02.05.2016 12:34

Pļavniekkalna sākumskola – nojaukt, nenojaukt, būvēt turpat vai jaunā vietā?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pļavniekkalna sākumskola – nojaukt, nenojaukt, būvēt turpat vai jaunā vietā? Einārs Binders

Vēl tieši nedēļa atlikusi līdz 10. maijam, kad Ķekavas novadā beigsies sabiedriskā apspriešana, lai lemtu, ko darīt ar veco Pļavniekkalna sākumskolu. Pašvaldība piedāvā veco skolas ēku nojaukt un tās vietā uzcelt jaunu, kuras projekts jau ir aplūkojams.

Tomēr Ķekavā neoficiāli izskanējuši arī priekšlikumi, ka pašvaldībai vajadzētu nopirkt zemes gabalu un uz tā celt jaunu skolu. Dzirdēts arī trešais variants – uzcelt vecajai skolai piebūvi.


Pļavniekkalna skola Katlakalnā pastāv jau 145 gadus, bet pašas skolas ēkas laika gaitā ir mainījušās. Tāpat kā citur Pierīgā, pēdējos desmit gados iedzīvotāju skaits ir audzis arī Ķekavas novadā un tas atsaucas arī uz skolēnu skaitu novada skolās. Pašlaik Pļavniekkalna sākumskolā no 1. līdz 6. klasei mācās 190 bērni. Iespējams, jau tuvākajos gados skolēnu skaits varētu palielināties.

Vecāku pārstāvis: Vēlamies loģisku risinājumu

Skolas vecāku padomes pārstāvis, trīs bērnu tēvs Neils Kalniņš, kurš ikdienā nodarbojas ar konsultācijām pilsētplānošanas jautājumos, portālam "Apriņķis.lv" neslēpj, ka ir personiski ieinteresēts pēc iespējas loģiskākā skolas attīstībā. Kā pirmo viņš noraida iespēju skolā atstāt tikai no 1. līdz 4. klasei. Taču vecās skolas nojaukšana un tā vietā jaunas ēkas būvēšana, viņaprāt, var novest strupceļā. Pirmkārt tāpēc, ka neviens nevar pateikt, cik bērnu jau tuvākajos gados te vēlēsies mācīties. Skolas nams, kura būvēšana, nerēķinot izdevumus infrastruktūras iekārtošanai, izmaksās 3,5 miljonus eiro un jau drīz vien var izrādīties par šauru arvien pieaugošajam skolēnu skaitam.

"Tas nav ilgtspējīgs projekts," runājot par iecerēto jauno skolas ēku, teic N. Kalniņš. Viņš negribētu, lai atkārtojas vēsture, kā tas ir bijis mācību gada sākumā, kad skolas direktorei bija jāatstāj savs kabinets, lai būtu vieta skolēniem.

Te jāpaskaidro, ka N. Kalniņš pauž tās skolēnu vecāku daļas viedokli, kas uzskata, ka skola ir jābūvē jaunā vietā, saglabājot arī esošo un vēl funkcionējošo ēku, kurā varētu izvietoties, piemēram, Katlakalna jaunatnes centrs.

Vēl viņš ir neziņā, kas notiks pa to laiku, kamēr vecā skola būs nojaukta un jaunā nebūs uzcelta.

"Ja man bērni būs jāved uz Jaunmārupi vai Rīgu, kas atrodas apmēram vienādā attālumā no Katlakalna, tad benzīnam ik dienu nāksies tērēt 20 eiro. Tā kā skolas gads ir apmēram 200 dienas garš, tad tie ir četri tūkstoši eiro tikai transporta izdevumiem vien," saka N. Kalniņš, piebilstot, ka no pašvaldības sagaida noderīgus piedāvājumus.

Domes priekšstāvji iestājas par vecās skolas nojaukšanu

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Krūmiņš pats personīgi ir piedalījies Pļavniekkalna skolas projekta sabiedriskajā apspriešanā aprīļa beigās. Viņš telefona sarunā, pirms paust savu attieksmi pret skolas projektu, tomēr iesaka ar secinājumiem par jauno projektu pagaidīt līdz 10. maijam. Tad noslēgsies sabiedriskā apspriešana, tiks saskaitītas anketas, un tad būs skaidrs, kurš no iespējamajiem nākotnes skolas variantiem tiks atzīts par labāko.

Viņš pats ir par to, ka vecā skola jājauc nost un tās vietā jābūvē jauna, jo 100 gadus vecā, ar piebūvēm apaugusī ēka, kurā šobrīd atrodas skola, vairs neatbilst laika prasībām un, kas pats galvenais, negarantē bērnu drošību, piemēram, staigājot pa skolas nama šaurajām kāpnēm.

J. Krūmiņš noraida ideju, ka jaunā skola varētu tikt būvēta blakus bērnudārzam – arī šāda ideja Ķekavā virmo. "Ja pieņemam, ka bērnudārzā ir 280 bērni un blakus ir skola ar vēl 300, tad tās ir pavisam citas prasības viņu drošībai," viņš uzsver.

Arī ar bērnudārzu nesaistītā vietā skolu celt nebūtu prātīgi, jo tās būtu papildu izmaksas par zemi. Tātad – vislabākais risinājums ir veco skolu nojaukt un vēsturiskajā vietā uzcelt jaunu, jo te jau ir gan vieta sporta nodarbībām, gan pat neliela pludmale.

Lai arī devies atvaļinājumā, novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics 2. maija rītā ir sazvanāms. Tā kā Ķekavā runā, ka viņš, kā zemes īpašnieks Katlakalnā, esot ieinteresēts jaunas skolas celšanā uz sava zemes gabala, šāds jautājums viņu nepārsteidz. "Jā, man pieder zeme Katlakalnā, uz kuras es esmu nodomājis kaut ko būvēt, bet skola tā noteikti nebūs," viņš saka.

Skaidrojot situāciju ap Pļavniekkalna sākumskolas apspriešanu, viņš nenoliedz, ka asumu diskusijai piešķir tuvojošās vēlēšanas.

"Taču viens gan ir skaidrs, vecais skolas nams ir nojaucams, un patiesībā tā būs jau trešā ēka šajā vietā kopš skolas dibināšanas. Viņš nešaubās, apspriešanai ir piedāvāts ļoti labs projekts. Kamēr Pļavniekkalna sākumskola būs nojaukta un būvēta jauna, bērnus uz Ķekavu bez maksas vedīs skolas autobuss. Par bērnu vešanu uz citu novada vai Rīgas skolām gan maksāts netiks.