02.09.2012 08:28

Ilūzija jaunajā mācību gadā: bez maksas nenozīmē par brīvu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Skolas lietu iepirkšanās drudzis "Zvaigzne ABC" grāmatnīcā Ādažos. Skolas lietu iepirkšanās drudzis "Zvaigzne ABC" grāmatnīcā Ādažos. Krišjānis Grantiņš

Minimālā naudas summa, ar kādu jārēķinās, lai šoruden palaistu skolā bērnu, ir 50 latu. Ar noteikumu, ka no iepriekšējā gada saglabājusies mugursoma, treniņtērps un, piemēram, slidas.

Ja skola nosaka, ka nepieciešama skolas forma, tie ir vēl papildu izdevumi. Forma vecākiem var izmaksāt no 20 un līdz pat 50 un vairāk latiem.


Pēc Ropažu vidusskolas vietnē atrodamās informācijas, aprēķinot nepieciešamo skolas lietu izdevumus 5. klases skolniekam, summa par darba burtnīcām, dažām mācību grāmatām un kartēm svārstās nedaudz zem 30 latiem. Papildus tam jāpērk vēl parastās rūtiņu klades, zīmuļi, pildspalvas, penālis, bet mājturībā un zīmēšanā jāgādā līmes, dzijas, adatas, zīmēšanas papīrs un vēl un vēl. Mārupes vidusskolas mācību komplekts 3. klasei (neņemot vērā parasto burtnīcu, zīmuļu un lineālu iegādi) izmaksā 34 latus.

Atliek tikai pamosties

Lai gan lielā daļā skolu pamatīgs finanšu slogs jāuzņemas vecākiem, Carnikavas pamatskolas direktors Sergejs Čevers informē, ka viņu skolā "bērnam atliek tikai no rīta pamosties un atnākt un skolu". Līdz ar pašvaldības, valsts un pašas skolas gādību skolēns tiekot nodrošināts ar lielu daļu no nepieciešamā.

Carnikavas pamatskola skolēnus pilnībā nodrošina ar mācību grāmatām – par to bērnu vecākiem rūpes izpaliek. S. Čevers stāsta, ka skolā pamazām atsakās no darba burtnīcu izmantošanas mācību darbā, jo "bērni aizmirst rakstīt. Darba burtnīcās jāatzīmē tikai pareizais variants un viss". Vienīgie priekšmeti, kur darba burtnīcas nav izskaustas, ir krievu un angļu valoda, taču arī par angļu valodas mācību grāmatas un darba burtnīcas komplektu parūpējas skola.

Pirmās nepieciešamības zīmuļi

Pirmklasniekiem 1. septembrī Carnikavas pašvaldība iedibinājusi tradīciju dāvināt pirmo skolas somu, pirmo ābeci un šogad pirmo reizi – arī skolas vesti, taču tās valkāšana nebūšot obligāta. Tāpat mācību gada sākumā katram skolotājam kabinetā tiek piešķirts pirmās nepieciešamības lietu komplekts, kurā ietilpst 10 zīmuļi, 10 pildspalvas, dzēšgumijas, zīmuļu asināmie un citi nieki piecu latu vērtībā. Gadījumam, ja kādu iemeslu dēļ skolēnam darba rīku nebūs līdzi, tos iedos skolotājs.

Vecāku finansiālo slogu Carnikavas pamatskolā atvieglo arī bezmaksas brīvpusdienas, bezmaksas pulciņi un bezmaksas pagarinātās grupas.

Vilina vairāk nekā Rīga

Šo un citu iemeslu dēļ pamatskolā šogad palielinājies skolēnu skaits. Pērn bija 203 skolēni, bet šogad jau vairāk nekā 230. Direktors skaidro, ka daudzi bērni atgriežas no Rīgas, jo Carnikavā mācības sanāk gan ērtākas, gan lētākas. Vecāki sākuši rēķināt līdzi. Pašvaldība ir gādīga, bet darbs skolā – kvalitatīvs. "Bērni pēc mūsu skolas absolvēšanas iestājas labās Rīgas vidusskolās," novērojis S. Čevers.

Runājot par bezmaksas izglītību un to, vai bērnu sagatavošana skolai ir valsts vai vecāku pienākums, skolas direktors ir viennozīmīgs: "Bērna sūtīšanu skolā nevar atstāt tikai uz valsts vai pašvaldības pleciem. Vecākiem pašiem ir jāuzņemas atbildība par savu skolēnu un jādomā, kā parūpēties par visu nepieciešamo. Līdzīgi kā rūpes par bērna audzināšanu nevar uzgrūst skolai. Pats esmu izaudzinājis un sūtījis skolā četrus bērnus."

Vispirms definīcijas, pēc tam sarunas

Pavisam citā noskaņojumā ir Saulkrastu vidusskolas direktore Velta Kalnakārkle, kura neslēpj sašutumu. Viņa uzsver, ka valsts nav spējusi definēt ne to, kas ietilpst terminā "mācību līdzekļi", ne to, ko nozīmē bezmaksas izglītība.

"Lai runātu par to, ar kādiem mācību līdzekļiem bērnu nodrošina vai būtu jānodrošina skolai, ir jāzina, ko nozīmē vārdu salikums "mācību līdzekļi". Tāpat ir jādefinē – kas ir bezmaksas izglītība. Ja valsts mācību līdzekļiem pārskaita piecus latus katram skolēnam laikā, kad viena mācību grāmata maksā līdz pat desmit latiem, vai tā ir bezmaksas izglītība? Ārzemēs pat skolu ekskursijas ietilpst bezmaksas izglītībā. Šobrīd visi tikai uzbrūk skolu direktoriem, bet neviens nav pateicis, kas tad ir bezmaksas izglītība. Par ko jāgādā skolai? Vai ir jāpērk darba burtnīcas? Vai sporta tērps ietilpst mācību līdzekļos?" neizpratnē V. Kalnakārkle.

Roberts Ķīlis sola ieviest skaidrību

Pierīgas izglītības kultūras un sporta pārvaldes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Maija Kokare skaidro: "Diskusija par mācību līdzekļiem izvērtusies ļoti plaša. Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis (Reformu partija) skaidri un gaiši ir pateicis, ka šie formulējumi un definējumi tiks sagatavoti līdz 2012. gada beigām. Un ministrs ir atzinis, ka šie jautājumi nav līdz galam sakārtoti."

Patiesībā izglītības likums diezgan skaidri pasakot, kas ir mācību līdzekļi. "Tomēr sabiedrībai ir raksturīga vēlēšanās birokrātiski līdz pēdējai detaļai definēt, vai zīmuļa grafīts ietilpst mācību līdzekļos vai tikai pats zīmulis. Bet šis nav jautājums, kas vēl pa kaktiem būtu interpretējams," rezumē M. Kokare.