16.08.2012 11:19

Mārupē bērnudārzu rinda turpina sarukt

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunmārupes sākumskolas piebūvē jau 1.septembrī durvis vērs divas jaunas bērnudārza grupiņas, kurās turpmāk skolai gatavosies piecus un sešus gadus veci audzēkņi.  Lai gan šāda tipa ēkas novadā būvēja pirmo reizi, celtniecība noritēja bez aizķeršanās. Katrā grupiņā paredzēta rotaļu istaba un guļamistaba, garderobe un sanitārais mezgls, kā arī iespēja izmantot jau esošās pirmsskolas telpas un tehnisko nodrošinājumu. Jaunmārupes sākumskolas piebūvē jau 1.septembrī durvis vērs divas jaunas bērnudārza grupiņas, kurās turpmāk skolai gatavosies piecus un sešus gadus veci audzēkņi. Lai gan šāda tipa ēkas novadā būvēja pirmo reizi, celtniecība noritēja bez aizķeršanās. Katrā grupiņā paredzēta rotaļu istaba un guļamistaba, garderobe un sanitārais mezgls, kā arī iespēja izmantot jau esošās pirmsskolas telpas un tehnisko nodrošinājumu. Krišjānis Grantiņš

Tuvojoties 1. septembrim, jau šonedēļ tiks pabeigta divu jaunu bērnudārza grupiņu celtniecība Jaunmārupē, savukārt iespaidīgus remontdarbus piedzīvojusi novada vecākā pirmsskolas izglītības iestāde – 1972. gadā celtā "Lienīte".

Bērnudārzs "Lienīte" jūlijā svinēja savu 40. jubileju, kopš uzcelšanas bērnudārzs nav piedzīvojis tik vērienīgas pārmaiņas. Jau no jūnija sākuma bērnudārzā norit remontdarbi, kuru ietvaros veikta inženierkomunikācijas maiņa: pārvilkta elektrība, ierīkota jauna apkures, ventilācijas un kanalizācijas sistēma, remontētas nokalpojušās tualetes un dušas telpas. Izrādot telpas, vadītāja Biruta Antoneviča paskaidro, ka pašlaik tiek veikts kosmētiskais remonts un augusta pēdējās dienās telpas iekārtos ar mēbelēm.


Veicot remontu, telpas piemērotas bērnu vajadzībām. Piemēram, izvēlētas īpašas durvis, kuras var ļoti ērti atvērt no iekšpuses nospiežot rokturi uz leju. B. Antoneviča atzīst, ka tagad visas telpas būs moderni izremontētas, taču bērnudārza senākās un iemīļotākās vērtības – dekoratīvā koka siena Aktu zālē un vitrāža, kas bērnudārza logu rotā jau kopš pašiem pirmsākumiem, – tiks saglabātas.

Pašlaik norit arī ēkas sienu siltināšana. "Izvēlējāmies lētāko piedāvājumu, tāpēc atlika nauda arī ēkas siltināšanai. Tā noslēgsies 11. septembrī, taču tas netraucēs bērniem," uzsver Mārupes novada domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kadiģe. "Lienītē" ir sešas grupiņas, un to ik gadu apmeklē aptuveni 140 bērnu. Remontdarbi veikti par novada pašvaldības līdzekļiem – tiem atvēlēti 220 000 latu.

Savukārt jau nedēļas beigās tiks pabeigtas arī divu gluži jaunu ēku būvniecība Jaunmārupē, sākumskolas teritorijā. Ēkas veidotas no saliekamas konstrukcijas koka karkasa, un šāda tipa būves novadā celtas pirmo reizi. L. Kadiģe teic, ka projekts noslēdzies veiksmīgi, un jau pirmajā septembrī pirmskolas gaitas sāks 48 Jaunmārupē dzīvojoši bērni. Abas grupas jau ir nokomplektētas. Tā kā šāda veida konstrukciju ēkas ir uzbūvējamas samērā viegli un operatīvi, ir ideja, ka nākotnē pēc šādas konstrukcijas Skultes ciematā varētu tapt dienas centrs. "Projekts gan būs vienkāršotāks, jo bērnudārzā nepieciešamas īpašas flīzes, linolejs, apmetums." L. Kadiģe piebilst, ka augustā tiks pabeigta arī Mārupes vidusskolas pēdējā kārta – sporta zāle.

Domes priekšsēdētāja vietniece stāsta, ka novadam veiksmīga sadarbība izveidojusies arī ar privātajiem bērnudārziem, kurus apmeklē jau vairāk nekā 160 novada bērnu, taču bērnudārzu rindas joprojām pastāv. "Vēl 350 bērni, kuri ir vecāki par pusotru gadu, gaida rindā. Nevaram visus nodrošināt vienā brīdī. Tajā pašā laikā priecājamies, ka šogad uz 1. augustu jau bija 172 jaundzimušie un bērnu dzimst aizvien vairāk. Tomēr mums nav tik daudz resursu, lai visiem steidzami varētu nodrošināt vietu bērnudārzos," atzīst L. Kadiģe.

40 gadu pastāvēšanas vēsturē Mārupes vecākais bērnudārzs nav piedzīvojis tik vērienīgas pārmaiņas, atzīst bērnudārza 40 gadu pastāvēšanas vēsturē Mārupes vecākais bērnudārzs nav piedzīvojis tik vērienīgas pārmaiņas, atzīst bērnudārza "Lienīte" vadītāja Biruta Antoneviča.


Fotogalerijā apskatāmi "Lienītes" atjaunošanas darbi.