14.12.2015 07:42

Krimuldas vidusskolēni gūst panākumus projektā "Nost ar plāno!"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Projekta “Nost ar plāno!” veiksminieki Krimuldas vidusskolas 10. klases skolēni ar skolotāju Ināru Lapsu.  Projekta “Nost ar plāno!” veiksminieki Krimuldas vidusskolas 10. klases skolēni ar skolotāju Ināru Lapsu. Einārs Binders

Divu mēnešu garumā 40 skolas no visas Latvijas piedalījās Eiropas Parlamenta Informācijas biroja (EPIB) Latvijā projektā vidusskolām "Nost ar plāno!". Projekta mērķis bija rast efektīvāko risinājumu plāno plastmasas maisiņu patēriņa ierobežošanai. Starp deviņiem veiksmīgākajiem projekta dalībniekiem bija Krimuldas vidusskolas 10. klase.

Konkursa žūrija, kuras sastāvā bija EPIB, projekta partnera Latvijas Zaļā punkta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas atkritumu apsaimniekošanas reģionu administrāciju pārstāvji, par konkursa uzvarētajiem atzina deviņu skolu komandas. Pagājušās nedēļas nogalē diplomus par izcilu rezultātu projektā "Nost ar plāno!" saņēma Krimuldas vidusskolas 10. klases komanda.

Projekta koordinatore no skolēnu puses bija Arta Evelīna Timermane. Viņa stāsta, ka par iespēju piedalīties projektā, kas saucas "Nost ar plāno!", pastāstījusi bioloģijas skolotāja Ināra Lapsa. "Mēs, daudz nedomājot, piekritām, jo esam jauna klase un šādā pasākumā redzējām iespēju saliedēties, kā arī pārbaudīt sevi – vai mēs varam kaut ko kopīgi izdarīt, vai nē," bilst Arta Evelīna.

Vispirms 10. klases skolēni veica aptauju, lai saprastu, kāda situācija ir skolā. "Aina bija diezgan skumja, jo plastmasas maisiņi tika izmantoti arī tur, kur bez tiem it kā varētu iztikt. Mūsu skolā, kurā mācās vairāk nekā 300 skolēnu, nedēļā tiek izmantoti apmēram 2000 plastmasas maisiņi. Taču aptaujā bija arī jautājumi, kādu redz mūsu zemes nākotni, ja izmantoto plastmasas maisiņu daudzums nesamazināsies.

Apkopojot aptaujas rezultātus, vispirms jau paši sapratām, cik šāda problēma ir svarīga gan mums pašiem, gan tām paaudzēm, kas nāks pēc mums, jo, ja nekas nemainīsies, zemi drīz vien klās plastmasas drazu kārta. Tāpēc viens no mūsu ieteikumiem ir ierasto plastmasas iepirkumu maisiņu vietā izmantot auduma vai papīra maisiņus. Lai to veicinātu, izveidojām pat speciālas zīmes," teic Arta Evelīna.

"Mēs esam gandarīti pa to, ko esam izdarījuši, un secinājām, ka izmaiņas jāsāk ar mums pašiem. Piemēram, tagad uz veikalu iepirkties ejam ar auduma maisiņiem. Kad to redz mūsu piederīgie, viņi dara tāpat. Protams, skaidrs, ka, lai panāktu kaut ko lielāku, jāsāk ar mazumiņu," viņa piebilst.

Savukārt Krimuldas vidusskolas direktores vietniece mācību darbā Ināra Lapsa, kura 10. klasei māca veselības mācību un bioloģiju, uzskata, ka cilvēka veselība ir atkarīga arī no vides, kura mēs dzīvojam un tāpēc piedalīšanās projektā, kas veicina vides tīrību, ir pašsaprotama. Viņa ir priecīga par jauno cilvēku atsaucību, enerģisko darbošanos un ideju pārpilnību. Divu mēnešu laikā tika veikta ne tikai skolēnu aptauja, intervētas skolas ēdnīcas darbinieces un veikalnieki, bet arī uzņemta filmiņa un izveidota brīdinājuma zīme, kas tika iekļauta projekta prezentācijā.

"No vienas puses esmu gandarīta par to, ka mūsu darbs ir labi novērtēts. No otras – arī es pati tagad somā vienmēr līdzi nēsāju drēbes iepirkumu maisiņu un, ja arī nevar iztikt bez plastmasas iesaiņojuma, cenšos to izmantot vairākas reizes. Zinu, ka manu skolēnu ģimenēs dara tāpat. Un vēl viens ieguvums – kā skolotāja esmu priecīga, ka projekts dažos mēnešos ir palīdzējis saliedēt klasi, kas tika izveidota tikai šoruden," uzsver skolotāja I. Lapsa.

Kā balvu par vides projektā sasniegto Krimuldas 10. klases jaunieši noklausījās lektores Vitas Brakovskas stāstījumu ar aicinājumu domāt atšķirīgi un būt pamanāmiem, jo "pasaule izvēlas vai nu labāko, vai atšķirīgo".