02.06.2016 11:46

Izlaiduma prieki un uztraukumi (1). Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža*
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izlaiduma prieki un uztraukumi (1). Konsultē Kristīna Sprūdža arhīvs

Izlaidums ir ļoti nozīmīgs dzīves brīdis neatkarīgi no tā, vai absolvējam bērnudārzu vai iegūstam maģistra grāda diplomu. Šajā dienā vēlamies justies un izskatīties īpaši labi. Tādēļ pārdomas, diskusijas un arī finanšu plānošana saistībā ar svētku tērpu, ziediem, cienastu un dāvanām nodarbina gan absolventus un viņu vecākus, gan izlaiduma viesus un skolotājus.

Svinīgā pasākuma formāts, kā arī apģērba etiķete nedaudz atšķirsies atkarībā no tā, vai dosities uz izlaidumu bērnudārzā, pamatskolā, vidusskolā vai universitātē. Tomēr ir apģērba un veselā saprāta normas, kuras būtu jāievēro jebkādas mācību iestādes svētku pasākumā. Izvēloties svētku tērpu izlaidumam, katram sev jāatgādina trīs fundamentāli etiķetes pamatprincipi:


1) ķermenim un apģērbam ir jābūt tīram un sakoptam. Vasaras laikā, kad pastiprināti svīstam, noteikti jālieto pretsviedru līdzeklis, lai svētku brīdis nepārvērstos par ciešanām pašam un apkārt esošajiem;

2) apģērbs nedrīkst būt par šauru, par īsu vai pārāk atkailināts. Apsēžoties vai pieceļoties apskatei netiek izlikta apakšveļa vai zeķu mežģīnes;

3) izlaidums parasti ir dienas pasākums, un meitenēm šādā pasākumā garās vakarkleitas un vakara frizūras, kā arī puišiem tauriņi un melns uzvalks nebūs piemērotākā izvēle.

Bet nu nedaudz sīkāk par to, kas tad jāņem vērā gan meitenēm, gan puišiem.

Izlaidums ir akadēmiski svētki, un tā oficiālā daļa ar diplomu pasniegšanu ir dienas pasākums, tādēļ tērpam oficiālajai daļai ir jāatbilst dienas svētku tērpa etiķetei. Savukārt vakara jeb neoficiālajai svinību daļai tērpu var izvēlēties brīvi, atbilstoši vakara tematikai un norises vietai.

Oficiālajai ceremonijai vispiemērotākais būs formāls, svinīgs divdaļīgs tērps vai kleita. Apspīlēts apģērbs, atkailināti pleci vai pārmērīgs dekoltē nav atbilstošs apģērbs svinīgam dienas pasākumam. Apģērba toņus vasaras izlaiduma pasākumam vajadzētu izvēlēties neitrālās – gaišās, pasteļtoņu vai ne pārāk tumšās – krāsās. Vajadzētu izvairīties no pārlieku raiba apģērba un spilgtiem toņiem – elektrozaļa, koši sarkana, ultrarozā utt. Svārku vai kleitas garumam jābūt ap ceļgalu.

Puišiem ieteicams pieturēties pie kombinācijas: uzvalks + gaišs, vienkrāsains krekls + kaklasaite. Melnu uzvalku iegādāties nav ieteicams arī no praktiskā viedokļa, jo tas ir piemērots tikai ļoti svinīgiem vakara pasākumiem pēc plkst. 18.00. Labāk izvēlēties vienu tumšu – pelēku vai zilu – uzvalku, kas būs piemērots kā dienas, tā arī vakara pasākumiem.

Apaviem pie uzvalka jābūt slēgtiem un pieskaņotiem uzvalkam. Gatavojoties svētkiem, svarīgi ik pa brīdim atgādināt sev un citiem par izlaiduma būtību – šajā ceremonijā absolventam tiek pasniegts oficiāls izglītības dokuments. Pārējais ap šo notikumu ir tikai skaistas cakas un kruzuļi, kas nebūt nav obligāti un ir īstenojami izvēles kārtībā.

Pamatskolas izlaidums

Pamatskolas beidzējām labi piemērota būs vienkrāsaina/divkrāsaina kleitiņa vai svārku un blūzes kombinācija. Ja apģērbs ir greznāks, matu sakārtojumu veidojam vienkāršāku. Ja kleitiņa vienkārša – varam izvēlēties nedaudz sarežģītāku matu sakārtojumu, bet vakara frizūras dienas pasākumam noteikti neveidojam. Atceramies, ka apsēžoties nedrīkst redzēt apakšveļu un zeķu mežģīnes, arī krūštura lencītēm jābūt apslēptām. Pats par sevi saprotams, ka izvēlētajai apakšveļai jābūt saskaņotai ar blūzītes krāsu, lai nebūtu tā, ka zem baltas blūzes spīd melnas apakšveļas aprises.

Tiem, kuri mēģina jums iestāstīt, ka tā ģērbjas kāda popzvaigzne, paskaidrojiet, ka ne visas slavenības pārzina etiķetes pamatus. Ar plikām kājām svinīgus pasākumus neapmeklējam arī vasarā. Zeķbikses vai zeķes un kurpes ar slēgtu purngalu ir labais tonis vismaz oficiālās daļas laikā. Kedas, zābakus un sandales ar vaļēju purnu šoreiz izlaižam.

