15.10.2012 11:24

Stopiņos vecāki neizmanto iespēju atstāt bērnu pa nakti dārziņā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai gan sākotnēji bija plānots, ka Stopiņu novadā esošajā privātajā bērnudārzā "Karlson" vecāki savus mazuļus varēs atstāt arī pa nakti, niecīgā pieprasījuma dēļ pašlaik šāds pakalpojums netiek piedāvāts.

 

"Pirms kāda laika bijām iecerējuši, ka varētu piedāvāt vecākiem iespēju savus bērnus dārziņā atstāt pa nakti, taču aptuveni no pusotra simta bērnu vecākiem, kuri savas atvases laiž mūsu dārziņā, vēlmi pēc šāda pakalpojuma izteica vien divi līdz trīs," stāsta izglītības iestādes administrators Norberts Andersons, piebilstot, ka niecīgā pieprasījuma dēļ iespēja atstāt bērnus pa nakti būtu ļoti dārga un viņš šaubās, vai vecāki būtu gatavi par to maksāt.

"Ja mēs nodarbinām cilvēku vakarā un nakts stundās, stundas likme ir divas reizes lielāka nekā darba laikā, tādēļ, lai tas atmaksātos un vecākiem par to nebūtu jāmaksā neadekvāti daudz, vajadzētu krietni vairāk interesentu," spriež N. Andersons.

Tomēr ne visur ir tik mazs pieprasījums pēc iespējas atstāt bērnus pa nakti izglītības iestādē. Kā 14. oktobrī vēstīja LTV raidījums "De Facto", piemēram, Veselavas speciālo pirmsskolas izglītības iestādi Priekuļu novadā pašlaik apmeklē 58 bērni, no kuriem 40 ir tādi mazuļi, kas te pavada visu nedēļu, vecāku aprūpē nonākot vien nedēļas nogalēs.

Tiesa gan, tajā tiek uzņemti bērni ar valodas un vispārējiem attīstības traucējumiem, taču lielākā daļa no audzēkņiem ir pavisam parasti bērni, kuriem ir kāds runas defekts, kas vecumā līdz sešiem gadiem ir ļoti izplatīta parādība.

Iemesli, kāpēc vecāki izvēlās saviem bērniem piemērot šādu aprūpes formu ir ļoti dažādi. Iestādes vadītāja Iveta Liepiņa raidījumam norāda, ka daļa vecāku nevar atļauties ikdienā savas atvases uz dārziņa izvadāt, jo ceļa izdevumi lauku reģionos ir ļoti lieli, bet ir arī tādi vecāki, kuriem bērnu uzturēšana pat savās dzīves vietās nav pa kabatai. Dārziņu apmeklē arī tādi bērni, kuriem abi vecāki strādā ārzemēs un Latvijā palikušās vecmāmiņas netiekot galā ar ikdienas rūpēm paļaujas uz šādu iestāžu pakalpojumiem. Nereti šo iespēju, bērnus ievietot diennakts aprūpes grupā,s izmanto arī audžu ģimenes.

Pēc IZM datiem, pašlaik Latvijā darbojas 162 šādas diennakts dārziņu grupas, kuras apmeklē vairāk nekā pusotrs tūkstotis bērnu. Liela daļa šādu grupiņu darbojas speciālajās pirmsskolas iestādēs, kas uzņemas aprūpēt tos mazuļus, kuriem ir dažādas pakāpes attīstības traucējumi. Tomēr ne visiem bērniem šie traucējumi ir tik smagi, ka tiem nepieciešama diennakts speciālistu palīdzība.