29.10.2015 10:44

22 mazi bundzinieki dimdina Sējas skolā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Šonedēļ Sējas sporta centrā darbojas nometne jaunajiem bundziniekiem. "Tā, iespējams, ir jautrākā un ritmiskākā nometne šajās skolēnu brīvdienās," teic nometnes organizētāji – Sigita un Andžejs Graudi.

Andžeja Grauda Bungu skolas menedžere un nometnes vadītāja Sigita Grauda stāsta, ka šī ir jau ceturtā Bungu skolas nometne un jau otrā, kas notiek Sējas novadā. Pagājušajā vasarā šeit reizē ar nometni notika arī Latvijas bundzinieku samits.

Šajā rudens brīvlaikā uz nometni Sējā atbraukuši 22 bērni – gan Andžeja Grauda Bungu skolas audzēkņi, gan no citurienes. Te ir puiši un meitenes ne tikai no Rīgas, ieradušies arī jaunie bundzinieki no Alūksnes, Jēkabpils un, protams, no Pierīgas – Sējas, Mārupes, Ķekavas, Ādažiem.

Arī nometnes dalībnieku vecums ir visai atšķirīgs – no pieciem līdz 35 gadiem. Jāteic gan, ka uz bungu skolas nodarbībām Rīgā nāk dalībnieki pat no trīs līdz 50 gadu vecumam. Lai apgūtu bungu spēles pamatus, ir jāmācās viens gads jeb divi semestri pa četrām nodarbībām mēnesī.

"Tie, kuri pie mums atnāk uz skolu, uzreiz tiek nosēdināti pie bungu komplekta. Ir tādi nākamie bundzinieki, kam viss sanāk uzreiz, bet ir arī tādi, kuriem sākums ir grūtāks, taču jau pēc mēneša uz bungām nospēlēt kādu iemīļotu gabalu var visi. Tie, kuri vēlas spert soli tālāk bungu spēles prasmē, turpina mācības arī pēc pirmā gada. Jaunākie bundzinieki pārsvarā sapņo par muzicēšanu kādā rokmūzikas grupā, vecākie – paspēlēt bungas savam priekam," stāsta Sigita Grauda, piebilstot, ka uz bungu skolu pēc ārsta ieteikuma nāk arī bērni ar runas traucējumiem un hiperaktīvie bērni, starp 140 audzēkņiem esot arī dejotāji un dziedātāji.

"Skaidrs, ka visi nekad nekļūs par profesionāliem bundziniekiem, bet laba ritma izjūta palīdz gan runājot, dziedot un dejojot, gan lai pārvarētu veselības problēmas."

Savukārt Andžejs Grauds, kurš gan bungu skolā, gan Sējas nometnē māca spēlēt bungas un rūpējas par muzikālo programmu, skaidro, ka tas, ar ko nodarbojas nometnes dalībnieki, ir ritma, kustību ātruma un koordinācijas attīstīšana, turklāt tas notiek, dzīvojot kopā ar domubiedriem ritmā, kādā vajadzētu ritēt profesionāla bundzinieka ikdienai.

"Apmēram trīs stundas dienā spēlējam bungas, uz bungu trenažieriem trenējam rokas, lai zinātu, cik ātri katrs var paspēlēt, klausāmies, ko par muzicēšanu uz dažādiem sitamajiem instrumentiem stāsta un rāda atbraukušie viesi, piemēram, ielāgojot, ka bundziniekiem ir svarīgi arī ar lūpām, balsi, kaklu izdungot visādus ritmus, pirms sēsties pie bungām."

Mārtiņš no Mārupes mācās 5. klasē un vasarā bija arī uz Latvijas bundzinieku samitu Sējā. "Man nometnē patīk, jo visu dienu var spēlēt bungas, un tā tas būs līdz piektdienai. Spēlēt bungas mācos tad, kad nav nodarbību Mārupes mūzikas skolā, kur mācos klavierspēli un apgūstu ksilofonu. Man ļoti patīk uz bungām spēlēt "Prāta vētras" dziesmu "Ziemu apēst".  
Ēriks no Ķekavas novada: "Uz Rīgu mācīties bungu skolā braucu tikai mēnesi un patiesībā esmu tikai iesācējs. Taču man patīk gan bungas, gan nometne."  
Līva (10) un Ralfs (6) Laizāni no Ādažiem. Abi mācās spēlēt bungas jau otro gadu. Līvai un Ralfam patīk "Prāta vētras" dziesma "Septiņi soļi svaiga gaisa", un abi var nospēlēt rokbītu. Viņiem mājās ir savs bungu komplekts, un abi cer reiz spēlēt kopā ar "Prāta vētras" jauno paaudzi.
Andžejs Grauds: Piecās dienās šeit nometnē var iegūt tādu bungu spēles prasmes bagāžu kā skolā mēnešiem ilgās nodarbībās, jo tad bungu spēle jādala ar citiem pulciņiem vai mūzikas skolu, jātiekas ar draugiem, bet te var padzīvot vienā ritmā un vēl gūt pozitīvas emocijas.