Puišiem ir divi varianti: tumšas bikses + vienkrāsaina žakete + krekls + pieskaņotas slēgtas kurpes; uzvalks + gaišs krekls + kaklasaite + pieskaņotas slēgtas kurpes. Zeķēm jābūt kurpju krāsā! Baltas vai rozā zeķes, pat ja tās būs pieskaņotas kaklasaitei, vilkt nav pieņemts. Un tauriņus atstājam mazajiem brāļiem bērnudārza izlaidumam vai pietaupām kādam pasākumam, kurā uzcirtīsities smokingā. Katrā ziņā, šis vēl ir vecums, kad milzīgu investīciju uzvalka iegādē nav vērts veikt, jo, visticamāk, pēc īsa brīža no šā apģērba čalis būs izaudzis. Tas tomēr nenozīmē, ka apģērba izvēlei var pieiet pavirši.

Vidusskolas un ģimnāzijas absolventi

Meitenēm izlaiduma tērpa izvēle parasti ir ļoti grūts jautājums, jo, no vienas puses, viņas vēl jūtas kā skolnieces, bet, no otras puses, vēlas apliecināt visai pasaulei, ka ir jaunas dāmas. Diemžēl bieži vien šie apliecinājumi vairāk virzīti uz ķermeņa aprišu izstādīšanu citu apskatei vai sacensību par dārgāko/īsāko/šokējošāko tērpu. Būtu svarīgi, lai izlaiduma tērpa izvēlē netiktu aizmirsts, ka izlaidums ir oficiāls pasākums izglītības iestādē un ka konkrētais apģērbs liecina par konkrētās personas briedumu un gatavību turpmākajai dzīvei.

Viendaļīgs vai divdaļīgs pārāk nesaraibināts svētku tērps, bez dziļiem dekoltē, šķēlumiem un milzumdaudz spīguļiem būs laba izvēle. Kleitiņu bez piedurknēm skolas pasākumā var papildināt ar žaketi vai bolero jaciņu, ko pēc oficiālās daļas novilkt.

Lai cik labi būtu laikapstākļi un perfekts jūsu pedikīrs, izlaiduma pasākumā nevienam nav jāskaita jūsu kāju pirksti. Svētku pasākuma oficiālās daļas laikā katra labi audzināta dāma kājās velk zeķes vai zeķbikses un kurpes ar slēgtiem purngaliem. Skaistās augstpapēdenītes, siksniņkurpes vai kurpes ar mirdzumiņiem, lentītēm un atvērto purngalu būs piemērotas izlaiduma ballei vakarā. Un vēl – velciet kājās kurpes, ar kurām protat pastaigāt. Jaunkundze, kura pārvietojas ar acīm redzamām grūtībām, ķerdamās gar sienām vai pie apkārtējiem, izraisīs nevis apbrīnu, bet līdzjūtību.

Vēl nedaudz par sīkumiem, kas nemaz nav sīkumi. Gan frizūras izvēlei, gan grimam jābūt atbilstošam dienas apģērba etiķetei. Eleganti, vienkārši un gaumīgi. Seja, kas dienas laikā ir pārklāta ar biezu kosmētikas kārtu, vai manikīrs, kur katrs nags ir savā krāsā, noteikti radīs ne to pareizāko iespaidu. Arī ar bižutēriju vai rotām nepārspīlējam.

Jaunajiem vīriešiem šis ir piemērots brīdis investēt uzvalka iegādē, jo bez šī apģērbu komplekta universitātes vai karjeras sākuma posmā iztikt būs grūti. Vēlams tumšu, nevis melnu, lai ar to vēlāk varētu doties gan uz iestājeksāmeniem, gan uz pirmajām prakses vai darba intervijām. Un iemācieties sasiet kaklasaiti, kuru arī ieteicams iegādāties klasisku (vienkrāsainu vai ar nelielu rakstiņu), lai tā jums noder arī citām dzīves situācijām. Un vēl viens padoms tiem, kuri mēdz sūdzēties par to, ka kaklasaite žņaudz vai spiež, – kaklasaite nekad nespiež, ja iegādāts pareizā izmēra krekls.

Tieši tādēļ šis pirkums ir jāveic pašam valkātājam. Ja gribam labi izskatīties, visu, ko pērkam, pirms tam uzvelkam un piemērām. Kurpēm jābūt pieskaņotām uzvalkam, vislabāk melnas, zeķes vienmēr pieskaņojam apaviem. Savukārt bikšu siksnai jābūt vienā tonī ar kurpēm. Lūgums iegaumēt un atcerēties, ka sēžot vīrieši žaketes pogas atpogā, bet, pieceļoties un ejot pēc diploma vai fotografējoties, vienmēr aizpogā žaketes augšējo pogu.

(turpinājums sekos)

Kristīnas Sprūdžas starptautiskā karjera sabiedrisko pasākumu organizācijas, etiķetes, komunikācijas un protokola jautājumos mērāma intensīvā un daudzveidīgā profesionālajā pieredzē 20 gadu garumā Valsts prezidenta kancelejā, Saeimas kancelejā, Aizsardzības, Ārlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, NATO samita birojā, LR pārstāvniecībā Briselē, Eiropas Komisijas Sekretariātā Briselē un MBA studijās Moorehead University, ASV, kā arī vadot Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas biroju.