12.07.2012 09:23

Ķekavā ar sauli sildīs baseinu un apkurinās bērnudārzu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Turpmāk Ķekavas novada pirmsskolas izglītības iestādē "Ieviņa" peldbaseina ūdeni uzsildīs ar saules enerģiju, tāpat iegūto siltumu daļēji izmantos arī apkurei.

Tas būs realizējams, pateicoties pagājušajā mēnesī uzstādītajai saules kolektora sistēmai. Atklāšanas reizē saules kolektora uzstādīšanas darbu veicēja - SIA "Taupi" - pārstāvis Aigars Reigass klātienē iepazīstināja domes un pašvaldības pārstāvjus ar vienu no saules kolektora sistēmas ierīcēm, kas uzrāda uzsildītā peldbaseina ūdens temperatūru un šim mērķim patērēto saules enerģiju.


Projekta kopējais finansējums ir Ls 52 411,22, no kuriem Ls 39 308,42 ir Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) atbalsts, bet Ls 13 102,80 - Ķekavas novada pašvaldības līdzfinansējums.

Ar detalizētāku uzņēmuma "Taupi" izklāstu par saules kolektora sistēmas darbību, efektivitāti un ekspluatāciju Ķekavas novada domes, pašvaldības, uzņēmuma Ķekavas nami un bērnudārza "Ieviņa" pārstāvji varēja iepazīties un uzdot sev interesējošos jautājumus informatīvajā seminārā atklāšanas dienas pirmajā pusē.

Semināra laikā izskanēja viena no galvenajām atziņām, ka solārā jeb saules enerģija ir perspektīva un efektīva alternatīva fosilajam kurināmajam (naftas produktiem, oglēm, gāzei), kura apjomi pasaulē neglābjami samazinās. Lai gan šobrīd saules enerģija arvien vairāk aizstāj fosilo kurināmo, tomēr no bezmaksas energonesēju potenciāla līdz šim tikusi izmantota vien niecīga daļa. Tāpēc uzņēmums aicināja pašvaldību un tās iedzīvotājus savā saimniecībā arvien plašāk izmantot saules enerģiju.