24.01.2016 09:56

Pārmaiņas skolas ēdnīcas bufetē – Krimuldā pēc našķiem skrien uz tuvējo veikalu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pārmaiņas skolas ēdnīcas bufetē – Krimuldā pēc našķiem skrien uz tuvējo veikalu pulsionada.deviantart.com

No 1.janvāra stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas ievieš izmaiņas bērnudārzu, skolu un sociālās aprūpes centru ēdināšanas nosacījumos. Šie papildinājumi attiecas galvenokārt uz sāls un cukura ierobežošanu ēdienā, atsevišķu produktu izslēgšanu no ēdienkartes, kā arī skolu kafejnīcu sortimenta izmaiņām. Ielūkojāmies Krimuldas vidusskolā, lai redzētu, kā šie noteikumi darbojas.

 Krimuldas vidusskola, domājot par veselīgu skolēnu dzīvesveidu, ir viena no tām Pierīgas izglītības iestādēm, kuras mājaslapā var izlasīt gan to, ko bērni ēd pusdienās ar visām kalorijām, gan to, ko turpmāk varēs iegādāties skolas kafejnīcā.

Proti, mājaslapā tiek stāstīts, ka turpmāk skolas bufetē varēs iegādāties veselīgus našķus, piemēram, riekstus, žāvētus augļus, barankas. Savukārt konfektes, batoniņus, saldinātos, gāzētos dzērienus un konditorejas izstrādājumu ēdnīcas bufetē vairs nepārdošot.

Kā stāsta skolas direktore Rita Erdmane, tad skolas kafejnīca ir integrēta ēdnīcā un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs SIA "MD Serviss" rūpīgi seko, lai skolēnu pārtika atbilstu noteiktajām normām.

"Prasības, kuras no 1. janvāra ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos, gan ir radījušas dažas pārmaiņas skolēnu ēdinātāju darbā. Piemēram, iepriekš bērni, kas ļoti agri ieradās skolā, varēja dabūt skolas piena glāzi un piepirkt klāt, piemēram, smalkmaizīti ar sieru vai tamlīdzīgi, un tad šādas kaut nelielas brokastis ļāva sagaidīt pusdienlaiku. Firma algoja pat konditoru, kurš skolā cepa bulciņas. Pašlaik ir tāds kā pārdomu periods, līdz tiks noskaidrots, kādus īsti miltus drīkst izmantot skolas bulciņu cepšanai," saka R. Erdmane.

Kā labāko izeju no šīs situācijas vidusskolas direktore saskata īpašas brokastu programmas izveidošanu. Savukārt pašlaik skolēni, lai arī tas netiek atļauts, tomēr reizēm mēdz izmantot 30 minūšu starpbrīdi, un aizskriet līdz tuvējam veikalam. Neliela daļa skolēnu, kas dzīvo pavisam turpat Raganā, ja vecāki to atļauj un dara zināmu skolai, pusdieno mājās. Taču tādi ir tikai kādi 15 vai 20 izglītojamie no 348.

Iepriekš:

Ropažu vidusskolas bufetē vairs nevar iefiltrēt kaut ko līdzīgu aizliegtajiem produktiem

Pārmaiņas skolas ēdnīcā un bufetē - Babītē našķus aizstās ar sukādēm un pankūkām