27.11.2015 15:44

Olaines 2. vidusskolā ierastās rosības vietā - miers un klusums. Streiko viss skolas personāls

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines 2. vidusskolā ierastās rosības vietā - miers un klusums. Streiko viss skolas personāls Einārs Binders

Piektdien, 27.novembrī Olaines 2.vidusskolā nav ne miņas no bērnu čalām. Pedagogu streika dēļ uz skolu nav atnācis neviens skolēns. Skolotāji savus tiešos pienākumus neveic un stundas nepasniedz. Un tas viss tamdēļ, lai paustu savu neapmierinātību ar esošo situāciju nozarē.

Sagaidot portālu "Apriņķis.lv", visi 55 pedagogi sasēduši Olaines 2. vidusskolas skolotāju istabā, un cits pēc cita stāsta, kādēļ viss skolas personāls šodien protestē.

"Publiskajā telpā jau netiek stāstīts pareizi, kādēļ mēs streikojam. Visi domā, ka mēs protestējam pret jauno pedagogu atalgojuma modeli. Taču ne jau modelī ir vaina, bet tajā, ka tā dēļ mums tiks atņemta nauda. Mēs protestējam, jo vairāk nekā 900 Latvijas lielo skolu pedagogu, tostarp arī Olaines 2. vidusskolai, pasliktināsies finansiālās situācija," teic matemātikas skolotāja Valentīna Sidorova.

Viņas teiktajam piekrīt arī skolas arodbiedrības vadītāja un fizikas skolotāja Diāna Goroiko. Viņa saka, ka pats modelis varbūt nemaz nav tik slikts, taču to ieviest tādu, kāds tas izstrādāts patlaban, nevar. Pēc skolas arodbiedrības pārstāves teiktā, tas vēl būtu jāpilnveido. Nevar pedagogu algu reformu veikt pēc šādiem principiem, kad vienam tiek noņemts nost, lai pieliktu otram. D. Goroiko saka, ka šobrīd izstrādātā modeļa dēļ Olaines 2. vidusskolā par 11,7% sarukšot skolotāju algas.

"Mēs visi esam cilvēki. Arī mums jāaudzina bērni, jāuztur ģimene, jāiet uz veikalu. Te ir runa par mums kā par cilvēkiem. Kā var tā būt, ka tiek izstrādāta algu reforma, kuras dēļ lielai daļai pedagogu tiek pasliktināta dzīve? Lai gan mūsu algas vēl aizvien nav atgriezušās pirmskrīzes līmenī, mēs šobrīd neprasām, lai tās tiktu mums palielinātas! Mēs cīnāmies tikai par to, lai tās netiktu samazinātas," skaidroja D. Goroiko.

Skolas direktore Ludmila Osipova stāstīja, ka visi Olaines 2. vidusskolas skolēnu vecāki skolas pedagogus šodien atbalstījuši. Vecāki savus bērnus nav laiduši uz skolu un ar sapratni izturējušies pret streiku. Tomēr kopumā, pēc viņas teiktā, sabiedrībā skolotāja darbs netiek pietiekami novērtēts. Daudzi nesaprot, kādēļ pedagogi vispār par kaut ko cīnās, jo algas taču neesot no mazajām. Tāpat daudzi nesaprot, cik ļoti liela atbildība ir būt skolotājam.

"Rīt ir sestdiena. Skolā notiks olimpiāde. Mēs te būsim no deviņiem rītā līdz pat pieciem, sešiem vakarā. Kas mums to apmaksā?" piekrītot direktores teiktajām, retoriski jautā latviešu valodas skolotāja Velta Sinkarenko. Viņa teic, ka skolotāji ļoti daudz šobrīd dara, tikai entuziasma vadīti. Tikai tāpēc, ka izjūt lielu atbildību pret darbu un bērniem.

"Skolotājs nepārtraukti apmeklē seminārus, lasa grāmatas, gatavojas stundām, labo burtnīcas. Arī raksta projektu darbus, izstrādā zinātniski pētnieciskos darbus. Tas viss lielākoties notiek vēlos vakaros vai brīvdienās, jo darba laikā, kas ilgst līdz četriem pēcpusdienā, tam visam nepietiek laika. Turklāt arī audzināšanas darbs, augļi un piens, kas bērniem jāizdala. Un bērni arī ir jāpieskata, jāaudzina, dažkārt pat jāizved uz kādu nodarbību. Sanāk, ka skolotājs ne vien izglīto, bet arī pilda vecāku pienākumus," klāsta V. Sinkarenko.

Kopumā Olaines 2. vidusskolas skolotāji cer, ka ar streiku izdosies kaut ko panākt. Taču vairums atzīst, ka diez vai kaut kas mainīsies. Lielā skolotāju saime Olainē vēlas, lai Izglītības un zinātnes ministrija rūpīgāk piestrādātu pie jaunā atalgojuma modeļa. Jo šobrīd skolotāju algu jautājums tiek risināts pavisam aplami.

Kā norāda Olaines 2. vidusskolas latviešu valodas skolotāja Signe Bērziņa, svarīgi ir, lai pedagogam ar augstāko izglītību tiktu maksāta adekvāta alga. "Tieši algas dēļ skolām ir tik grūti piesaistīt jaunos skolotājus. Arī es, ja ieviesīs jauno modeli, noteikti pametīšu darbu skolā. Par to pašu algu iešu strādāt kaut kur citur, kur nav tik liela atbildība un nav jāstrādā brīvdienās," teic gados jaunā skolotāja.

Jau zināms, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības  rīkotajā vienas dienas streikā piektdien, 27. novembrī iesaistījās krietns skaits Pierīgas izglītības iestāžu darbinieku. Protesta akcijā plānoja piedalīties 90% Pierīgas skolu un bērnudārzu. Savukārt  Latvijā kopumā brīdinājuma streikā piedalījās vairāk nekā 22,3 tūkstoši pedagogu no 845 iestādēm.