27.02.2016 12:55

FOTO: Ekoforumā Ropažos runā par pārtiku un dabas daudzveidību

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trešais Ekoskolu ziemas forums Ropažu vidusskolā pulcējis 220 dalībniekus no 75 Latvijas ekoskolām un pirmskolas izglītības iestādēm Trešais Ekoskolu ziemas forums Ropažu vidusskolā pulcējis 220 dalībniekus no 75 Latvijas ekoskolām un pirmskolas izglītības iestādēm Einārs Binders, Ieva Gedzuna

Piektdien Ropažu vidusskolā sākās trešais Ekoskolu ziemas forums, kas pulcē 220 dalībniekus no 75 Latvijas ekoskolām un pirmskolas izglītības iestādēm, kas iesaistījušās Ekoskolu programmā.

Savulaik Valsts prezidents Raimonds Vējonis, vēl būdams vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, uz Ropažu vidusskolu atveda tai piešķirto ekoskolas karogu. Šoreiz slimības dēļ viņš atbraukt nevarēja, taču bija atsūtījis apsveikuma vēstuli, kas tika nolasīta ekoforuma atklāšanas ceremonijā.


Trešais ekoskolu ziemas forums Ropažos, kā uzskata Ekoskolas vadītājs Daniels Trukšāns, noteikti izceļas gan ar lielāku dalībnieku skaitu nekā iepriekšējie ziemas forumi Daugmalē un Ulbrokā, gan atšķiras ar tematiku. Šoreiz tās ir divas tēmas – "Atbildīgs pārtikas patēriņš" un "Dabas daudzveidība".

"Iniciatīva, kur notiks ziemas ekoskolu forums, parasti nāk no pašvaldībām, un jau pērn otrā ziemas foruma laikā Ropažu vidusskola sacīja, ka vēlētos nākamo šādu saietu rīkot savās mājās. Šeit ir visi ziemas ekoforumam nepieciešamie nosacījumi – tuvums Rīgai, piemērotas telpas un mežs, kurā notiks nodarbības un, protams, kolektīvs, kurš var sagatavot forumu," sacīja D. Trukšāns.

Savukārt Vides izglītības fonda pārstāvis Eduards Cepurītis precizēja, ka Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas ap 200 izglītības iestādes, bet uz ekoforumu Ropažos ir atbraukušas 50 skolu un 25 pirmsskolas iestāžu pārstāvji – no katras skolas pa trim cilvēkiem, lai gan tām izglītības iestādēm, kas pirmo reizi piedalās šādā pasākumā, dalībnieku skaits drīkst būt lielāks.

"Kopā ar vides aizstāvjiem, zinātniekiem, ārstiem un pavāriem runāsim, kā iegūt pārtiku, atstājot pēc iespējas mazāku ietekmi uz vidi. Foruma laikā dažādās darbnīcās nostiprināsim dzirdēto, bet pats galvenais mērķis ir mudināt mūs visus uz praktisku rīcību, kas ikdienā ļaus saglabāt vidi. Un vēl viens ekoforuma uzdevums ir mudināt cilvēkus pēc iespējas vairāk uzturēties dabā. Tāpēc arī saieta laikā iziesim nelielu purva taku, lai labāk iepazītu dabas daudzveidību," bilda E. Cepurītis.

Ropažos par ekoskolas aktivitātēm atbildīgā jau septiņus gadus ir latviešu valodas un literatūras skolotāja Silvija Kantāne.

"Mums jau sesto gadu ir ekoskolas karogs, jo pašu ekoskolas nosaukumu saņēmām 2010. gadā. Karogs gan ir jāapstiprina katru gadu, bet galvenais jau ir tas, ka skolēni un skolotāji vairs nav jāmudina, bet paši saskata darbus un redz risinājumus, kā dzīvi padarīt zaļāku un videi draudzīgāku. Atzinība ir arī tā, ka pie mums atbraukuši tik daudz citu ekoskolu pārstāvju no visas valsts. Taču jau pirms diviem gadiem pie mums bija arī vienas dienas reģionālais vasaras forums.

Tas, kas jāatzīst par šī foruma priekšrocību, ir ciešā sadarbība ar pagastu, kuram ir sava ekopadome, un skolēnu vecākiem. Un vēl esam priecīgi, ka vienu dienu būs programma, par kuru atbildīgi esam tikai mēs paši. Tā kā jau ceturto gadu ekoskolu programmā piedalās arī bērnudārzs "Annele", tad šoreiz būs arī īpaša programma pirmsskolas iestāžu pārstāvjiem. Tā iepriekšējos forumos nekad nav bijis. Ir padomāts arī par programmu vecākiem ar sarunām un darbnīcām un atsevišķa darbnīca ekoskolu padomju pārstāvjiem," stāstīja A. Kantāne.