29.06.2012 10:25

Reforma izglābj divas Pierīgas skolas

Autors  Ilze Ratniece un Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mores pamatskola. Mores pamatskola. www.sigulda.lv

Pateicoties novadu reformai, izdzīvojušas ir divas skolas - Mores pamatskola Siguldas novadā un Salas pamatskola Ķekavas novadā.

Bijušais Mores pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Jakobsons pievienošanos Siguldas novadam vērtē tikai un vienīgi kā Mores pagasta ieguvumu. Esot jāņem vērā arī tas, ka pirms tam tika veikta pagasta iedzīvotāju aptauja – 75% bijuši par pievienošanos Siguldai, tāpēc pagasta padome vienbalsīgi pieņēma lēmumu pievienoties vēl pirms valdības realizētās administratīvi teritoriālās reformas.

"Iekļaušanās Siguldas novadā noteikti palīdzējusi saglabāt Mores pamatskolu. Pagastā ir realizēti vairāki Eiropas Savienības projekti ar Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumu. Bija plānots asfaltēt daļu no 10 kilometru garā Mores–Jūdažu zemes ceļa, 2008. gadā pieci kilometri ceļa jau tika nograntēti ar domu 2009. gadā likt asfaltu, bet, uznākot krīzei, no ieceres bija jāatsakās. Mores pagasts nevar sūdzēties par dzīvošanu Siguldas novadā. Pašvaldība ir samērā turīga, tāpēc iegulda naudu arī pagastos," A. Jakobsons sarunu beidz uz optimistiskas nots.

Neaizslēdza pie pirmās izdevības

Salas pamatskolas direktore Daina Krūmiņa uzskata – viņas vadītā skola no novadu reformas ir ieguvēja.


"Tas, ka tagad esam Babītes novadā, mums ir ļāvis attīstīties. Pašlaik skolā notiek pēdējā remontdarbu kārta – nākamajā mācību gadā skolēni varēs mācīties skaisti izremontētās telpās. Labiekārtota arī apkārtējā teritorija, lai padarītu ap skolu esošo vidi pievilcīgāku. Tagad aktīvi remontē ceļu, tas nozīmē, ka vecākiem, kuri ved bērnus uz skolu ar savu auto, vairs nebūs jālaipo pa bedrēm," vērtē D. Krūmiņa.

"Mūsu skola ir vienīgā mācību iestāde novadā, kurā ir apvienota skola un pirmsskolas izglītības grupas, kas arī ir pašvaldības pārziņā, nevis privāta mācību iestāde, tādēļ gribu uzsvērt, ka Salas pagasta bērniem ir iespējams apgūt izglītības programmas tuvāk savai dzīvesvietai, kā to nosaka Izglītības likums.

Vēl viens ieguvums ir pašvaldības finansiālais atbalsts mācību procesa nodrošināšanā. No valsts par mācību grāmatām saņemam 29 latus, kas nozīmē, ka uz vienu skolēnu tas ir 1,20 lati. Vai tad par tādu summu var nopirkt grāmatas, kuras maksā piecus un vairāk latus? Tādēļ augstu novērtēju to, ka novada domes deputāti lēma par līdzekļu piešķiršanu, lai mūsu skolas audzēkņu vecākiem nevajadzētu par saviem līdzekļiem pirkt grāmatas. Tāpat Babītes novada dome ir piešķīrusi naudu, lai mūsu mazajā skoliņā bērniem būtu iespēja apmeklēt kvalitatīvus un daudzveidīgus pulciņus. Kopumā man ļoti simpātiska šķiet deputātu attieksme pret mazajām skoliņām, proti, ka arī tās ir jāattīsta un jāsaglabā, nevis jāslēdz ciet pie pirmās izdevības."

Lasi vairāk par Teritoriālo reformu Pierīgas novados.