nemaz nav bijis. Vajag taču pamēģināt. Domāju, ka tie laiki vairs neatgriezīsies.

UZZIŅAI:
Ģimene: Vīrs Ziedonis, dēls Armands
Labākā atpūta: pārnākot no darba, vienmēr apmīļo kaķi Melleni un bieži risina krustvārdu mīklas

Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
12 jautājumi skolotājam: Inese Berga laika mašīnā pie Čakstes