18.09.2015 13:47

Ekoskolas zaļo dzīvesveidu iemāca gluži kā reizrēķinu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Olaines 2. vidusskola ir viena no tām skolām Latvijā, pie kuras jau sesto gadu pēc kārtas plīvo ekoskolas Zaļais karogs, kas tiek piešķirts tām mācību iestādēm visā pasaulē un Latvijā, kas dod lielu ieguldījumu vides aizsardzības jomā.

Simtiem skolu visā Latvijā un arī Pierīgā ir iesaistījušās Ekoskolu programmā, kas ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Šīs programmas ietvaros gan mācību stundās, gan dažādos projektos bērniem jau sākumskolas klasēs gluži kā reizrēķins vai ābece tiek iemācītas rūpes par vides veselību.

"Ekoskolu programma šobrīd ir populārākais vides izglītības modelis pasaulē, un tajā ir iesaistījušās aptuveni 27 000 skolu 46 pasaules valstīs. Olaines 2. vidusskola šajā programmā darbojas jau septīto gadu, un šo gadu laikā mums ir daudz sasniegumu. Bet pats galvenais, ka esam apbalvoti ar Zaļo karogu," par Ekoskolas programmu stāsta Olaines 2. vidusskolas skolēns Aleksandrs.

Viņš norāda, ka Zaļo karogu Olaines 2.vidusskola nopelnījusi, jo īstenojusi virkni vides aizsardzības aktivitāšu, lai padarītu ne vien skolu, bet arī Olaines pilsētu zaļāku. Proti, jaunieši jau vairākus gadus šķiro atkritumus, organizē makulatūras vākšanas kampaņas skolā un pilsētā, cenšas taupīt energoresursus un stāda.

"Šo gadu laikā aktivitāšu mums ir bijis ļoti daudz. Vācam izlietotās baterijas, izlietoto papīru nogādājam otrreizējai pārstrādei, taupām elektrību. Esam organizējuši mācību stundas sveču gaismā, bet sākumskolas skolēni, lai taupītu papīru, ir devušies uz ielas rakstīt un rēķināt, izmantojot krītiņus un asfalta segumu," stāsta gados jaunā skolotāja Marija Bogdanova, kura pirms četriem gadiem pati absolvējusi šo skolu.

M. Bogdanova Olaines 2. vidusskolā šobrīd vada Ekopadomi, ko savā ziņā varētu dēvēt arī par tādu kā ekoskolas parlamentu, jo tajā apvienojušies vairāki desmiti aktīvu skolēnu, kuri tālāk virza un koordinē skolas darbību Ekoskolu programmā.

"Savulaik, kad vēl pati mācījos šajā skolā, aktīvi darbojos Ekopadomē. Biju viena no pirmajām, kas iepazina, kas tā tāda ekoskola vispār ir. Tāpēc tas ir likumsakarīgi, ka skolas direktore pirms gada šo pienākumu uzticēja man. Tomēr jāsaka gan, ka šis tas kopš skolas absolvēšanas man bija aizmirsies. Tāpēc ļoti priecājos, ka ar idejām un plāniem man ļoti daudz palīdz paši jaunieši," saka M. Bogdanova, piebilstot, ka visas grandiozās skolēnu ieceres nemaz nevarot pagūt realizēt.

Šķiet, tieši pateicoties aktīvajiem Olaines 2. vidusskolas jauniešiem, zaļāka padarīta ne vien skola, bet arī tuvāka un tālāk apkārtne. Piemēram, pavisam netālu no mācību iestādes ēkas atrodas Olaines Meža¬parks, un jaunieši ļoti lepojas, ka Ekoskolu programmas ietvaros šopavasar pašu spēkiem parkā izveidota sajūtu taka.

"Baskāju takas izveidošana bija pats foršākais projekts, ko līdz šim esam paveikuši. Taka tapa mēneša laikā, un tās izveidē piedalījās kopumā 70 skolēnu no pirmās līdz pat 12. klasei. Paši visu būvējām, rakām un meklējām materiālus," stāsta Daniels, kurš priecājas, ka baskāju taku ir iemīļojuši gan lieli, gan mazi olainieši.

Kā jau starptautiskai ekoskolai pieklājas, Olaines vidusskola sadarbojas ar Ekoskolu programmas skolām visā Latvijā un Eiropā. Ik gadu jaunieši apmeklē ekoskolu forumus citās Latvijas mācību iestādēs, kur diskutē, piemēram, par klimata pārmaiņām un mēģina rast risinājumus vides aizsardzības problēmām. Tāpat bērni pabijuši starptautiskajās ekoskolu nometnēs Vīnē, kā arī COMENIUS projekta ietvaros paviesojušies Turcijā, Francijā un daudzās citās Eiropas valstīs.

"Tas, ka mēs tiekamies ar jauniešiem no citām Latvijas un Eiropas ekoskolām, ir ļoti lieliski. Tā esam ieguvuši daudz draugu, bet pats galvenais – gūstam daudz jaunu iespaidu un ideju, kā cīnīties ar globālajām vides problēmām. Piemēram, pagājušajā gadā bijām ekoforumā Priekuļos, kur devāmies dažādos pārgājienos un dabas ekspedīcijās, kā arī diskutējām par to, cik ļoti mūsdienu jaunieši ir pārņemti ar dažādām tehnoloģijām. Tā dzima ideja par dienu bez mobilā telefona. Jāteic, ka ar šo akciju īpaši labi neveicās, jo tikai viena klase mobilos tālruņus visas dienas garumā nelietoja," saka Valērija, kura arī aktīvi darbojas Ekopadomē.

Lai gan šķiet, ka Olaines 2. vidusskolas skolēni vides aizsardzības jomā ir darījuši patiešām daudz, paši jaunieši atzīst, ka darāmā ir vēl ne mazums. Viņu mērķis ir pārliecināt draugus, radus, klasesbiedrus un līdzcilvēkus, ka atbildība par mūsu planētu ir jāuzņemas katram.

Tāpat jaunieši šogad iecerējuši vairāk pievērsties atkritumu šķirošanas problēmai – viņi mēģinās Olaines iedzīvotājus izglītot, kādēļ tas ir tik ļoti svarīgi, un ierādīs, kā tas pareizi ir jādara.

Skolēni visvairāk lepojas ar baskāju taku, kas ekoprogrammas ietvaros pērn pašu spēkiem izveidota Olaines Mežaparkā. “Ekoskolu programma iemāca saudzēt dabas resursus. Bērni jau no pirmās klases zina, ka, šķirojot atkritumus vai taupot elektroenerģiju, viņi rūpējas par planētu. Un tieši tas arī ir šīs programmas galvenais mērķis,” ir pārliecināta skolotāja Marija Bogdanova.Skolēni visvairāk lepojas ar baskāju taku, kas ekoprogrammas ietvaros pērn pašu spēkiem izveidota Olaines Mežaparkā. “Ekoskolu programma iemāca saudzēt dabas resursus. Bērni jau no pirmās klases zina, ka, šķirojot atkritumus vai taupot elektroenerģiju, viņi rūpējas par planētu. Un tieši tas arī ir šīs programmas galvenais mērķis,” ir pārliecināta skolotāja Marija Bogdanova.