07.08.2018 14:25

Jūrmalā bērniem būs gan nakts ekspedīcija, gan simtgades zaļumballe

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūrmalā bērniem būs gan nakts ekspedīcija, gan simtgades zaļumballe Ivars Ķezbers

10. un 11. augustā no plkst. 20.00 līdz pusnaktij Jūrmalas pilsēta jau piekto gadu aicina uz nakts ekspedīciju ģimenēm "Nestāsti pasaciņas" Dzintaru mežaparkā. Šogad pirmo reizi nakts ceļojumā varēs doties divus vakarus un noslēgumā piedalīties simtgades zaļumballē bērniem.

Divi vakari nakts ekspedīcijā
Iedvesmojoties no latviešu tautas un literārajām pasakām, stāstiem un pašu radītām fantāzijām, par godu Latvijas simtgadei, visi piedzīvojumi ir izdomāti, radīti, notikuši un pierakstīti Latvijā. "Nakts ekspedīcijā "Nestāsti pasaciņas" Latvijas simtgadē līksmosim par visu, kas ir mūsu," precizē rīkotāji.

Abus vakarus nakts ceļojumā varēs pērties Zaķīšu pirtiņā, našķēties Rūķīšu gadatirgū, ielīst Miega lāču migā, uzzināt Melnā noslēpumus, kļūt par Simtkājīti, priecāties Raganiņu salidojumā, doties pasakainā Ēnu ceļojumā, Pērkoņkalnā rībināt bungas un redzēt, kā būtu, ja Latvijai būtu savs Kosmosa kuģis. Jūrmalas pilsētas pašvaldība norāda, ka piedzīvojumi veidoti pēc V. Plūdoņa, A. Kronenberga, I. Ziedoņa pasaku un dzejas motīviem. Šogad nakts ekspedīcija veidota sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem Ievu Maurīti, Agnesi Buli, Annu Vanagu, Mārtiņu Dāboliņu, Ivaru Mailīti, Paulīni Kalniņu.

Zaķīšu pirtiņa
Iedvesmojoties no Viļa Plūdoņa dzejoļa "Zaķīšu pirtiņa", mazie svētku apmeklētāji varēs vērot ēnu teātri, sasiet pirts slotiņas joku pirtī un kopā ar zaķiem pērties, skanot brīnišķīgajām Imanta Kalniņa melodijām.

Rūķīšu gadatirgus
Svētku apmeklētāji varēs našķēties Rūķīšu gadatirgū, kas veidots pēc jūrmalnieka Alberta Kronenberga darba "Mazais ganiņš" motīviem, varēs iegādāties dažādus našķus – piparkūkas, karameles, biezpiena bumbeles, kartupeļu virpuļus, cukurvati, popkornu, pankūkas, mājas saldējumu, kā arī kopīgi doties Mazā ganiņa piedzīvojumos.

Kā izskatās lāču migā?
Vasarā, kad laukā ir milzīga tveice, baltie miega lāči guļ. Vai zinājāt, ka lāči miegā krāc un smejas? Apmeklētāji varēs uzzināt, kā izskatās balto lāču miga un par ko tie sapņo.

Tik melns, ka nekā nevar redzēt!
Nakts ekspedīcijā varēs iepazīt Melnā noslēpumus. Par Melno vislabāk zināja Imants Ziedonis. Pasakā viss bija tik melns, ka neko nevarēja redzēt, melnu muti varēja mazgāt melnā ūdenī, dzert melnu pienu, grauzt melnu cukuru. Vai mūsu pasaka būs tikpat melna kā "Melnā pasaka", par to būs iespēja pārliecināties pašiem.

Raganiņu salidojums
Nakts ekspedīcijas laikā vienā no laukumiem notiks trakas lietas! Nekas nav tik noslēpumains kā Raganiņu salidojums. Lai pie Raganiņām nokļūtu, vispirms par tādām jākļūst. Pie Raganiņu namdurvīm notiks nelielas pārvērtības – mati iegūs pareizu sakārtojumu, seja pareizu nokrāsu, un prātā būs vienīgi Raganiņu salidojums! Kopā ar citām Raganām būs iespēja iemācīties raganu deju un raganu ķēķī nogaršot raganu zupu. Dodoties prom, – nofotografēties un iegūt īstu Raganu pasi.

Ēnu ceļojums, Pērkoņkalns un šūpuļdziesmas
Vēl varēs doties pasakainā Ēnu ceļojumā, kur Pasaku mežā desmit gaišos gaismas staros Ēnas spēlēs teātri un bērni paši varēs izgatavot savu ēnas lelles. Varēs apskatīt iespaidīgu Pērkoņkalnu un dzirdēt pērkondārdus, redzēt zibeņus un muzikālus priekšnesumus, kā arī piedalīties bungu rībināšanas meistarklasē, bet Simtkājīša meistarklasē varēs skriet, dejot, līst, slēpties 40 metru garā radošajā darbnīcā.

Vienu vakaru, piektdien, 10. augustā, no plkst. 20.00 līdz 00.00 darbosies Šūpuļdziesmu ierakstu studija.

Ja Latvijai būtu kosmosa kuģis
Nakts ekspedīcijā būs vēl kāds pavisam īpašs notikums, kura norises laikā mēs uzzināsim, kā būtu, ja Latvijai būtu savs kosmosa kuģis. Pirmais Latvijas kosmosa kuģis būs cienīga lieluma. Pasākuma apmeklētāji būs nozīmīga notikuma aculiecinieki un kopā ar kosmonautiem pieteiks startu pirmajam Latvijas kosmosa kuģim, pirms tas dosies ceļojumā. Radošajā darbnīcā varēs uzrakstīt īsziņu, kura vēlāk aizlidos kosmosā.

Pasākuma rīkotāji aicina neaizmirst kabatas lukturīti, lai nakts mellumā vari atrast taciņu uz pasaciņu...

Pirmo reizi – zaļumballe bērniem
11. augustā plkst. 22.30 notiks simtgades zaļumballe bērniem. Zaļumballē piedalīsies bērnu vokālā grupa "Dzeguzīte", Adrians Kukuvass, Adrija Silva Kukuvasa, Roberts Gobziņš, Miks Dukurs, Juris Kaukulis, Maija Aukšmuksta un Adele.

Simtgades zaļumballe notiek Latvijas valsts simtgades programmā 100 dienas pirms valsts 100. dzimšanas dienas un turpina tradīciju dejot, muzicēt un kopā būt Latvijā un citviet pasaulē. Tas ir aicinājums satikties ikvienam – tiem, kuru jaunības garšā zaļumballēm bijusi īpaša nots, un tiem, kuri šo Latvijas tradīciju vēl tikai iepazīs.

Ieeja uz visiem pasākumiem bez maksas. Parka teritorija būs norobežota, un pie izejām bērnu drošības dēļ tiks nodrošināta pašvaldības policijas klātbūtne. Tomēr organizatori lūdz pieaugušos parūpēties par savu bērnu drošību un neatstāt bērnus bez uzraudzības!