17.01.2018 12:02

Simtgades iniciatīvu "Latvijas skolas soma" atklās septembrī

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Simtgades iniciatīvu "Latvijas skolas soma" atklās septembrī Kultūras ministrija

Simtgades iniciatīvu "Latvijas skolas soma" ar dažādiem pasākumiem Rīgā un valsts reģionos atklās 6. septembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāra vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos Selga Laizāne.

Viņa skaidroja, ka iniciatīvas atklāšanas pasākumiem jānotiek arī valsts reģionos, jo tas visprecīzāk atspoguļotu programmas iecerēto saturu. "Svarīgi uzsvērt, ka skolēniem no reģioniem nav obligāti jābrauc uz Rīgu. Taču Rīgas jauniešiem jāparāda, ka kultūras dzīve aktīvi norit arī ārpus galvaspilsētas," teica Laizāne.

Viņa norādīja, ka "Latvijas skolas somas" pasākumi tiks veidoti saskaņā ar četrām galvenajām vadlīnijām - Latvijas valstiskuma un dibināšanas vēsture, profesionālās kultūras vērtībās un izpausmes, inovācijas, kā arī Latvijas daba un ainavas. Laizāne skaidroja, ka šīs vadlīnijas varēs izzināt caur dažādām mākslas izpausmēm - izrādēm, izstādēm, performancēm u.c.

Sakarā ar to, ka katra pašvaldība pati lems par iniciatīvas realizēšanai tai proporcionāli piešķirtā finansējuma izlietojumu, KM aicinās vietvaras izvērtēt pasākumu sasaisti ar mācību priekšmetu programmām, lai skolēniem nodrošinātu pēc iespējas jēgpilnāku kultūras iepazīšanas procesu.

Plānots, ka pašvaldību vadītāji ar dažādām kultūras institūcijām apspriedīs iespējas rīkot kultūras pasākumus arī skolas telpās, nevis tikai izbraukumos.
Kā ziņots, "Latvijas skolas somas" norišu rīkošanai nepieciešamo izmaksu, tostarp transportam un ieejas biļešu apmaksai, paredzēti 13,5 miljoni eiro jeb 40% no valsts simtgadei plānotā papildu finansējuma piecu gadu laikā, sākot ar 2018. gadu.

Iniciatīvas mērķis ir sekmēt tādu profesionālās mākslas mazo formu projektu radīšanu, kas vērsti uz bērnu un jauniešu auditoriju no 1. līdz 12. klasei, veicinot izpratni par Latvijas valsts vērtībām, kultūru un mūsdienu radošajiem procesiem, sekmējot piederības izjūtu un vēlmi līdzdarboties.

"Latvijas skolas somas" finansējumu plānots novirzīt pašvaldībām proporcionāli skolēnu skaitam, lai tās kopā ar skolām plānotu efektīvāko līdzekļu izlietojumu.

Tāpat vēstīts, ka Valsts kultūrkapitāla fonds izsludinājis mērķprogrammas konkursu iniciatīvas satura veidošanai. Pieteikumus tās finansējuma saņemšanai elektroniski var iesniegt līdz 2018. gada 9. februārim, bet pa pastu - līdz 5. februārim.