16.06.2012 16:19

Siguldā uz bērnudārzu rinda, skolas soli - tukši

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics demogrāfiskos rādītājus Siguldā vērtē kā izcilus. Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics demogrāfiskos rādītājus Siguldā vērtē kā izcilus. Krišjānis Grantiņš.

Līdz ar strauji pieaugošo dzimstību Siguldas novada domes deputāti sākuši domāt par jauna bērnudārza būvniecības nepieciešamību, taču vajadzību pēc jaunas skolas domes pārstāvji noraida.

Šī gada pirmajos piecos mēnešos Siguldas novadā deklarēti 135 jaundzimušie, un tas ir par 47 vairāk nekā pērn. Lai gan jaundzimušo skaits turpina augt, joprojām rindā uz pirmsskolas izglītības iestādēm no pusotra gada vecuma atrodas 206 bērni. "Siguldas novada demogrāfiskie rādītāji Latvijas kontekstā ir izcili, tādēļ pašvaldības atbildība ir nodrošināt bērniem kvalitatīvu pirmsskolas izglītību, kamēr vecāki strādā," uzsver Siguldas mērs Uģis Mitrevics ("Reģionu alianse").

Uz jautājumu, vai pēc gadiem plānots būvēt skolu, kur ražīgajos gados sadzimušajiem mācīties, domes pārstāvji atbild noraidoši. "Skolēnu skaits samazinās jau vairāk nekā 10 gadus pēc kārtas. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu 2011./2012. mācību gadā mācījās par 143 skolēniem mazāk. Arī skolas gaitas uzsāks mazāk skolēnu nekā iepriekšējā gadā. Paredzams skolēnu skaita neliels pieaugums sākumskolas posmā, bet būtisks samazinājums vidusskolā," informē Siguldas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jurkāne.

Pirms diviem gadiem ticis sākts Siguldas novada skolu reorganizācijas plāns. Skolu tīkla kapacitāte ir pietiekama, pareizi saplānojot skolēnu plūsmu pa skolām. Jaunu skolu būvniecība tuvākajos gados nebūs nepieciešama, skaidro domes pārstāve.

Jau vēstīts, ka nesen ekspluatācijā nodots jauns bērnudārzs "Ieviņa" ar 128 vietām, un šovasar īstenos rekonstrukcijas darbus bērnudārzā "Pīlādzītis", dodot vietu vēl 50 bērniem. Šobrīd tiekot apsvērtas vairākas jaunā bērnudārza atrašanās vietas. Iespējams, būvniecība varētu notikt Skolas ielā 5, un tam par pamatu tiks izmantots 2010. gadā atklātās pirmsskolas izglītības iestādes "Ieviņa" tehniskais projekts.

Lai piesaistītu finansējumu jauna bērnudārza būvniecībai, Siguldas novada pašvaldība ir sagatavojusi projekta ideju valsts budžeta finansējumam aktivitātei "Pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstība nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros", kas nosaka, ka finansējumu varēs saņemt pašvaldības, kuru teritorijā ir vērojams visaugstākais bērnu īpatsvars rindā uz pirmsskolas izglītības iestādēm.