18.05.2017 15:21

LIZDA: Atbalsts pēc skolu likvidācijas būs vajadzīgs ne tikai pirmspensijas vecuma pedagogiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LIZDA: Atbalsts pēc skolu likvidācijas būs vajadzīgs ne tikai pirmspensijas vecuma pedagogiem arhīvs

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) kopumā neiebilst plānam nodrošināt vienreizēju sociālo atbalstu sešu mēnešalgu apmērā pirmspensijas vecuma pedagogiem, kuri zaudēs darbu skolu likvidācijas dēļ.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, arodbiedrība neiebilst pret esošo plānu, taču vienlaikus uzstāj, lai tiktu risināts jautājums par šāda atbalsta sniegšanu visiem pedagogiem, kuri zaudē darbu izglītības iestāžu reorganizācijas vai slēgšanas rezultātā, turklāt neatkarīgi no iestādes padotības.

"Mēs gribētu, lai sociālais spilvens tiktu attiecināts uz visām izglītības iestādēm, kas tiek reorganizētas," teica Vanaga, piebilstot, ka LIZDA vēlētos, lai jautājuma risināšana kopumā arī notiktu ātrāk.

Par to IZM pārstāvji trešdien informēja Sociālo un darba lietu komisiju, skaidrojot, ka atbalsts attieksies uz vispārējās izglītības pedagogiem, kuri pašvaldību dibināto skolu likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā zaudēs darbu un kuriem līdz pensionēšanās laikam būs palikuši ne vairāk kā trīs gadi.

Atbalstu plānots izmaksāt no 2018. gada. Tas paredzēts kā vienreizēja izmaksa trīs mēnešu atalgojuma apmērā, un, sākot ar ceturto mēnesi, vēl trīs mēnešus katru mēnesi. Pašlaik aprēķināts, ka izdevumi nākamgad varētu veidot 350 000 eiro, kuri attiektos uz 40 līdz 60 pedagogiem, aģentūrai LETA skaidroja IZM Izglītības departamenta vietniece Baiba Bašķere.

Par attiecīgo priekšlikumu vēl būs jālemj valdībai un Saeimai, veidojot valsts budžetu 2018. gadam.