23.04.2018 12:04

Siguldieši izpelnījušies atzinību par zinātniskās pētniecības darbiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldieši izpelnījušies atzinību par zinātniskās pētniecības darbiem Ilmārs Znotiņš

155 Latvijas zinošākie skolēni saņēmuši atzinības rakstus un iespēju bez konkursa iestāties Latvijas Universitātē izvēlētās studiju programmas budžeta grupās kā balvu par kvalitatīvi izstrādātiem un prezentētiem zinātniskās pētniecības darbiem.

Latvijas skolēnu 42. zinātniskās pētniecības darbu konferencē piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – 978, informēja Valsts izglītības satura centrā. Viņi divās dienās Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē prezentēja 798 pētnieciskos darbus 23 zinātņu sekcijās.

Pavisam apbalvoti 122 darbi no 61 Latvijas vispārizglītojošās skolas. Tostarp žūrijas atzinību izpelnījās pieci Siguldas Valsts ģimnāzijas audzēkņu zinātniskās pētniecības darbi.

Trīs darbi saņēma speciālbalvas, to skaitā Rīgas Stradiņa universitātes balvu saņēma Elīza Marija Masule no Siguldas Valsts ģimnāzijas par darbu "Glikozes koncentrācijas izmaiņas asinīs fiziskās slodzes ietekmē ar pirmā tipa cukura diabētu slimam un veselam cilvēkam".

Paralēli iespējai bez konkursa iestāties augstskolā laureāti iegūs iespēju pārstāvēt savu valsti starptautiskās skolēnu zinātniskā darba konferencēs Eiropā un ASV.

"Skolēnu zinātniskās pētniecības darbībai ir ilggadējas un noturīgas tradīcijas. Vairāk nekā ceturtā daļa no Latvijas skolām ik gadu motivē skolēnus no mācībām brīvajā laikā veikt patstāvīgi pētnieciskos darbus visdažādākajās nozarēs, radot padziļinātu interesi par zinātni un vēlmi pievienoties jauno zinātnieku saimei," izteikusies Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa.

"Pēdējos divos gados Latvijas augstskolas ir aktīvi palīdzējušas gan konsultējot skolēnus darbu izstrādē, gan piedaloties skolēnu darbu vērtēšanā. Kā apliecinājums tam ir arī augstie mūsu skolēnu sasniegumi starptautiskajos konkursos un izstādēs."

Pasākums notiek Eiropas Sociālā fonda projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" ietvaros. Projekts tiek īstenots kopš 2017. gada un paredz ilgtspējīgu zinātniski pētniecisko darbu tradīciju attīstību sadarbībā ar augstskolām četru gadu garumā.