13.11.2012 13:27

Eksperts: Izglītības reformām ir gan plusi, gan mīnusi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas novadu galvenais izglītības jomas pārzinātājs Oļģerts Lejnieks Pierīgas novadu galvenais izglītības jomas pārzinātājs Oļģerts Lejnieks Krišjānis Grantiņš

Lai gan plašsaziņas līdzekļos tiek iztirzātas tikai skaļākās reformas vidējā izglītībā, Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītājs Oļģerts Lejnieks norāda, ka pārmaiņas sistēmā bija vajadzīgas, un ne viss ir tik slikti.

Komentējot Valsts sekretāru sanāksmē izskatīto ieceri par reformām vidējā izglītībā, kurā viens no punktiem paredz, ka priekšmetus ķīmiju, fiziku, bioloģiju, dabas zinības, ģeogrāfiju, literatūru skolās var mācīt ar divreiz mazāku stundu skaitu nekā līdz šim.

"Pozitīvais aspekts šajā iecerē ir tas, ka skolām tiek piešķirta lielāka autonomija. Tās varēs izvēlēties, kuriem mācību priekšmetiem atvēlēt lielāku stundu skaitu, bet kuriem – mazāku," komentē izglītības eksperts. Par to, vai tas samazinās jauniešu zināšanas šajos priekšmetos, viņš šaubās, jo lielākais satraukums esot jūtams no mūzikas, mākslas un kultūras vēstures skolotājiem, kuri baiļojas, ka tieši viņu priekšmetus var "optimizēt".

"Taču es gribu atgādināt, ka šī iecere ir tikai izskatīta Valsts sekretāru sanāksmē. Vēl nekas nav pieņemts, un šajā gadā skolotājiem un skolēniem nekas arī nemainīsies," zina teikt O. Lejnieks.

Viņš optimistiski cer, ka visas Izglītības un zinātnes ministrijas iecerētās reformas vispirms tiks apspriestas ar pedagogiem un jomas ekspertiem pirms jaunā mācību gada sākuma, jo tā esot bijis arī šogad.

"Līdz šim arī neesmu saņēmis no Pierīgas skolu direktoriem kaut kādus signālus par to, ka viņi būtu pret jebkādām izmaiņām sistēmā," tā pārvaldes vadītājs, netieši norādot uz to, ka lielākā problēma ir tā, ka plašsaziņas līdzekļos tiek runāts par negatīvajiem aspektiem, ne labajām lietām. "Jebkuras reformas vienmēr saskaras ar pretestību, ar to vienmēr jārēķinās, tieši tāpēc ir vajadzīgas kvalitatīvas diskusijas par to," tā O. Lejnieks.

Viedoklis: Vai pedagogi vēlas reformas izglītībā?