27.09.2012 11:48

Bērnudārzu vadītājas par grāmatu zina tikai no preses

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Bērnudārzu vadītājas par grāmatu zina tikai no preses www.ltv.lv

Aptaujātās Pierīgas dārziņu vadītājas par karstas diskusijas izraisījušo grāmatu "Diena, kad Rūta bija Rihards" ir dzirdējušas tikai no preses, tādēļ vismaz pagaidām šaubās, ka viņu pārraudzītajās mācību iestādēs tā tiks izmantota.

Ropažu novada pirmsskolas izglītības iestādes "Annele" vadītāja Vēsma Eglīte atklāj, ka par plaši aprunāto grāmatu un tās saturu zinot tikai no plašsaziņas līdzekļos pieejamās informācijas, taču pati vēl ar to nav iepazinusies. Tāpat viņa neesot saņēmusi informāciju par to, ka jādodas uz apmācību par tās lietošanu. "Mums pašlaik dārziņā ir citas aktualitātes, bērni pamazām iepazīstas cits ar citu," tā V. Eglīte.

Līdzīgu viedokli pauž arī Krimuldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes "Ezerciems" vadītāja Anita Veide. Viņa atklāj, ka līdz 27. septembrim oficiālu informāciju par to, ka jādodas uz apmācībām par grāmatu, neesot saņēmusi, arī ar plaši apspriesto mācību līdzekli iepazinusies neesot. "Es nevaru komentēt, jo varu spriest tikai pēc plašsaziņas līdzekļos esošās informācijas, taču tas nebūtu korekti. Lai varētu izteikt viedokli, man pašai tā jāizlasa. Tad arī saprastu, vai mūsu dārziņā ar tādu būtu gatavi strādāt," tā viņa.

Savukārt Mārupes pašvaldības dārziņa "Lienīte" vadītāja Brigita Antoneviča ar plaši aprunāto grāmatu ir iepazinusies, taču neesot to izpētījusi tik padziļināti, lai spriestu, vai to izmantos darbā ar bērniem. "Ikvienu jauninājumu mēs vispirms rūpīgi izpētām un izanalizējam, domājot par to, kas būs labāks bērniem," teic Mārupes dārziņa vadītāja, atgādinot, ka pieaugušie nereti aizmirst, ka viņu atvases pasauli uztver nedaudz citādāk.

"Bērniem problēmu nav, tās ir mums, pieaugušajiem. Viņi rotaļājas tā, kā pašiem ir interesanti, un neviens pieaugušais no malas nevar pateikt, ka puikām ir jāspēlējas un jādara tā, bet meitenēm citādāk. Mazie dara, kā grib," B. Antoneviča atgādina, ka bērna attieksmi pret lietām un vērtību sistēmu vispirms veido ģimene un paradumi tajā. Dārziņam tajā ir daudz mazāka loma, tāpēc vecākiem vispirms vajadzētu domāt par to, kādas vērtības viņi paši mazajam ieaudzina.

Visticamāk, par to, kā grāmata ietekmē viņu bērnu prātu, nevajadzēs satraukties vismaz daļai Olaines novada Jaunolaines iedzīvotāju. Uzrunātā pašvaldības izglītības iestādes "Magonīte" vadītāja Jeļena Kalviša teic, ka par grāmatu un ažiotāžu ap to vispār neko nav dzirdējusi. Arī ziņas pēdējās dienās neesot bijis laika lasīt, tādēļ viņa šaubās, vai vismaz tuvākajā laikā "Magonītes" bērni tiks izglītoti pēc tās.

Iepriekš:
Ķekavas dārziņa vadītāja: lomu maiņas grāmatas jēga ir pārprasta