26.09.2015 11:20

FOTO: Gaismas svētki Salaspils botāniskajā dārzā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Gaismas svētki Salaspils botāniskajā dārzā Einārs Binders

Kā jau tika solīts afišās, kas atrodamas Salaspils novada un Nacionālā botāniskā dārza mājaslapā, šīs nedēļas piektdienas vakars ar vairākiem saistošiem pasākumiem – šovu "Krāšņā ķīmija", prominentu zinātnieku priekšlasījumiem gaismas šovu "Staro oranžērija" – izvērtās īpašs.

Kā izlaist džinu no pudeles

Zinātnes nakts pasākumus Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā ievadīja divi jauni cilvēki – ķīmijas maģistrs ar pedagoga pieredzi Mārtiņš Gulbis un aktieris Vladislavs Šavlovskis. Mārtiņš stāsta, ka ķīmijas un fizikas eksperimentu šovu izveidojis ar vienu mērķi – lai Latvijā būtu vairāk tehniski domājušo cilvēku.

"Pašlaik mūsu skatītāji ir bērni, bet nākotnē daudzi no viņiem kļūs par valstsvīriem, uzņēmējiem, darīs citus darbus, visi kopā veidos mūsu valsti. Tehniskā domāšana viņiem būs nepieciešama, lai ieviestu dažādus jauninājumus, prast izmantot tās iespējas, ko piedāvā zinātne, un pozitīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku."

Apmēram stundu garā priekšnesumā Mārtiņš un Vladimirs klātesošos iepazīstināja ar 15 dažādiem dabaszinātņu procesiem, kuros netrūka nedz uguns, nedz dūmu, nedz sprādzienu. Savu solījumu parādīt, ka ķīmija ir krāšņa un interesanta, proti, kā izlaist džinu no pudeles ar to saprot intereses radīšanu par dabaszinībām, viņi godam izpildīja.

Nopietnais un skaistais

Salaspils Zinātnes nedēļa, kas jau kļuvusi par pilsētas tradīciju, šogad ir veltīta gaismai, jo šis ir Starptautiskais gaismas un gaismas tehnoloģiju gads. Tāpēc arī kā turpinājums šovam "Krāšņā ķīmija" sekoja divu prominentu latviešu zinātnieku mildronāta izgudrotāja Ivara Kalviņa un fiziķa Andreja Siliņa priekšlasījumi par nākotnes tendencēm zinātnē un par gaismu un gaismas tehnoloģijām 21. gadsimtā.

Zinātnieku nakts pasākumus atklāja Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars un botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns, bet klāt bija arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Dabas aizsardzības departamenta direktore Daiga Vilkaste un Saeimas deputāts salaspilietis Veiko Spolītis.

Cilvēki runāja, ka neoficiāli Zinātnieku nakts pasākumus, lai paklausītos zinātnieku uzstāšanos, Nacionālā botāniskās dārza oranžērijā varētu apmeklēt arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. Vēlāk baumas apstiprinājās.

Tāpat vakara gaitā tika izspēlēta orientēšanās spēlē botāniskajā dārzā ar zinātnisku ievirzi "Tumsas fāze. Gaismas fāze", kas noslēdzas ar gaismas šovu "Staro oranžērija". Tā uzskatāmi apliecināja, ka Nacionālā botāniskā dārza šopavasar atklātā jaunā oranžērija atrodas dabas, tehnoloģiju un mākslas krustpunktā.

Arī sestdien Botāniskā dārza speciālisti piedāvā doties ekskursijās pa dārzu un oranžēriju, bet pievakarē skatītājus ar siltiem plediem, karstu tēju un sviestmaizēm mugursomā gaidīs nepieradinātā kino brīvdabas seansi kultūras nama "Rīgava" mākslas dārzā, kur notiks starptautiskā īsfilmu kinofestivāla "2ANNAS" kinopikniks.