12.10.2012 07:28

Ekskursijas atceltas, skolu direktoriem bail izteikties

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai neiedzīvotos nepatikšanās, daudzas Pierīgas skolas šogad pieņēmušas lēmumu tradicionālās skolēnu rudens ekskursijas nerīkot. Interesējoties, kā jūtas bērni un ko domā skolotāji, apjautāto skolu vadība atbildes sniedz piesardzīgi.

Autobusu deva par pašizmaksu

Baldones vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā Ligita Bergmane atzīst, ka pašlaik ir jābūt uzmanīgiem savos izteikumos, lai varas iestādes to nepārprastu. Jau oktobris, bet Baldones skolēni ekskursijā vēl nav devušies. "Par ekskursiju jautājumu runāsim vecāku padomes sēdē. Ja visu klašu vecāki, neatkarīgi no tā, vai bērns brauks vai nebrauks, uzraksta lūgumu, lai ļauj rīkot ekskursijas, tad, iespējams, tās varēs notikt. Taču ekskursiju naudu vāks kāds no vecākiem, nevis klases audzinātājs. Vēl nezinām, ko par to visu teiks tiesībsargs."

Līdz šim Baldones vidusskolā tālākās ekskursijās brauca divas reizes gadā un trīs vai četras reizes tuvākos izbraucienos, piemēram, uz muzejiem Rīgā. Parasti atbalstījusi dome, dodot pašvaldības autobusu par pašizmaksu, bet tāpat ekskursijās reizēm nepieciešams gids, un tas prasa papildu līdzekļus.

"Vecāki ir sašutuši, jo nevar saprast, ko tiesībsargs šobrīd īsti cenšas aizstāvēt." L. Bergmane uzsver, ka cietēji šajā situācijā ir tikai bērni. "Daudzās ģimenēs bērni apmeklē muzejus tikai skolas ietvaros. Vecākiem, īpaši no laukiem, bieži nav iespējas bērnus aizvest ekskursijās, turklāt tik lēti kā skolā."

Tiem skolēniem, kuru vecākiem rocība neatļāva samaksāt par skolas ekskursiju, Baldonē vienmēr rasta iespēja skolēnu tomēr paņemt līdzi.

Savukārt Mārupes vidusskolas direktors Jānis Lagzdkalns atzīst, ka nevēlas komentēt ekskursiju jautājumu, vien piebilst, ka "mūsu skolā nav vienas noteiktas ekskursiju dienas". Kamēr jautājums nav noskaidrots un lēmumu vēl tikai gaida, direktors atturas iesaistīties diskusijā. "Gribas, lai valdība noformulē, kas īsti ir bezmaksas izglītība. Jo būtībā mums valstī nav bezmaksas izglītības, kad zīmulis, grāmatas un burtnīcas būtu par velti."

Ādažos ekskursijā nebrauc, bet sporto

Risinājumu izejai no situācijas piemeklējusi Ādažu vidusskola. "Ieklausoties tiesībsarga teiktajā, pieņēmām diplomātisku lēmumu, droši vien – kā vairums skolu. 21. septembrī rīkojām sporta dienu, kurā notika arī dažādas vides aktivitātes," stāsta skolas direktore Dace Dumpe.

"Pēc tam rosinājām klašu kolektīvus doties tuvākās un tālākās ekskursijās Ādažu apkārtnē. Klases devās pārgājienos, izbraucienos ar velosipēdiem." Atsevišķas klases devušās ekskursijās, kuras sponsorēja vecāki. "Domāju, ka bērni nav noskumuši. Bija dažādas aktivitātes, stafetes, tūrisma elementi, krosi utt. Diena bija ļoti piepildīta." Sporta diena rīkota vienā no piecām dienām, ko skolu izglītības programmā var izmantot alternatīvajām nodarbībām. "Lai neizsauktu uguni uz skolu, gaidot tiesībsarga lēmumu, šādi izgājām no situācijas," saka D. Dumpe.

Jau ziņots, ka pēc tiesībsarga Jura Jansona iestāšanās par bezmaksas izglītību skolas baidās vest skolēnus mācību ekskursijās. Ja ekskursijas notiek izglītības programmas ietvaros, to izmaksas esot jāsedz pašām skolām vai to dibinātājiem. Skolas nedrīkst prasīt naudu no vecākiem arī par mācību ekskursijām, bet vecākiem neesot aizliegts tās organizēt pēc savas iniciatīvas. Ja visi vecāki paši vienojas par mācību ekskursiju un ir gatavi par to samaksāt no savas kabatas, problēmu nav. Tās rodas, tiklīdz ir kaut viena ģimene, kas par atvases došanos ekskursijā nevar vai negrib maksāt.

Parasti ekskursija ir viens no gaidītākajiem skolas pasākumiem.

Vecāku viedokļi:
"Aizņemtiem vecākiem ir izdevīgi, ja bērnus ekskursijā aizved klases audzinātājs," pauž biedrības "Aktīvi vecāki – Ropažu novadam" pārstāve Anda Kalniņa, kuras dēls mācās piektajā klasē. Parasti Ropažos izvēlēti ekskursiju maršruti, kas nav dārgi – aptuveni pieci lati.

Savukārt Siguldas 1. pamatskolas Vecāku padomes priekšsēdētāja Vineta Arnicāne pauž, ka ekskursijas nedrīkst būt kā šantāža. "Ir nekorekti no skolas puses atsūtīt zīmīti – jāmaksā tik un tik lati. Ja naudu bērnam neiedošu, viņam pārmetīs. Ja skola pieprasa naudu un vecākiem nav nekādas teikšanas, ko bērni redzēs, tad esmu pret." Ja ekskursijās bērni var nebraukt, tad iespēja attiekties no teātriem, kas viesojas skolā, neesot. "Skola nedrīkst bāzt roku vecāku maciņos. Ja bērni negrib apmeklēt teātri vajadzētu nodrošināt iespēju, ka bērni var klasē zīmēt."