05.06.2018 16:44

Baltijas valstu skolās iegūtie akadēmiskie grādi turpmāk būs vienlīdz vērtīgi

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baltijas valstu skolās iegūtie akadēmiskie grādi turpmāk būs vienlīdz vērtīgi pixabay.com

Baltijas valstu izglītības iestādēs iegūtie akadēmiskie grādi turpmāk būs vienlīdz vērtīgi, lēmis Ministru kabinets. Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), 2012. gadā Eiropas Augstākās izglītības telpas ministri apņēmās virzīties uz ilgtermiņa mērķi un ieviest salīdzināmo akadēmisko grādu automātisko atzīšanu.

Saskaņā ar IZM apkopotajiem statistikas datiem 2017. gadā Latvijā studēja 155 studenti, kuri iepriekšējo izglītību bija ieguvuši Lietuvā, un 74 studenti, kuri iepriekšējo izglītību bija ieguvuši Igaunijā.

Savukārt saskaņā ar Igaunijas Izglītības un pētniecības ministrijas sniegto informāciju 2017./2018. akadēmiskajā gadā Igaunijā studē 118 studentu, kuru mītnes valsts ir Latvija, bet Lietuvā – 124 šādu Latvijas studentu.

Laika posmā no 2014. gada līdz 2016. gadam Baltijas valstu eksperti kopīgi īstenoja "Erasmus+" projektu "Automātiskā atzīšana starp Igauniju, Latviju un Lietuvu", kura mērķis bija izpētīt tiesību aktus un atzīšanas praksi Baltijas valstīs un rast iespēju ieviest vienkāršākas un efektīvākas akadēmiskās atzīšanas procedūras starp Latviju, Igauniju un Lietuvu.

Rezultātā tika pieņemts lēmums izstrādāt sadarbības līgumu par kvalifikāciju, kas saistītas ar augstāko izglītību, automātisku akadēmisko atzīšanu visās trīs Baltijas valstīts.

Līgums attiecas uz atestātu par vispārējo vidējo izglītību, diplomu par profesionālo vidējo izglītību, profesionālā bakalaura diplomu un augstākās profesionālās kvalifikācijas diplomu, kā arī bakalaura, maģistra, profesionālā maģistra un doktora diplomu. Tāpat šajā līgumā ietverts profesionālās augstākās izglītības diploms un augstākās profesionālās kvalifikācijas diploms, piemēram, ārsta, zobārsta, farmaceita un veterinārārsta profesionālajā kvalifikācijā.

Šīs kvalifikācijas turpmāk bez jebkādām papildu formalitātēm tiks automātiski uzskatītas par salīdzināmām ar tāda paša līmeņa kvalifikācijām arī Igaunijā un Lietuvā.