04.01.2016 17:06

Gandrīz pusotru gadu pēc solītā termiņa skola Jaunmārupē beidzot vērs durvis

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Gada pirmajā darbdienā Mārupes novada domes priekšsēdētājs un pašvaldības amatpersonas kopā ar būvnieku – AS "ELX grupa" pārstāvjiem – iepazinās ar Jaunmārupes pamatskolas jaunās ēkas gatavību nodošanai ekspluatācijā. Būvnieki sola, ka jau šīs nedēļas nogalē skola varēs ienākt jaunajās telpās, bet pirmdien pēc pusotra gada gaidīšanas varētu sākties mācības.

Savulaik tika vēstīts, ka mācības Jaunmārupes pamatskolas jaunajā ēkā varētu sākties 2014. gada 1. septembrī, vēlāk šis datums tika pārcelts uz 2015. gada 1. septembri un visbeidzot – pagājušā gada nogali. Kāpēc darbi tā ievilkās, skaidro AS "ELX grupa" valdes loceklis Ainārs Āboliņš:


"Pirms sākt darbus, atklājās, ka vēl padomju laikā projektētajai un celtajai ēkai, kuru savulaik iegādājās Mārupes novada dome, ir pazudusi visa tehniskā dokumentācija, būvkonstrukciju paraksts un pat arhitekta zīmējumi. Arī pati celtne laika gaitā bija iemantojusi visādus uzslāņojumus, pārdzīvojusi eiroremontus, jo šeit bija saimniekojuši dažādi nomnieki un katrs no tiem 90. gados telpas bija piemērojis savām vajadzībām.

Sākot pārbūves darbus, vispirms bija jāpārbauda visas ēkas konstrukcijas, lai noskaidrotu, kas jādara, lai šeit varētu izvietoties skola. Jo vairāk uzmanības šīm lietām lika pievērst lielveikala "Maxima" traģiskā pieredze 2013. gadā. Turklāt skolas nosacīti veco ēku ar jauno korpusu saista 110 metrus gara pāreja. Tāpēc celtniecības laikā drošības apsvērumu dēļ tika pieņemts lēmums pastiprināt pārejas kolonu pamatus un mainījās arī pārejas tehniskais risinājums, samazinot būvkonstrukciju svaru, izmantojot modernākus būvmateriālus.

Līdzīgu pāreju Latvijā droši vien varētu atrast, taču esam centušies tai piešķirt interesantāku dizainisko risinājumu, kas labi harmonē ar apkārtējo vidi un labi kalpos pamatskolas skolēniem un skolotājiem. Liekot roku uz sirds, varu sacīt, ka ir izdarīts viss, lai skola atbilstu jaunākajām prasībām un kalpotu ilgi."

Būvnieku pārstāvis portālam "Apriņķis.lv" uzsvēra, ka skolas būve principā ir pabeigta, palikusi vairs tikai tā sauktā defektu novēršanas pakete. Ir sastādīts novēršamo kļūdu saraksts, jo nedēļas nogalē skola jau ir paredzējusi pārvākties uz jaunajām telpām, lai jau nākampirmdien šeit varētu sākties mācības.

Savukārt Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs, kurš pirmdien aplūkoja nododamo objektu, atzina, ka, lai arī ir pagājuši "divi smagi gadi", skolas būvdarbu kvalitāte ir laba un būtu ļoti labi, ja jau šā gada otrajā nedēļā mācības Jaunmārupes pamatskolā varētu sākties jaunajās telpās. Viņš gan uzsvēra, ka vēl nepieciešams noregulēt ventilācijas iekārtu darbību, taču tie ir līdz ceturtdienai, vēlākais piektdienai paveicami darbi. "Var sacīt, ka pamatā būvdarbi ir beigušies – suns ir pārkāpts, palikusi tikai aste," bilda M. Bojārs.

Viņš arī piebilst, ka jaunā skolas ēka ļaus Jaunmārupes sākumskolai kļūt par pamatskolu, un skolēnu skaits tajā attiecīgi pieaugs par apmēram 350 bērniem, kas mācīsies no 6. līdz 9. klasei. Beigsies arī laiks, kad 3. klases skolēni mācījās sabiedrībai "Mārupe" piederošajās telpās, lai gan, jāatzīst, tik labi apstākļi kā tur, kad blakus bija klases un rotaļu telpas, skolā vairs nebūšot.

Jaunā pamatskolas ēka ir viena no nozīmīgākajām sabiedriskajām ēkām, kas pēdējos gados tapusi novadā. Līdztekus tiek būvēts bērnudārzs ar 280 vietām, tiek plānota Mārupes vidusskolas pārbūve.

Iepriekš:

Jaunmārupes pamatskolas bērni mācīsies uzņēmuma administrācijas telpās, jo jaunā skolas piebūve vēl nav gatava