21.03.2017 18:32

Eksperti dalīsies pieredzē ar jauniešiem par karjeras veidošanas iespējām Latvijā un Eiropā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica akcijas "Atpakaļ uz skolu 2016" ietvaros viesojās J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolā. Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica akcijas "Atpakaļ uz skolu 2016" ietvaros viesojās J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolā. "Klubs "Māja" – jaunatne vienotai Eiropai"

No 20. marta līdz 12. maijam Latvijā norisinās ikgadējā akcija "Atpakaļ uz skolu". Tās laikā Eiropas Savienības (ES) institūciju darbinieki, valsts amatpersonas, NVO pārstāvji un citi speciālisti dodas uz skolām, lai ar jauniešiem dalītos savā darba pieredzē, zināšanās par Eiropas Savienību un karjeras veidošanas iespējām Latvijā un Eiropā.

Akcija "Atpakaļ uz skolu" Latvijā tiek rīkota kopš 2008. gada. Tās mērķis ir skolēnus iepazīstināt ar dažādu nozaru profesionāļu un ekspertu gūto pieredzi, karjeras izaicinājumiem un informēt par ES aktualitātēm, informē akcijas "Atpakaļ uz skolu 2017" projekta vadītājs Eduards Gaušis.

Eksperti, kuri akcijas ietvaros dosies uz skolām, dalīsies ar zināšanām par ES politiskajām prioritātēm, sadarbības pieredzi ar citu ES valstu partneriem, ES finansētu projektu īstenošanu, Latvijas interešu pārstāvību kādā konkrētā nozarē vai citiem ar savu profesionālo darbību saistītiem aspektiem. Tikšanās ar Eiropas lietu ekspertiem jauniešiem dod idejas un vairo sapratni par nākotnes karjeras virzieniem, kas ir jo īpaši noderīgi vecāko klašu skolēniem.

Katru gadu akcijas "Atpakaļ uz skolu" ietvaros notiek vairāk nekā 100 vizīšu un skolās viesojas eksperti no vairākiem desmitiem institūciju un organizāciju. Pašlaik akcijā dalību jau ir pieteikuši eksperti no Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā, Valsts izglītības attīstības aģentūras, Baltijas jūras valstu padomes sekretariāta, Latvijas Republikas Saeimas, Valsts kancelejas, Kurzemes Biznesa inkubatora, Daugavpils Universitātes, Valsts darba inspekcijas un Fiskālās disciplīnas padomes, norāda E. Gaušis.

Tāpat akcijā dalību pieteikuši eksperti no Madonas novada domes, biedrības "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai", Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības, Kuldīgas novada domes, nodibinājuma "Fonds Sabiedrībai", kā arī Finanšu, Izglītības un zinātnes, Tieslietu, Ekonomikas, un Ārlietu ministrijām. Uz skolām šogad dosies arī Lietuvas, Dānijas, Lielbritānijas, Somijas, Francijas, Ungārijas un Zviedrijas vēstniecību pārstāvji, vēsta projekta vadītājs.

Eiropas lietu eksperti var pieteikties dalībai akcijā vēl līdz 24. martam, aizpildot tiešsaistes pieteikuma anketu. Eksperti var izvēlēties apciemot kādu no akcijai pieteiktajām skolām, doties uz savu dzimto skolu vai apciemot jebkuru citu Latvijas izglītības iestādi. Pēc anketas aizpildīšanas akcijas koordinatori sazinās ar ekspertu un palīdz norunāt vizītes norises laiku, kā arī risina organizatoriskus jautājumus.

Akciju "Atpakaļ uz skolu 2017" rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar jaunatnes organizāciju "Klubs "Māja" – jaunatne vienotai Eiropai". Aktuālā informācija par akcijas norisi pieejama šeit.

Eiropas lietu ekspertu vizītes Latvijas skolās tradicionāli norisinās pavasarī, bet jo īpaši maija sākumā, kad 9. maijā skolās tiek atzīmēta Eiropas diena, vēsta E. Gaušis.