18.08.2016 12:03

Starptautiskajā skolā Piņķos sācies jaunais mācību gads

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Starptautiskajā skolā Piņķos sācies jaunais mācību gads Krista Cīrule un Latvijas Starptautiskā skola

Kamēr mūsu skolēniem atlikušas vēl divas brīvas nedēļas, trešdien Latvijas Starptautiskajā skolā Babītes novadā mācības uzsāka apmēram 400 bērnu no 38 pasaules valstīm, ieskaitot Latviju.

Rindā 38 karogi

Iepazīstinot ar Latvijas Starptautisko skolu Babītes novada Piņķos tās pārstāvis Dāvids Kelevejs, kurš šeit strādā jau septīto gadu, aicināja palūkoties uz karogu rindu skolas foajē. "Mainās karogi un to skaits, bet pašlaik rindā ir 38 karogi, un tas liecina, ka te šobrīd mācās bērni no 38 pasaules valstīm, ieskaitot Latviju."

Skolā tiek mācīta angļu, franču, krievu un arī latviešu valoda kopā ar Latvijas vēsturi un ģeogrāfiju. "Daudzi no mūsu skolēniem ir pasaules pilsoņi, piemēram, tēvs ir ķīnietis, māte brazīliete, bērns piedzimis Indijā, viņiem ir Kanādas pases, bet uz Latviju atbraukuši no nedz ar tautību, nedz pases izdošanas vietu saistītas valsts," bet, kā skaidroja D. Kelevejs, tā notiek visās starptautiskajās skolās pasaulē, jo bērniem, kas tajās mācās, ir jābūt priekšstatam par vietu, kur viņi pašlaik dzīvo.


Mācību programma rēķinās ar ceļošanu pa pasauli

Kā stāsta D. Kelevejs, daudzi skolēni šeit mācās trīs vai četrus gadus, jo tad viņu vecāki, piemēram, diplomāti, dodas atpakaļ uz savu valsti vai citu dienesta vietu. Tāpēc, veidojot starptautisko skolu mācību programmu, šis nosacījums tiek ņemts vērā, un bērniem, nonākot citā starptautiskajā skolā, vēlreiz nav jāmācās viens un tas pats, vai atkal kāds priekšmets netiek izlaists.

Līdz ar to Latvijas starptautiskā skola ir vienīgā skola Latvijā, kas piedāvā trīs līmeņa starptautiski atzītās bakalaurāta programmas – sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas līmenī. Tas nozīmē, ka skolas audzēkņiem jebkurā no vecuma grupām paveras iespējas izglītību turpināt daudzās prestižās mācību iestādēs visā pasaulē.

Līdztekus mācību procesam Starptautiskā skola nodrošina arī visaptverošu tālākās izglītības konsultāciju programmu, kas ļauj apzināties audzēkņiem pilnveidošanās iespējas un nepieciešamības, sagatavojoties tālākai izaugsmei jau citviet pasaulē. Izglītības starptautiskā dimensija ļauj skolēniem viegli adaptēties, mainot uzturēšanās valsti un esot konkurētspējīgiem citviet Eiropā un pasaulē.

Skola gādā, lai visi tās audzēkņi justos labi

"Mūsu skolēni tiek mācīti tā, lai viņu prāts būtu atvērts un ļautu saprasties ar cilvēkiem visā pasaulē," sacīja D. Kelevejs, atgādinot, ka skolotāji un mentori ļoti daudz strādā, lai skolēni veidotu savu starptautisko komūnu arī tepat Latvijā.

"Ja bērniem, kas iet skolā savā valstī, apkārt ir draugi, arī vecvecāki, tad šeit skolēnu vecāki, parasti darba dēļ, atbraukuši uz nepazīstamu vietu. Tāpēc skola bērnu dzīvē spēlē ļoti svarīgu lomu, rūpējoties, la viņi te justos labi visās vecuma grupās, sākot ar trīsgadīgiem mazuļiem, kas nāk uz pirmskolas vecuma grupu, tad pusaudžiem pamatskolā un vidusskolēniem."

Skolas mājaslapa vēsta, ka Latvijas Starptautiskā skola ar izciliem panākumiem sniedz starptautiski atzītu izglītību trīs programmās jau 22 gadus. No nelielas skolas ar deviņiem audzēkņiem savos pirmsākumos tā izaugusi par 400 skolēnu lielu kolektīvu, par kuru izglītību rūpējas vairāki desmiti pasniedzēju no visdažādākajām pasaules valstīm.

Šis ir pirmais mācību gads, kad skolas direktora pienākumus pildīs Metjū Sipls. Viņš Latvijā ieradies ar bagātu pieredzi starptautisku skolu vadībā vairāk nekā 12 gadu garumā, tāpat septiņus gadus Sipls strādājis dažādās skolās ASV.

"Šo gadu Latvijas starptautiskā skola uzsāk ar jaunu vīziju un skatījumu uz savu identitāti nākamajiem gadiem: "Mācies šeit. Izmanto zināšanas jebkur pasaulē." Mūsu skolēni iegūst plašas zināšanas un apgūst dažādas dzīves prasmes, kas ļauj viņiem būt ne tikai veiksmīgiem, bet palīdz veidot pasauli labāku mums visiem," skaidrojis M. Sipls, uzsverot, ka skolas pamatvērtības ir rūpes vienam par otru, godīgums, cieņpilna izturēšanās un atvērts skatījums uz pasauli un tajā notiekošajiem procesiem. Skola atbalsta kritiskās domāšanas un dažādu personības šķautņu attīstības un pilnveides iespējas radošā veidā.

Izglītība gan ārzemniekiem, gan pašiem

Skola jau vairākus gadus atrodas Babītes novada Piņķos. Tā ir privāta mācību iestāde, kurā mācību maksa ir 1400 eiro mēnesī. Kā sacīja kāds latviešu cilvēks, kurš strādā privātā kompānijā, izvēloties, kā tērēt naudu, ir jāsaprot, ka pasaule attīstās ļoti ātri un, lai bērni būtu vienā vagonā ar pasauli, tad šeit ir tā vieta, kur, ejot skolā, viņi izaugs par Latvijas un pasaules pilsoņiem.

Savukārt kāds politiķis, kura bērni arī šeit mācās, uzsvēra, ka bez tādām skolām kā Latvijas starptautiskā skola, nav iedomājama ārvalstu investoru piesaiste, jo viņiem arī ir bērni, kuriem vajadzīga laba izglītība.