01.06.2015 16:15

Kur mācīties tālāk: Rīgas Mākslas un mediju tehnikums

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kur mācīties tālāk: Rīgas Mākslas un mediju tehnikums publicitātes

Skolās šobrīd noslēdzas karstais eksāmenu laiks, un daudziem devīto klašu beidzējiem jāizšķiras, kur tieši mācīties tālāk. Latvijas uzņēmēji un izglītības nozares profesionāļi arvien biežāk uzsver – lielākas iespējas paveras jauniešiem, kas papildus teorētiskajām zināšanām ir ieguvuši arī profesionālās iemaņas.

Viena no šādām starptautiski atzītām mācību iestādēm, kas piedāvā eiropeiska līmeņa vidējo profesionālo izglītību, ir Rīgas Mākslas un mediju tehnikums (RMMT).

Skola ir dibināta 1989. gadā un iepriekš plašāk bija pazīstama kā Rīgas Amatniecības vidusskola. 2015. gadā, kļūstot par profesionālās izglītības kompetences centru, Rīgas Amatniecības vidusskola ieguva jaunu nosaukumu – Rīgas mākslas un mediju tehnikums. Šobrīd RMMT ir viena no lielākajām profesionālās vidējās izglītības iestādēm Latvijā, kurā skolēni iegūst gan vidējo izglītību, gan amata prasmes vairāk nekā 14 dizaina, mākslas un tehniskajās profesijās.

Starptautisks sertifikāts un stipendija – 150 EUR

RMMT absolventi saņem starptautisko "International Education Society" (IES) sertifikātu, ko atzīst izglītības iestādes un darba devēji visā Eiropā. Jauniešiem blakus skolai tiek nodrošināta dienesta viesnīca un stipendija līdz 150 EUR, kā arī iespēja iesaistīties dažādos starptautiskos apmācību projektos (Leonardo da Vinci, Erasmus+, Nordplus u.c.). Skola audzēkņus pilnībā nodrošina ar mācību līdzekļiem (iekārtas, tehnika, materiāli). Savukārt RMMT pasniedzēji vienlaikus ir gan savas nozares profesionāļi, gan arī radoši pedagogi.

Reģionos populāra skola

RMMT jau kopš dibināšanas ir bijis kā magnēts jauniešiem no reģioniem. Ne velti turpat puse no 800 audzēkņiem nav rīdzinieki, bet ieradušies no dažādiem Latvijas novadiem. Tāpēc skolai blakus ir plašas kopmītnes ar vairāk nekā 300 vietām, kas atrodas tikai pāris minūšu gājiena attālumā no skolas. Mācoties skolā, jauniešiem ir iespēja profesionālās iemaņas praksē pārbaudīt daudzos Latvijas uzņēmumos, tajā skaitā Latvijas televīzijā, Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Nacionālajā teātrī, aģentūrā "!MOOZ", A/S "Diena", SIA "Daiļrade koks", SIA "Kate", kā arī pie Latvijas modes māksliniekiem – Šeilas, Žanetes Auziņas, Natālijas Jansones.

Plašāka informācija par RMMT pieejama mājaslapā www.rmmt.lv, rakstot pa e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., vai arī zvanot: 67427220, 67426922, 20008904. Tāpat RMMT aicina apmeklēt atvērto durvju dienas 6.-11. jūnijā. Katram atbraukušajam tiks nodrošināts savs gids-pavadonis, kurš personīgi iepazīstinās tuvāk ar skolu, kopmītnēm, pasniedzējiem, darbnīcām un darba procesu tajās.

Apgūstamās profesijas

Rīgas Mākslas un mediju tehnikums jaunajā mācību gadā pēc 9. klases beigšanas uzņem audzēkņus šādās profesijās:

• Apģērbu dizaina speciālists

• Foto dizaina speciālists
• Interjera dizaina speciālists
• Stila mēbeļu modelētājs
• Metālmākslas izstrādājumu modelētājs
• Multimediju dizaina speciālists (animācija un mājaslapu veidošana)
• Vizuālās reklāmas dizaina speciālists
• Tekstilmateriālu dizaina speciālists
• Tēlniecības objektu dizaina speciālists
• Vides dizaina speciālists
• Video operators
• Mēbeļu galdnieks
• Apdares darbu tehniķis

pēc 12. klases beigšanas uzņem audzēkņus šādās profesijās:

• Foto dizaina speciālists
• Vizuālās reklāmas dizaina speciālists
• Multimediju dizaina speciālists (mājaslapu veidošana)
• Interjera dizaina speciālists

PIEREDZE

Nauris Stalažs, uzņēmējs ("Practical Studio" īpašnieks)
Esmu dzimis alūksnietis un mācīties uz Rīgu devos pēc draugu ieteikuma. Tobrīd skola vēl saucās Rīgas Amatniecības vidusskola. Bijām ļoti draudzīgs kolektīvs, gan audzēkņi, gan pasniedzēji. Skolā vēl joprojām jūtos kā otrajās mājās un regulāri tiekos arī ar bijušajiem pasniedzējiem. Ļoti augsti vērtēju pieeju mācību procesam. Ir garantija, ka pēc skolas būsi gatavs gan strādāt, gan arī studēt, jo tiek ielikts labs izglītības un arī praktisko zināšanu fundaments. No savas pieredzes zinu, ka darba tirgū šobrīd ir pieprasīti uzņēmīgi darbinieki ar praktiskām zināšanām, kuriem nav nepieciešams ilgstošs "iešūpošanās" periods. Praktiskās iemaņas tiek iegūtas gan skolas darbnīcās, gan arī izejot praksi dažādos uzņēmumos. Papildus iespējams iesaistīties arī daudzajos skolas projektos, piemēram, es personīgi piedalījos vairāku Latvijas baznīcu rekonstrukcijā.
Anita Zaperecka no Sabiles (meita mācās RMMT)
Par skolu ir izveidojies ļoti labs iespaids. Protams, galvenais, ka sajūsmināta ir meita, jo tā bija pilnībā viņas pašas izvēle – doties tālāk mācīties uz Rīgu. Interesants ir gan mācību process, gan ārpusstundu aktivitātes, tostarp skolā ir arī lielisks koris. Daudzus saista piedalīšanās dažādos vietējos un starptautiskos projektos, kas ir iespēja iegūt gan papildu pieredzi, gan arī paceļot pa ārvalstīm. Savukārt jauniešiem, kuriem patīk ilgāk pagulēt, kā, piemēram, manai meitai, bonuss ir blakus esošā dienesta viesnīca. No rīta nav jāuztraucas par nokavētu sabiedrisko transportu vai sastrēgumiem ielās. Pie tam dienesta viesnīcai nesen ir veikts remonts un tā ir arī nosiltināta.
Anna Veronika Grepere, 1.kurss, foto dizains
Esmu radoša personība, un mani aizrauj māksla. Savukārt radinieki nodarbojas ar fotografēšanu. Tas iespaidoja arī manu izvēli par labu RMMT, kad pēc 9. klases domāju, kur mācīties tālāk. Vispirms apmeklēju skolas piedāvātos sagatavošanās kursus, lai pārliecinātos, ka foto dizains tiešām ir pareizā izvēle. Te noteikti ir interesantāk nekā vienkārši vidusskolā. Lai gan mācamies tikai pirmajā kursā, jau tagad nodarbojamies ar praktisko fotografēšanu dažādos pasākumos. Tostarp kopā ar pasniedzēju un fotogrāfu Ojāru Jansonu bijām arī Saeimā. Jau tagad tiekam "iemesti" reālās situācijās, lai varam izjust to, ko patiesībā nozīmē būt fotogrāfam.