15.06.2012 13:58

Pierīgas skolās AKKA/LAA nebīstas un izlaidumos mūziku atskaņo

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Skolēnu vecāki, radi un draugi ierodas apsveikt savu absolventu, nevis klausīties mūziku," saka Siguldas Valsts ģimnāzijas skolas direktors Vilnis Trupavnieks. "Skolēnu vecāki, radi un draugi ierodas apsveikt savu absolventu, nevis klausīties mūziku," saka Siguldas Valsts ģimnāzijas skolas direktors Vilnis Trupavnieks. arhīvs

Siguldas, Olaines un Ķekavas skolu izlaidumos mūzika skan. Mācību iestāžu direktori, interpretējot noteikumus, nebūt nav kļuvuši par likuma burta kalpiem.

Siguldas valsts ģimnāzijā, šovakar, 15. jūnijā, notiks 12. klašu izlaidums, viss noritēšot kā ierasts. "Visā pasaulē pieņemtas normas tagad pēkšņi sāk apšaubīt un mums jāsāk no kaut kā baidīties. Mēs neesam komerciestāde, lai izlaidumā ar mūzikas palīdzību pievilinātu sev klientūru. Skolēnu vecāki, radi un draugi ierodas apsveikt savu absolventu, nevis klausīties mūziku," stingrs savā pārliecība ir Siguldas Valsts ģimnāzijas skolas direktors Vilnis Trupavnieks.

Olaines 1. vidusskolas direktora vietniece audzināšanas darbā Līga Gulbe atklāj skolas nostāju: „Ja likumu interpretējam tā, ka mācību procesā var izmantot muzikālos autordarbus, tad mēs uzskatām, ka izlaidums ietilpst mācību procesā. Mācību process nav tikai stundas, tas ir arī audzināšanas darbs. Un izlaidums nav komercpasākums – mēs neņemam naudu par ieeju. Arī organizēta balle nenotiek. Tikai oficiālais pasākums, kur noteikti tiek izpildīta gan valsts, gan skolas himna, skan fona mūzika un apsveikumu dziesmas. Likums ir uzrakstīts tā, ka to var interpretēt dažādi – un mēs to saprotam šādi."

Līdzīgu nostāju pauž arī Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka. Viņa neuzskata, ka izlaidums ir pasākums, kurā jāaprobežojas tikai ar skolas un valsts himnu. „Licenci neesam pirkuši un neuzskatu, ka tas būtu nepieciešams. Izlaidumā esam pieaicinājuši mākslinieku, bet nerīkojam pasākumu novada mērogā un naudu arī ar to nepelnām," pamato S. Pugovka.

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) definējusi – ja pasākums notiek ārpus ierastā ģimenes loka un vairāk nekā privātai grupai piederošām specifiskām personām vai tiek pieaicināti izpildītājmākslinieki, tad, lai šādos apstākļos publiski atskaņotu mūziku, licence ir jāsaņem.

Šāda nosacījuma dēļ radušās domstarpības un neizpratne par to, ko iesākt izlaidumos. Tomēr 14. jūnijā, laikā, kad daudzi izlaidumi jau aiz muguras, AKKA/LAA tomēr nolēmusi un savā mājas lapā publicējusi spriedumu – AKKA/LAA nepraktizē licenču izsniegšanu izlaiduma ceremonijās, jo uzskata, ka izlaiduma svinīgā daļa ar muzikālo darbu izmantošanu atbilst likumā noteiktajam "ierastajam ģimenes lokam" un tuvākajiem draugiem, jo tā nebūtu normāla situācija, ka policija pārbaudītu, vai skolās tiek atskaņota mūzika bez licences.

Autortiesību aizsardzības organizāciju bargo soda naudu sabiedēta, Rīgas Centra humanitārā ģimnāzija izlaidumā atļāva skanēt vien valsts un skolas himnai, kā arī pašsacerētam skaņdarbam, un 8. klases skolēni klusu nodziedājuši vienu "Prāta vētras" dziesmu, rakstīja "Neatkarīgā Rīta Avīze".